2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Azt szokták mondani, hogy január a depresszió,

a lehangoltság hónapja. A napfény hiánya, a borús hideg napok nem használnak az amúgy is gondokkal bajlódó emberek kedélyállapotának. Ha jól körülnézünk a fizioterápiai rendelőkben, a zsúfoltság láttán úgy tűnik, hogy a csontrendszeri, reumás bántalmak időszaka is az új év kezdete, amiben a lelki okoknak is szerepe lehet.

– A borús, hideg napok okozzák, vagy az ünnepek idején hárított problémák kapnak erőre? – kérdeztem dr. Székely-Varga Margittól, a marosvásárhelyi Rheum Care Egészségügyi és Rehabilitációs Központ rehabilitációs szakorvosától.


– A mozgásszervi bántalmak már ősztől megszaporodnak, és a tavasz kezdetéig tartanak. Ahogy beáll a hőmérséklet- és légnyomásváltozás, megnő a levegő nedvességtartalma, egyre nagyobb számban jelentkeznek a betegek. Másrészt a téli ünnepek alatt nem fordultak orvoshoz, ezért nagyobb januárban a kezelésre szorulók száma. Ezenkívül sokan térnek haza külföldről ebben az időszakban, és veszik igénybe a fizioterápiai kezelést. 

– Melyek a fő bántalmak, amelyekre enyhülést remélnek?

– A reumás kórképek, a kopásos gerincbetegségek, a spondilózisok, idegbecsípődések, nagyízületi kopások. Az előbb említett panaszok mellett a téli idényben sokan elsősorban kéz- és lábtörés utáni rehabilitációra szorulnak.

– Gyakori előfordulásából kiindulva, megkérem, beszéljünk a spondilózisról, amit csigolyameszesedésként is emlegetnek.

– A nyakat és derekat érintő kisízületi kopásos elváltozások a gerincidegek nyomásával és gerinc körüli lágyszövetek gyulladásával járnak. Aki nyaki fájdalommal fordul hozzánk, az általában arra hivatkozik, hogy spondilózisa van, függetlenül attól, hogy tudja-e a fájdalom pontos okát. 

– A nyaknál maradva, milyen jellegzetes tünetetek alapján lehet megállapítani a nyaki spondilózist?

– Az első és leggyakoribb tünet a nyaki gerinctájék fájdalma, amelyhez mozgásbeszűkülés társulhat. Szédülés, hányinger, ritkábban akár hányás is előfordulhat. A fájdalom kisugározhat a fejbe, a lapockák közé, és egyik vagy akár mindkét karba.További tünet a felső végtagok különböző szintjén jelentkező zsibbadás, de a pontos diagnózis alapos klinikai vizsgálat, képalkotás (röntgenfelvétel vagy mágneses rezonancia) alapján állapítható meg. 

– A nyaki merevség is lehet a spondilózis tünete?

– Lehet, de más betegségekben is jelentkezhet. Gondoljunk például egy olyan személyre, aki napi nyolc, esetenként még több órát számítógép előtt tölt, és egyszer-kétszer tart pihenőt, ilyenkor jelentkezhet az izmok begörcsölése okozta merevség anélkül, hogy spondilózisról lenne szó.

– Melyikre mi a megfelelő kezelés?

– Az első és legfontosabb a pontos diagnózis megállapítása. Egyre több páciensünk van, aki akkor jön hozzánk, amikor a szomszédok vagy ismerősök ajánlásai alapján a gyógyszertárban kapható gyulladáscsökkentőket és fájdalomcsillapítókat sorra kipróbálta. Vannak páciensek, akik a családorvos által javasolt kezelés eredménytelensége miatt keresnek fel. Kísérletezés helyett fontos lenne mielőbb szakorvoshoz fordulni, hogy a diagnózis és a társbetegségek figyelembevételével döntsük el, hogy mivel kezeljük a beteget. Vannak, akiknél ellenjavallt a gyulladáscsökkentők szedése. A gyulladáscsökkentő szerek felerősítik a vérhígítók hatását olyan betegeknél, akiknél ez jól be van állítva. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknél a gyulladáscsökkentők emelhetik a vérnyomást. A gyomorfekély, vesebántalmak, májbetegség esetén is fontos az óvatosság. Egyre több gyulladáscsökkentő hatóanyagú ragtapasz jelenik meg, amit helyileg lehet alkalmazni, és ami hatékonyan enyhíti a tüneteket azoknál, akiknek szájon át vagy injektábilis formában nem adhatunk gyulladáscsökkentőket.

– Van néhány alapvető szabály, amelyekkel a betegek többsége nincsen tisztában. Megkérem, sorolja fel ezeket!

– A kezelést annak függvényében kell megállapítani, hogy milyen szakaszban van a betegség. Heveny fázisban, amikor egyik napról a másikra előáll az erős fájdalom, a fizioterápia ellenjavallt. Sokan ilyenkor jönnek azzal a panasszal, hogy tegnap még nem fájt semmim, mára „leblokkolt” a nyakam, derekam, és azt várják, hogy valamilyen csodamódszerrel minél hamarabb meggyógyítsuk őket. Ha fáj egy testtájék, nem ajánlott még a masszírozás sem, amitől a legnagyobb hatást várják el, függetlenül attól, hogy bénulásról, gerincbántalomról van-e szó. Szeretném még egyszer kiemelni, hogy erős, heveny fájdalom kezdetén nem ajánlott a fizioterápia sem. Igazából az lenne jó, hogy akinek gerincbántalma van, évi rendszerességgel akkor vegye igénybe a kezelést, amikor a legjobban érzi magát, hogy megelőzzük a fájdalom kialakulását. Egészségi és anyagi szempontból sem mindegy, hogy felírok öt-hat elektroterápiát, vagy felírom a masszírozást és a gyógytornát a fájdalom megelőzésére.

– A heveny fájdalomnál maradva, mikor jelenthet megoldást a fizioterápiai kezelés?

– Pár napig a gyulladáscsökkentők ajánlottak, és ha enyhültek a fájdalmak, akkor indokolt a fizioterápiai kezelés.

– És ha nem enyhülnek?

– Akkor további kiegészítő kivizsgálásokat kell végezni a fájdalom kiváltó okának a felderítésére. Mindig fontos kezdettől eldönteni, hogy adott esetben melyik módszer vezethet eredményre, hogy ne terheljük fölöslegesen a beteg szervezetét olyan gyógyszerrel, amiről sejteni lehet, hogy nem fog hatni. Ha éjszaka vagy pihenésre jelentkezik, akkor gyulladásos jellegű, ilyenkor hatásos a gyulladáscsökkentő. Ha a mozgásra kialakuló nappali fájdalmat kopásos betegség okozza, a gyulladáscsökkentő szert fájdalomcsillapítóval és porcvédő táplálék-kiegészítővel érdemes társítani. Neurogén és neuropátiás fájdalom esetén akár antidepresszáns szerek alkalmazása is szükséges lehet. Ezt mindig a szakorvosnak kell eldöntenie.

– Milyen tünetei vannak a már kialakult a nyaki porckorongsérvnek? 

– A spondilózis általában egy helyileg jelentkező fájdalom, bár néha a felső végtagokba vagy a lapockák közé sugározhat. A sérv komolyabb betegség, ugyanis a csigolyák közti porckorong kisérvül, és nyom egy idegszálat, ami egyoldali, végtagba sugárzó fájdalmat okoz. Sérvben nincs szédülés, hányinger, csak az erős, sugárzó, villámlásszerű fájdalom. Ha tudjuk, hogy a kéz melyik ujja zsibbad, akkor megállapítható a sérv helye, de pontos diagnózist a mágneses rezonancia vizsgálat nyújt. Ha a tünetek sérvre utalnak, a betegeimet elküldöm egy idegsebészi konzíliumra, hogy megállapítsák, kell-e műteni vagy sem. A nyaki sérv ritkább, mint a deréksérv, és a műtét sokkal nehezebb. 

– Ha a szakember megállapítja, hogy nem kell műteni a beteget, sérv esetén is érvényes a kezelési útmutató a gyulladáscsökkentő elsőbbségére vonatkozóan?

– Igen. Általánosan érvényes, hogy ha egy anatómiai régió tapintásra meleg, vörös, duzzadt és nyomásérzékeny, nem kezdjük fizioterápiával, gyógytornával a kezelést. Ha kezelés közben erősödik a fájdalom, akkor szólniuk kell az orvosnak, mert általában változtatni kell, vagy adott esetben akár abba kell hagyni a kezelést. Ha csökken a fájdalom, az elektroterápiák egyre szélesebb skálája áll rendelkezésünkre, amit a vizsgálat és a társbetegségek figyelembevételével személyre szabottan választunk ki. Akinek a kór-előzményében rosszindulatú daganat szerepel, vagy akár csak a gyanúja merült fel, nagyon óvatosan kell bánni a fizioterápiával. Ha azt mondja a beteg, hogy éjszaka erősebb a fájdalom, akkor érdemes laborba is elküldeni, hogy kizárjuk az esetleges krónikus ízületi betegségek, autoimmun gyulladásos betegségek vagy belső szervi betegségek jelenlétét. Ha súlyvesztésről is beszámol, belgyógyászhoz küldöm kivizsgálásra, nehogy rosszindulatú folyamat legyen a gyulladásos tünetek hátterében, amit a magas vérsüllyedés is igazol.Vannak kezelési módszerek, amelyek daganatos betegség gyanúja esetén ellenjavalltak. Nagyon nehezen értik meg a betegek, hogy például a masszírozás is az, továbbá a betegek által kedvelt olyan procedúrák, amelyek meleget visznek át a szervezetbe. A kardiológiai társbetegségek közül például egyes szívritmuszavarok esetén is ellenjavallt a fizioterápiai kezelés, és ha mégis ahhoz folyamodunk, pontosan kell követni a beteg állapotát. A vízben végzett terápiával is óvatosan kell bánni. Sajnos a betegek egy része, mert bizonyos procedúrákat szeretne, próbálja eltitkolni a társbetegségeit, holott például az ártalmatlannak tűnő paraffinpakolást és a közkedvelt ultrahangot is nagyon komolyan kell venni. Ha valakinek volt egy rosszindulatú daganata és kikezelték, de ezt eltitkolja, ha egy rákos sejt maradt a szervezetében, egy olyan kezeléstől, amely meleget visz át a szervezetbe, ez a sejt szaporodásnak indulhat. Szerencsére a többség megmondja, és látjuk a betegen is.

– Vannak nem szteroid és szteroid gyulladáscsökkentők, mi a különbség közöttük?

– A fő különbség a hatásmechanizmusukban nyilvánul meg. Továbbá a nem szteroid gyulladáscsökkentők könnyen hozzáférhetők vény nélkül is. Mindenki szedi, holott az általános javallat nem több mint tíz nap egy hónap alatt. A szteroid gyulladáscsökkentőket nem adják vény nélkül, azokkal nagyon óvatosan kell bánni, a betegek nem is ismerik annyira. Ez utóbbiak mindig orvosi utánkövetést igényelnek, mert nem megfelelő adagolás esetén súlyos mellékhatásokat válthatnak ki. Ritkán írom fel, csak akkor, ha a helyzet megkívánja. Fontos tudni, hogy mind a nem szteroidok, mind a szteroid gyulladáscsökkentők csupán a tüneteket enyhítik, a kiváltó okot nem szüntetik meg.