2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szúnyog- és kullancsirtás

Május 13-ától, csütörtöktől (mától) 31-éig rovarirtás – ezen belül szúnyog- és kullancsirtás –, valamint rágcsálóirtás zajlik Marosvásárhely köz- és magánterületein (zöldövezetekben, útszéleken, a természetes és jogi személyek tulajdonát képező nyílt területeken stb.). Ezúttal a Culex pipiens, Aedes albopictus (szúnyogok) fajához tartozó rovarokat irtják. A köz- és magánterületen végzett rovarirtáshoz a Cymina Plus terméket használják, hatóanyaga a cipermetrin (kifejlett szúnyogok irtására), valamint a Vectomag WG-t, hatóanyaga a Bacillus thuringiensis (szúnyoglárvák irtására). A szereket az egészségügyi minisztérium biocid termékek országos bizottsága véleményezte, az Xi és Xn mérgezési csoportba tartoznak. A szerek az országos nyilvántartásban is megtalálhatók. A rovarirtás a megjelölt időintervallumban azokon az estéken végezhető, amikor nem esik az eső, nincs nagy szél, és a hőmérséklet nem esik 5 C-fok alá.


Hatodikosok országos felmérése

Május 12-én, szerdán a nyelv- és kommunikációvizsgával kezdődött a hatodikos diákok országos felmérése. 13-án, csütörtökön (ma) matematikai és természettudományos ismereteikről adnak számot a diákok. A negyedikesek május 18-án román nyelvből, 19-én matematikából, 20-án anyanyelvből írnak. A magyar tagozatos másodikos diákok május 25-én anyanyelvi íráskészségüket bizonyíthatják, 26-án az olvasás terén szerzett tudásukról adhatnak számot, 27-én matematikából, 28-án román nyelvből vizsgáznak. A korábbi évekhez hasonlóan a felmérések mindhárom évfolyam számára tájékoztató jellegűek, a vizsgajegyek nem kerülnek be az osztálynaplóba, és kizárólag az érintett diákok és szüleik szerezhetnek tudomást róluk. 


Templombúcsú Jedden

Áldozócsütörtökön, május 13-án (ma) 18 órakor tartják a jeddi római katolikus templom búcsúünnepét. A szentmisét ft. Ferencz István aranymisés atya, marosvásárhelyi kisegítő lelkész celebrálja. A szentmise végén aranymisés áldást ad a jelenlévőkre.


Nyílik a Barabás Miklós Céh marosvásárhelyi kiállítása

 Folytatódik a hagyomány, megrendezi májusi kiállítását a Barabás Miklós Céh Maros megyei csoportja. A tárlatot ezúttal is a Bernády Ház látja vendégül. A BMC-tagok tavaszi seregszemléjére hetedik alkalommal kerül sor. A tárlaton a vizuális művészetek szinte minden ága jelentkezik, 35 festő, szobrász, grafikus, textil- és keramikusművész, formatervező és fotográfus állít ki egy vagy több munkát. A céhtagok és meghívottjaik műveit a május 13-án, csütörtökön (ma) 17 órakor kezdődő megnyitón Nagy Miklós Kund művészeti író ajánlja a közönség figyelmébe. A járványügyi szabályok erre a rendezvényre is érvényesek.


Új terápiás lehetőség: négynapos program

A Bonus Pastor Alapítvány június 10–13. között négynapos terápiás programot szervez férfi és női szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak Szentkatolnán. A program célja az absztinencia elkezdése, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv készítése, önismeret. Ezeket a célokat csoportfoglalkozások, workshopok, személyes tanácsadás, igei csendességek, valamint fölépült szenvedélybetegek élettörténeteinek meghallgatása által érik el. A csoportfoglalkozások segítenek a függőséggel való szembenézésben, az önismeretben. A workshopokon információkat lehet szerezni a függőségről, társfüggőségről, ill. segítséget nyújtanak a diagnózisalkotásban és a terápiás terv elkészítésében. A felvétel előzetes interjú alapján történik. A jelentkezéseket június 7-ig az alábbi telefonszámokon várják: Bartha Éva – 0740-056-691, McAlister Magdolna – 0742-653-331 (Marosvásárhely).