2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szemben a bukaresti táblabíróság első fokon hozott ítéletével, melyben elutasította a panaszt, a Legfelsőbb Ítélőtábla szerdán helyt adott Tőkés László fellebbezésének, amelyet a Románia Csillaga kitüntetés visszavonása miatt indított bírósági eljárás során nyújtott be – nyilatkozta a Népújságnak dr. Kincses Előd, Tőkés László védőügyvédje.

„A kitüntetés visszavonása alkotmányellenes, hiszen Románia alkotmánya előírja, hogy az 1989-es decemberi forradalom eszméit tiszteletben kell tartani. A kitüntetés visszavonása Tőkés Lászlótól sérti az alkotmány szellemét, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát” – jelentette ki Kincses Előd. Az ügyet újratárgyalásra visszautalták a bukaresti táblabíróságra. 

A Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát Tőkés László 2009-ben kapta meg a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért. 

A kitüntetés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László volt EP-képviselő azt kérte, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében. 

Fotó: archív