2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhely leghíresebb és talán legszebb sportoló ikerpárját alkotó Sinka testvérek nemrégiben ünnepelték 30. születésnapjukat. Egyikük sem focizik már: az egyaránt testnevelési egyetemet végzett Zsuzsanna három éve, Mónika az idén akasztotta szögre a csukát, miután legutóbbi együttesével, a berlini SC 

Staakennel megnyerték a Berlin ligát, viszont a 3. ligás selejtezőt elbukták. Egy ideje bíráskodással foglalkozik, ezzel párhuzamosan elvégezte a turisztikai egyetemet. 

 „Móninak a jobb lábát kétszer, a balt egyszer műtötték. Nekem négy térdműtétem volt, mindannyiszor a jobb lábamat kellett megoperálják. Ezért is hagytam abba a labdarúgást 2016-ban, az ASA-nál. Azóta nem fociztam, habár hiányzik, viszont gyakran hívnak játszani az egykori csapattársaim, de nem merek kockáztatni. Nemrég fodrászként helyezkedtem el, szabadidőmben sokat kirándulunk a férjemmel, Csomós Lászlóval” – mesélte Zsuzsanna a minap.

Az ASA-nál eltöltött időre így emlékezik a hajdani center: „Bajnoki címet szereztünk, a BL-csoportkörben is érdekeltek voltunk. A válogatottban mintegy 50 meccsen léptünk pályára 17-27 éves korunk között. Nagyokat küzdöttünk, bizonyítani akartunk, és volt is kivel, hiszen elszánt és tehetséges csapattársaink  voltak az ASA-nál. Igaz, akkoriban másképp támogatták a labdarúgást a városban, más sportágak is jól működtek helyi szinten. Számunkra az volt a legfontosabb, hogy minél fennebb kerüljünk mint sportolók, soha nem voltunk megelégedve a kevéssel és a hazai feltételekkel, ezért mentünk mindketten Németországba légióskodni. Móni Berlinben ragadt, én idővel visszatértem szülővárosomba, Marosvásárhelyre” – idézte fel Zsuzsanna.

A mostani helyzetről az a véleménye, sajnálatos, hogy ilyen mélyre jutott a helyi foci. „Rég voltam a CSM mérkőzésein, nagy csalódásként élem meg ezt a kilátástalan helyzetet, amely a női focit is érinti. Ki-kijártam a meccsekre, de kellemetlenül éreztem magam, jött, hogy befussak a pályára, és gólt lőjek...”

Csomós (Sinka) Zsuzsanna sporttanárként képzeli el magát a jövőben, úgy, hogy párhuzamosan tanít és fodrászkodik. Gyereket is szeretne párjával a közeljövőben, mert úgy érzi, eddigi célkitűzéseit megvalósította, és eljött az ideje, hogy a családra gondoljon. 

Huszonnégy éves korukban készült ez a felvétel


Pályájuk állomásai

Sinka Zsuzsanna és Mónika 2004-ben kezdett el futballozni a hajdani Marosvásárhelyi City’usnál, majd 2009 és 2011 között az egykori FCM labdarúgói voltak. A 2011-2012-es idény elején a lengyel élvonalbeli Pogon Szcecin légiósai lettek, aztán az idény végén  egyéves szerződést kötöttek a német Blau-Weiß Hohen Neuendorf alakulatával, ahol 2013 nyaráig játszottak. Zsuzsanna 2013-2014-ben a német VfB Tamm légiósa volt, aztán 2014-2016 között az ASA játékosa lett, 2016-ban abbahagyta a labdarúgást. Mónika 2013-2014 között az olasz élvonalbeli ASD Riveiera di Romagna, 2014-2016 között a német FC Lübars, 2016-2018 között a Blau-Weiß Hohen Neuendorf együttesében játszott, végül a 2018-2019-es idényben a Berlin ligában lévő SC Staaken erőssége volt, 2019 nyarán akasztotta szögre a futballcsukát.