2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Háromszorosára nőtt az utóbbi időben a tojás ára. Míg a téli ünnepek előtt 0,38-0,40 lejért kínálták darabját, tegnap a piacokon már 1 lejt kértek érte a gazdák. A nagy farmok képviseleti üzleteiben, mérettől függően 0,800–0,85 lejért kínálják darabját.

Fotó: Nagy Tibor


Háromszorosára nőtt az utóbbi időben a tojás ára. Míg a téli ünnepek előtt 0,38-0,40 lejért kínálták darabját, tegnap a piacokon már 1 lejt kértek érte a gazdák. A nagy farmok képviseleti üzleteiben, mérettől függően 0,800–0,85 lejért kínálják darabját.

Bosszankodva tapasztaljuk, hogy az utóbbi időben szinte hetente növekszik a tojás ára, az élelmiszerboltokban decemberben 0,38–0,40 lejt fizettünk darabjáért, januárban 0,55–0,58 lejre szökkent az ár, most pedig 0,70-0,85 lejért kínálják a tojást.

A nagyáruházakban ennél is többet kérnek el az egyébként méretében jóval kisebb alapélelmiszerért, jelenleg átlagban 10 lejt kell fizetni tíz tojásért.

Kevés a házi tojás

A vásárlók bánatára ritkaságszámba megy mostanában a piacokon a termelők által kínált friss házi tojás, elvétve találunk egy-két asztalnál, és ha hoznak is a falusiak, azt már a reggeli órákban felvásárolják. Tegnap a marosvásárhelyi Cuza Vodă utcai piacon mindössze egy kakasdi termelőnél találtunk tíz tojást. Darabját egy lejért kínálta.

– Nem tojnak a tyúkok ebben a nagy hidegben, ez minden évben így van. Általában a 40 tyúkom naponta adott 20 tojást, az utóbbi időben egy hét alatt gyűl össze ennyi. Ha lenne annyi tojás, mint eddig, biztos, hogy ötven baniért adnám darabját – válaszolja érdeklődésünkre a férfi.

Kissé odébb egy nyugdíjas néni tért be a piac bejáratának a közelében lévő mező-gerebenesi tyúkfarm képviseleti üzletébe. Kosarában három tojás lapult. Mint mondta, ragaszkodik a házi tojáshoz, még akkor is, ha az valamivel drágább, viszont mindössze ennyit talált a piacon. És ha már nincs elegendő házi, akkor inkább a farmról származó tojásban bízik.

A farmokon nem csökkent a mennyiség

A mezőgerebenesi farm képviseleti üzletében az XL méretű tojás 0,80 lejbe, a valamivel nagyobb, XXL méretű pedig 0,85 lejbe kerül – mondja az eladónő. A hűtőszekrényben elrejtve ugyan, de ott sorakoznak még a régebbi árcímkék is, amelyek az áremelkedés leglátványosabb bizonyítékai. Múlt héten még 0,75 lej volt a tojás darabja, januárban pedig 0,55 lejt kértek érte. A mező-gerebenesi farmon 14 ezer tyúk tojik naponta. A Cuza Vodă utcai piacon lévő kis boltban átlagban naponta 600 tojást adnak el, jobb esetben ez a szám felmegy 900-ra. Mennyiség tehát van, miért került sor mégis az áremelésre? – kérdeztük az eladónőt. – A falusiak udvarán lévő tyúkok valóban nem tojnak ilyen nagy hidegben, viszont a farmokon ez nem befolyásolja őket, hiszen a benti hőmérsékletet alakítani tudjuk, amikor kint hidegebb van, jobban fűtünk a csarnokban. Mi inkább a nagyáruházakhoz alakítjuk az árakat. Különben minden évben így van ez, október után valamelyest emelkedik a tojás ára, aztán február–márciusban újra. Nyáron pedig nagyon olcsó – fejtette ki.

A farm képviselője szerint a vásárlók szempontjából érthető, hogy túlzásnak tartják a megugrott tojásárakat, viszont a gazdáknak még így sem hozza vissza a bevételt azt, amit befektetnek. – Hogy megteremtsék az unió által előírt feltételeket a farmokon, a gazdák óriási befektetéseket kellett eszközöljenek, kölcsönökhöz folyamodtak. Emellett meg kell vásárolni az élelmet a tyúkoknak, a tápot, a szükséges felszereléseket, a fertőtlenítőszereket és mindazt, ami a tyúktartáshoz és tojás forgalmazásához szükséges a szigorú uniós normák értelmében – ecsetelte a nehézségeket a mezőgerebenesi farm képviselője.