2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Túlélő természet – fotókiállítás

Emeleti galériáiban is újrakezdi kiállításai sorát a marosvásárhelyi Bernády Ház. A járványügyi előírásokhoz igazodó rendezvény két kiállító vendége székelyudvarhelyi fotós, apa és fia. Dr. Szabó József a Küküllő menti város fotóművészeti mozgalmának egyik meghatározó egyénisége, Szabó Apor az ifjú fotósnemzedék máris sikeres képviselője. Mindketten szenvedélyes természetfotósok, az augusztus 13-án, csütörtökön 18 órakor nyíló tárlatuk is ezt tükrözi. A Túlélő természet című válogatást és a fotósokat a megnyitón Nagy Miklós Kund művészeti író ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Fotópályázat 

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület marosvásárhelyi szervezete fotópályázatot hirdetett Épített örökségünk Maros megyében címmel, a Székelyföld Napok részeként. A pályázaton bárki részt vehet. A részvétel ingyenes, a fotókat elektronikusan kell beküldeni szeptember 15-ig az atixzs@yahoo.com e-mail-címre. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán. 

Újabb rövid terápiás program 

A júliusi programra való túljelentkezés miatt a Bonus Pastor Alapítvány augusztus 31-e és szeptember 11-e között újabb rövid terápiás programot hirdet szabadulni vágyó szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Az alkalom jó lehetőséget nyújt az egyéni és a kapcsolati gyógyulásra. Jelentkezni, további részletek felől a Marosvásárhelyen és környékén élők a 0743-039-255-os telefonszámon érdeklődhetnek  (Adorján Éva). 

A megyei kórházban is végeznek koronavírustesztet 

Augusztus 3-ától a Maros Megyei Klinikai Kórház orvosi szolgáltatásai a SARS-Cov2 vírusfertőzés RT-PCR kimutatási tesztjével bővültek. Az intézménynek napi tíz teszt elvégzésére van kapacitása. A teszteléshez előzetes időpont-egyeztetés szükséges. A vizsgálat ára 350 lej. Előjegyzésért hétfőtől péntekig 7.30-8.30 óra között a 0365-882.609-es telefonszám hívható. A teszteredményeket igény szerint román vagy angol nyelven állítják ki – tájékoztatott közleményében a megyei klinikai kórház sajtóosztálya. 

Sánta Csaba kisplasztikái Marosvásárhelyen 

Augusztus 6-án új kiállítás nyílt a marosvásárhelyi Bernády Házban: Sánta Csaba szovátai szobrászművész munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. Az alkotó három évtizede szerezte meg hivatásos képzőművészi diplomáját, azóta a kisplasztikában, a köztéri szobrászatban és a bronzöntésben egyaránt komoly elismerést szerzett. Vásárhelyi egyéni kiállításán mintegy harminc kis bronzszoborral nyújt bepillantást a távoli múltba gyökerező, modern hangvételű alkotói világába. 

Könyvbemutató Marosszentgyörgyön

Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én, szombaton, a 19 órakor kezdődő szentmise után a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia kertjében Moldovan Bencze Irén bemutatja Baricz Lajos Lakoma (3x52 szonett) és Az élet szekerén (134 szonett) című köteteit. Közreműködik az egyházközség Szent György énekkara. A versekből felolvas Pataki Ágnes. 

Autótúra oldtimerekkel 

Az európai oldtimer autók fesztiválja keretében a hét végén, augusztus 15-én, szombaton és 16-án, vasárnap kastélytúrát szerveznek. A találkozó a gernyeszegi Teleki-kastély udvarán lesz augusztus 15-én. 16-án innen indulnak túrára a régi autókkal, megállnak a maros- szentgyörgyi Máriaffi-kastélynál, a nagyernyei Bálintitt-kastélynál, a sáromberki Teleki-kastélynál, felkeresik a vajdaszentiványi Zichy-kastélyt és az abafájai Huszár-kastély romjait, majd a marosvécsi kastélynál tett látogatás után visszatérnek Gernyeszegre.

Egylejes könyvek vására 

Augusztus 15-én, szombaton 10 órától 13 óráig újra megtartják az egylejes könyvek vásárát a marosvásárhelyi Arató utca 6. szám alatti Góbé antikváriumban. 

Folkest a Teleki Téka udvarán 

Augusztus 12-én, szerdán, ma este 8 órától újabb folkestre várja közönségét a Maros Művészegyüttes a marosvásárhelyi Teleki Téka udvarára. Műsorukkal nagy táncos elődeik és népünk virtuóz férfitáncai előtt hódolnak. Az előadást indító bihari muzsika Bartók Béla gyűjtése nyomán maradt fenn. Emellett a nagyérdemű eleki táncokat, mezőségi férfitáncokat, széki és cigánytáncokat láthat, válaszúti, vízmelléki, széki népdalokat és cigány keservest hallgathat. Énekel Kásler Magda, kíséri a Maros Művészegyüttes zenekara. A rendezvényen a járványügyi protokoll betartásával lehet részt venni, helyfoglalás az érkezés sorrendjében. A kötelező távolságtartás miatt a helyek száma korlátozott. Jegyek a helyszínen kaphatók, előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon. 

Hírszerkesztő: Kaáli Nagy Botond