2021. április 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közelednek a próbavizsgák 

A hónap végén megtartják a végzős diákok próbavizsgáit. A kisérettségire készülő nyolcadikosok március 29-én román nyelv és irodalomból, 30-án matematikából, 31-én anyanyelvből adhatnak számot felkészültségükről. Az érettségi előtt álló tizenkettedikesek március 22-én román nyelvből, 23-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 24-én a választott tantárgyból, 25-én anyanyelvből próbavizsgáznak. A megmérettetések célja, hogy a diákok tisztában legyenek azzal, mennyire állnak készen a valódi vizsgákra, illetve milyen hiányosságokat kell bepótolniuk. 


Meghosszabbították a határidőt 

Március 31-ig hosszabbították meg a köztisztasági illeték megállapításához szükséges nyilatkozatok benyújtásának határidejét, a zsúfoltság elkerülése, a járványügyi előírások betartása és a várakozási idő csökkentése érdekében. A nyilatkozatokat online is el lehet küldeni a declaratii.salubrizare@tirgumures.ro e-mail-címre. A nyomtatvány letölthető a polgármesteri hivatal honlapjáról. 


Füstszivárgás egy marosvásárhelyi tömbházban 

Füstszivárgás miatt riasztották hétfőn a tűzoltókat a marosvásárhelyi Brassó utca egyik tömbházlakásához. A füstöt egy kályhán felejtett főzőeszköz okozta. A tűzoltóság jelentése szerint az incidensnek nem voltak áldozatai. A helyszínen tartózkodó két személyt, a tulajdonost és egy szomszédot a rohammentő szolgálat alakulata megvizsgálta. Sérülést egyiküknél sem állapítottak meg, viszont fennállt a pánikroham lehetősége. 


Szünetel a gázszolgáltatás

A hálózaton elvégzendő munkálatok miatt a Delgaz Grid gázszolgáltató március 10-én, szerdán délelőtt 9 órától 18 Maros megyei településen szünetelteti ideiglenesen a szolgáltatást. Az alábbi települések érintettek: Nagycserged, Kiscserged, Somostelke, Lackod, Mikefalva, Mezőcsávás, Leppend, Vámosgálfalva, Küküllőpócsfalva, Abosfalva, Désfalva, Bonyha, Bernád, Felsőkápolna, Héderfája, Oláhszentlászló, Vámosudvarhely, Küküllőszéplak. 


Sámánesküvő 

Marosvásárhelyen, a kövesdombi unitárius egyházközség Bözödi György termében megnyílt Incze István AFIAP-fotóművész Sámánesküvő című kiállítása, mely naponta 9–13 óra között látogatható a járványügyi szabályok betartásával.


Többsincs fotókiállítás a Bernády Házban 

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének 2020. évi, Többsincs című fotókiállítása Marosvásárhelyre érkezett, március 11-én, csütörtökön 17 órakor nyitják meg a Bernády Házban. A Marx József Fotóklub által szervezett rendezvényt Nagy Miklós Kund művészeti író, műkritikus nyitja meg. A tárlaton Huszár Szilamér, Kátai Edit, Klárik Loránd, Szekeres Attila és Toró Attila fotográfiái tekinthetők meg. 


Kincses Elemér könyvbemutatója 

Március 9-én, kedden (ma) 18 órától a marosvásárhelyi Spectrum Színházban mutatják be Kincses Elemérnek a Mentor Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Anna a művésznevem című regényét. A szerzővel Kiss Éva Evelyn beszélget. Közreműködik Czikó Juliánna színnűvésznő. 


A Lúdas Matyi az Arielben 

Március 12-én, pénteken 18 órától a Lúdas Matyi tekinthető meg a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermében, élő közvetítésben az interneten is követhető. A közönség előtt játszott előadásra a helyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás szükséges a 0740-566-454-es telefonszámon (naponta 9–13 óra között). Az élő közvetítésre a https://www.teatrulariel.ro// magyar-tarsulat/online-eloadasok/ludas-matyi-live-stream.html linken lehet jegyet vásárolni. Az előadás Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/ 352068419173575. 


Szimfonikus hangverseny és orgonaest 

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának koncertjére várják a klasszikus zene kedvelőit március 11-én, csütörtökön 19 órától a Kultúrpalota nagytermébe. Vezényel és orgonán játszik Nicolae Moldoveanu svájci művész, csembalón játszik László Cristina. Műsoron: Corelli-, Handel-, Haydn-művek. 12-én, pénteken, szintén 19 órától rendkívüli orgonahangversenyre kerül sor a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának a Román Televízió Marosvásárhelyi Stúdiójával közösen szervezett rendezvényén Nicolae Moldoveanu orgonajátékát lehet meghallgatni. Műsoron: J. S. Bach-, C. Ph. E. Bach-, W. Fr. Bach-, J. Rheinberger-, Schumann- és Liszt-művek.