2020. május 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Épül a marosvásárhelyi Shopping City

A NEPI Rockcastle, Közép-Európa legnagyobb befektetője október 7-én jelentette be, hogy 2020 márciusában átadják a Marosvásárhelyen épülő legújabb létesítményüket, a Shopping Cityt, amit a helybeliek Nepi-mallnak is neveznek. Az építkezés gőzerővel folyik, az erőgépek, az emelődaruk szüntelen dolgoznak. Óriási mennyiségű talajt hordtak el, az út mentén támfalakat építettek, s a hatalmas épület betonpillérei már állnak. 


Egymillió köbméter földet mozgattak meg 

Az utóbbi évek legnagyobb Maros megyei beruházását valósítják meg Marosvásárhelyen az új kereskedelmi központ létesítésével. Amikor ezt az óriási beruházást megtervezték, nem csak a városlakókra gondoltak, hanem az egész megyére, hiszen a bevásárló- és szabadidőközpont is nagyobb tömegek kiszolgálására méretezett. A bevásárlóközpont a Segesvári út és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közötti területen épül meg. 

A rendkívül komplex létesítmény főtervezője a marosszentgyörgyi HBRO KFT. A kivitelezők között számtalan céget találunk. 

Az épület szerkezetét például a Bauelemente kivitelezi. Valamennyi kivitelezőt – a belsőépítészeti vagy épületgépészeti cégeket – a befektető közvetlenül szerződtette.

A nagyszabású és óriási léptékű talajmunkálatokat a jeddi telephelyű Romaris Kft. végezte. Orosz Attila mérnök, e munkafázis építésvezetője lapunk megkeresésére elmondta: 

– Közel egymillió köbméter földet ástak ki és hordtak el. Volt olyan rész is, ahol 18 méter mélyre kellett leásni. Tulajdonképpen a lejtős területből egy egyenes, sík terepet kellett kialakítaniuk, ahol a komplexum megépül. Az építkezés része négy körforgalom is. Az egyiket a főúton, a Mol-benzinkút mellett, az ideiglenes körforgalom helyén alakítják ki. Az építésvezető szerint ez az időjárás függvényében másfél-két hónap alatt elkészül. A másik körforgalom a Segesvári úton, a behajtónál lesz. Aztán kialakítanak egyet a teherforgalomnak, amely a raktárakhoz vezető úton helyezkedik el, s egyet a parkolókhoz vezető bejárathoz, ugyanis az épület tetején lesz egy parkoló is. Ezen körforgalmak kialakítását is a beruházó finanszírozza. 

 Fotó: Nagy Tibor


Rézkori város nyomaira bukkantak

Orosz Attila építésvezető arról is beszámolt, hogy a múlt év végén a régészetilelet-mentesítés során a mély „kincsei” is felszínre bukkantak. A talajmunkálatokkal tulajdonképpen a régészeti mentesítéssel megbízott régészek feltáró munkáját segítették. 

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója megerősítette: – Valóban egy 6000 éves, a rézkori Erősdi-kultúra nyomaira bukkantak. Egy település volt itt, amit egy Kis-Ázsia felől érkező nép alapíthatott. Kiderült, hogy ebben az időben tudatosan használták a fémeket, a rezet. Jóllehet vannak hasonló nagyobb, 30 hektáros lelőhelyek is, ez egy kisebb kiterjedésű lelőhely, ahol lakóházakra, 40-50 tárológödörre, cserépedények maradványaira bukkantak – fogalmazott a múzeum igazgatója.

Bereczki Sándor régész elmondta, a tárgyak a múzeumban találhatók, jelenleg folyik a restaurálásuk. A most feltárt lelethez hasonlót a 2007–2010 között végzett leletmentő feltáráskor is találtak a marosvásárhelyi szülészet parkjában, a régi Tornakertben. A 2018 októberében a mall területén feltárt régészeti leleteknek tudományos jelentőségük van, értékes anyag – fogalmazott a múzeum régésze. 


70 millió eurós beruházás, nyugat-európai színvonal 

– A legnagyobb és legjelentősebb projektjeink egyikéről van szó, elsődleges feladatként kezeljük az átadási határidő betartását a minőségi standardok és a biztonsági előírások mellett. A célunk az, hogy olyan kereskedelmi központot létesítsünk az ország központjában, amely eleget tesz a legigényesebb követelményeknek, hiszen ez az üzleti politika vezérel bennünket valamennyi beruházásunk megvalósításakor. A marosvásárhelyi Shopping City óriási vásárlási kínálatot biztosít és szabadidős programokat kínál a Maros megyeiek számára. A beruházás révén számos munkahely létesül, ami hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez – nyilatkozta egy bukaresti sajtótájékoztatón Alin Burlacu, a NEPI lízingmenedzsre.

A bevásárlóközpont összfelülete 40 ezer négyzetméter lesz, és egy nagy kiterjedésű, 12,5 hektáros területen épül. Az épülő kereskedelmi központ üzlethelyiségeinek 75 százalékát már bérbe adták, a fennmaradó helyiségekre rövidesen megkötik a bérleti szerződéseket. Az építők a legkorszerűbb kivitelezési megoldásokat választották, az üzletekben ismert nemzetközi és hazai márkák értékesítik termékeiket, ruhaneműt, lábbelit, kiegészítőket, piperecikkeket, sportcikkeket és gyerekholmit. A mallban nyíló üzletek több mint fele olyan márkabolt lesz, ami Marosvásárhelyen újdonságként jelenik meg. 

Érdekességképpen, a NEPI Rockcastle a romániai ingatlanpiac legnagyobb ingatlanbefektetője és Közép-Európa legnagyobb ingatlanfejlesztési társasága. A társaság 2007 óta többek között a bukaresti Mega Mallt, a Promenada Mallt, a Vulcan Value Centert, a temesvári, konstancai, a galaci, a ploieşti-i, a Târgu Severin-i és a Târgu Jiu-i Shopping Centert, a brăilai mallt, valamint országszerte több irodaházat épített.