2021. április 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

17 település vörös tartományban

A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság április 7-i adatai szerint 17 település van vörös besorolásban. Továbbra is Szásznádason a legnagyobb a fertőzöttségi arány, ahol 7,85 ezreléket regisztráltak. A következő Marosbogát, itt több 6 ezreléket tesz ki a pozitív esetek száma.  Marossárpatakon, Görgényoroszfaluban, Kozmatelkén és Tekeújfaluban 5, Szászrégenben és Nyárádtőn 4 ezrelék  fölötti a fertőzöttségi ráta. Marosvásárhelyen 3,98 ezreléket jelentettek, a fertőzöttek száma 589. Három ezrelék fölötti az arány Vajdaszentiványon, Palotailván, Gernyeszegen. Marosfelfaluban, Koródszentmártonban,  Balán, Maroskecén és Dicsőszentmártonban.

Római játékok Mikházán

Április 10-én, szombaton Mikházán a marosvásárhelyi, gyulafehérvári és szebeni római hagyományőrző egyesületek képviselőinek részvételével megszervezik a Ludi Megalenses rendezvényt. A program 11-17 óra között lesz a tájház, a római castrum és a timebox közötti téren. Az egyesületek bemutatják az egykori római katonai felszerelést és viseletet, ezenkívül különböző kézművesműhelyek várják az ide érkezőket, és római táncokat is láthatnak a résztvevők. A rendezvényt az egykori római határt népszerűsítő nemzetközi Limes program keretében szervezik, partner a Maros Megyei Múzeum és a MOGYTTE. 

Rövid terápiás programok

A Bonus Pastor Alapítvány május 3-14. között kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi terápiás otthonban. Azok jelentkezését várják,  akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: április 26. A marosvásárhelyiek és a Maros megyeiek Deé Lukács Évánál érdeklődhetnek és jelentkezhetnek a 0265-254-460 telefonszámon. 

Rágcsálóirtás Marosvásárhelyen 

 Április 6-ától a marosvásárhelyi Közterület-kezelő Igazgatóság a Coral Impex Kft.-vel együttműködve elkezdte a rágcsálóirtást. A szakemberek a közterületeken rágcsálóirtásnál alkalmazott vegyi anyagokat tartalmazó konténereket helyeznek el. Ezeket megfelelőképpen megjelölik, és körülbelül három hétig a közterületen hagyják. A rágcsálóirtásnál használt szerek az Egészségügyi Minisztérium által engedélyezettek, és alacsony mérgezési csoportba tartoznak. Ennek ellenére felkérik az állattulajdonosokat, legyenek figyelmesek, és kerüljék el azokat az övezeteket, ahova a szereket kihelyezték. A rágcsálóirtás április végéig tart. 

A vezetés megszervezésének új technikái

Folytatódik a Romániai Magyar Közgazdász Társaság online előadás-sorozata. Ezúttal, április 12-én 18 órától a több mint húsz év kutatói múlttal rendelkező Kiss Ferenc tart előadást.  Az online beszélgetés során a szociokrácia és holarokrácia fogalmáról, olyan modern vezetési mintákról tart ismertetőt, melyek megoldást jelenthetnek a XXI. századi információs korszak többszörös kihívásaira. A kutató, aki egyben író is, tapasztalatairól és alkalmazásra kész megoldásairól fog beszámolni. Az esemény itt érhető el: https://www.facebook.com/events/464580534857728 

Megkétszereződött az online adóbefizetés 

A marosvásárhelyi adófizetők egyre inkább élnek a helyi adók és illetékek online befizetési lehetőségével. Az idei év első három  hónapjában a ghiseul.ro portálon keresztül a polgármesteri hivatal kasszájába  befolyt összeg 8,4 millió lejt tesz ki. Ez majdnem duplája a tavalyi összegnek. Ez is bizonyítja, hogy a marosvásárhelyiek tekintettel vannak a járványhelyzetre, és felelősségteljesen járnak el. 

Hírszerkesztő: Mezey Sarolta