2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vargyas Domokos István mezőmadarasi gazdálkodó portáját a közelmúltban kerestük fel.

Érdeklődésünkre, hogy kinek a gazdaságát kellene bemutatni a faluból, a polgármester őt ajánlotta. Szép ház, rendezett udvar fogadott, s a ház mellett nagy gazdaság, tekintélyes géppark, traktorok, mezőgazdasági gépek egész sora – köztük az a bálázógép, amit a Pro Economica Alapítvány pályázatán a magyar állami támogatás révén nyertek el –, ezenkívül állatokkal tele ólak, istállók. Minden megtalálható itt, aminek egy jól működő falusi gazdaságban lennie kell. 

 Az új bálázógép

– Itt a Mezőségen mivel foglalkozhatnánk mással, mint földműveléssel és állattenyésztéssel? Szarvasmarhát tartunk, ebből tizenegy fejőstehén, tizenkettő tinó, a többi húsborjú, amiből 22 kicsi. Van köztük kék belga és piros tarka fajta. Nagy gondunk, hogy a tejtermelőknek a tejet nem fizetik meg kellőképpen. Havonta átlagban 3000 liter tejet szolgáltatunk be a feldolgozónak, amiért 3000 lejt kapunk. Az ár a mennyiségtől is függ, mert ha valaki ezer liter alatti mennyiséget szállít, akkor csak 95 banit kap literéért. Ahogy nő a mennyiség, úgy nő az ár is. Azt kellene elérnünk, hogy emeljék egy kicsit a tej árát, egy liter 3,7-es zsírfokú tejért legalább 1,5 lejt fizessenek, akkor megérné tejtermeléssel foglalkozni – mondta Vargyas Domokos István, majd a beszélgetést folytatva rátért a gazdaság földművelési részére is. 

 – Ahhoz, hogy állatot tartsunk, földműveléssel is kell foglalkoznunk. Harminc hektár földet művelünk meg, főként kukoricát termesztünk, de van búzánk és persze kaszálónk is. Teljes gépparkkal rendelkezünk, amiben minden van, ami a földműveléshez szükséges. Öt traktorunk van és számos gép. A legújabb a Pro Economica Alapítványtól elnyert bálázógép, ami eddig nagyon hiányozott. A lucernát, a füvet, a szalmát ezután sokkal könnyebben tudjuk bálázni. Az alapítvány által nyújtott támogatás 60 ezer lej volt, az önrész pedig 20 ezer lej. Eddig ilyen nagy támogatásban nem volt részünk, mint amit a magyar állam adományozott a mezőségi gazdáknak. Nagy segítség volt! – fogalmazott a gazda. 

Közben szó esett arról, hogy két fia és egy lánya van. Örvendetes, hogy a fiúk kiveszik a részüket a gazdálkodásból. A lánya a közelben, Mezőbándon él. 

A mezőmadarasi portát és gazdaságot szemlélve ismét megfogalmazódik: itthon, falun, a szülőföldön, az ősi birtokokon is lehet boldogulni, ha van hozzá szorgalom, munkakedv és kellő elszántság. 

Domokos István és jószágai (Fotó: Nagy Tibor)