2020. február 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megyében csupán Nyárádszeredában

Nyárádszereda követendő példával jár elöl, az egyetlen település Maros megyében, ahol ettől a héttől helyi termékeket kapnak a gyerekek a tej-kifli program keretében. Az elmúlt évben a pékárut már helyi cég, az andrásfalvi pékség szállította, a nemrég lezárult közbeszerzés nyomán azonban néhány napja a friss, a nyárádmenti gazdaságokból származó tejet az andrásfalvi tejfeldolgozó üzem, a kiflit pedig egy nyárádgálfalvi pékség biztosítja – tudtuk meg Tóth Sándortól, Nyárádszereda polgármesterétől.

Az önkormányzat a napokban tette közzé közösségi oldalán a jó hírt, amire máris igen pozitív visszajelzések érkeztek a gyerekek szüleitől, bejegyzéseikben többen elégedetten tették szóvá, hogy a ropogós kiflit és finom tejet végre jóízűen elfogyasztják a gyerekek. Köztudott, hogy a megye többi településén évek óta panaszkodnak a szülők, hogy a kifli ehetetlen, a gyerekek nagy része hazaviszi az állami tízórait. A bejegyzéshez hozzászóló szülők közül többen tették szóvá, hogy más települések is példát vehetnének Nyárádszeredától. 

Mint ismeretes, miután az RMDSZ törvényhozóinak a közbenjárásával módosult a tej-kifli program lebonyolítását szabályozó törvény, 

az önkormányzatoknak lehetőségük nyílt arra, hogy egyénileg szervezzék meg az erre vonatkozó közbeszerzést. Nyárádszereda önkormányzata fontosnak tartotta, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, kivált a megyei tanács által kiírt közbeszerzési eljárásból, és egyénileg megszervezte a procedúrát, így a helyi termelőknek is lehetőséget adtak arra, hogy részt vegyenek a programban. Az elmúlt tanévben már az andrásfalvi pékségben előállított friss kiflit kapták a gyerekek. 

A nemrég lezárult közbeszerzés eredményeképpen ettől a héttől a tejet a Gabriella termékcsaládot előállító andrásfalvi tejfeldolgozó üzem, a kiflit pedig a nyárádgálfalvi Tóth pékség biztosítja – tájékoztatott a városvezető. 

Érdeklődésünkre a polgármester elmondta, eddig is kaptak a gyerekek tízórait, a tavalyi szerződést sikerült meghosszabbítani december végéig, a vakáció kezdetéig, eközben pedig szeptemberben kiírták a közbeszerzést, így januártól két évre kötött keretszerződéssel biztosítva lesz a friss tej és kifli a közel hétszáz nyárádszeredai, valamint a városhoz tartozó településeken tanuló gyereknek. A városvezető hozzátette, már csak az alma beszerzése van hátra, remélhetőleg kerül erre Maros megyei termelő. Jelentkezett egy cég Bátosról, de sajnos nem tudta teljesíteni a feltételeket. 

Fotó: Nagy Tibor 


Naponta 8-9 ezer liter tejet gyűjtenek be a nyárádmenti gazdaságokból

Csizmadia György vállalkozó, az andrásfalvi tejfeldolgozó üzem alapítója és tulajdonosa éppen ottjártunkkor készült a tej-kifli programra vonatkozó szerződés aláírására. Mint mondta, nemrég beszereztek egy adagológépet, amire szükség volt a tízórai előkészítéséhez, a pasztőröző, valamint a többi szükséges berendezéssel már rendelkezett a vállalat. A helyi iskolásoknak és óvodásoknak a nyárádmenti tejet saját járművekkel szállítják ki – tette hozzá a vállalkozó. 

Az andrásfalvi tejfeldolgozó családi vállalkozásként indult, ám az évek során kinőtte magát, a tulajdonos, Csizmadia György és családja folyamatosan fejleszti a vállalkozást, az évek alatt korszerűsítették a termelési folyamatot, és egyre bővült a Gabriella termékcsalád, amelyet mára az ország legtöbb nagyvárosában jól ismernek, keresnek és szeretnek a vásárlók. Nemrég egy nagyszabású befektetésnek köszönhetően a régi üzem udvarán felhúzott kétszintes épületbe költöztették a termelést, ahol performáns, számítógép-vezérlésű berendezések segítik a munkafolyamatot. 

Gyuri bácsitól – ahogyan a környéken emlegetik – megtudtuk, napi nyolc-kilencezer liter tejet gyűjtenek be a nyárádmenti gazdáktól, ami téli idényben elég jónak számít. A tejmennyiség alakulása kapcsán a vállalkozó megjegyezte, az a tapasztalat, hogy egyre kevesebb az állattartó gazda, az idősek kiöregednek, a fiatalok pedig nem látnak jövőt az állattartásban. Ennek ellenére a tejmennyiség nem csökken jelentősen, ugyanis akik mégis erre adják a fejüket, nagyobb állatállománnyal rendelkeznek. 

– Amikor kezdtem a vállalkozást, 450 termelőtől 5 ezer liter tejet gyűjtöttünk be, most van 200 termelő és 8-9 ezer liter tej – mutatott rá. 

Miután végigvezetett a korszerűen felszerelt üzemen, megmutatta az üzem közvetlen szomszédságában a nyáron megnyitott saját üzletet, ahol termelői áron lehet beszerezni a Gabriella tejtermékeket. Hétköznapokon 8–19, szombaton pedig 8–16 óra között lehet megvásárolni a házias, adalékanyag-mentes sajtot, túrót, tejfölt, vajat, mozzarellát, valamint a füstölt, különféle ízesítésű tekercsek mellett telemeát, tehéntúrót, olvasztott sajtot, szánát. Csizmadia György érdeklődésünkre elmondta, a nyári nyitás óta egyre nő a képviseleti üzletük forgalma. Köztudott, hogy nyáron a Nyárádszeredán áthaladó, Szováta felé vezető úton nagy a forgalom, főként hétvégeken. De akadnak olyanok is, akik hetente egyszer kiautóznak Marosvásárhelyről, hogy termelői áron beszerezzék az egy hétre való finom tejtermékeket.