2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ír csapattal a keddi barátságos találkozón, a Szusza Ferenc Stadionban. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese így 11 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozattal várja a kontinensviadalt. Az olasz szakvezető a hajrában csereként beállt Schön Szabolcs személyében újoncot avatott.

A mérkőzés előtt az ír válogatott valamennyi tagja letérdelt, ezzel kifejezve a gyűlölet bármilyen formájának elítélését. A magyar futballisták – ahogy azt előzetesen jelezték – nem térdeltek le, hanem a mezük karján olvasható „Respect“ feliratra mutattak. A szurkolók „szép volt, fiúk!“ rigmussal köszönték meg, hogy a kedvenceik állva maradtak.

A magyar csapat lendületesebben kezdett, mint négy napja Ciprus ellen, szép támadásokat vezetett, ennek ellenére az első lehetőséget az írek hagyták ki, ugyanis Egan a keresztlécre fejelt. Ezt leszámítva viszont egyértelműen Marco Rossi együttese irányította a játékot, sokkal többet birtokolta a labdát, a rivális a félpályát is ritkán lépte át. A magyarok kifejezetten sokszor próbálkoztak távoli lövésekkel, de ezek elkerülték az ír kaput, vagy a védők blokkolták a kísérleteket. A szünet előtt viszont már védenie is kellett a szigetországi kapusnak: Szalai Ádám közeli fejesét nagy bravúrral hárította.

A második játékrész eleje kiegyenlítettebb küzdelmet hozott, a vendégek jobban meg tudták tartani a labdát, ezúttal mégsem kellett olyan sokat várni, hogy dolga akadjon a csereként beállt ír kapusnak, akinek alig tíz perc után Szalai Ádám bombáját kellett hárítania. Javarészt mezőnyjátékkal telt az idő, de egy magyar labdavesztést követően a nemzeti együttesben több mint öt év után ismét szerepet kapó, szintén csereként beállt kapus, Bogdán is szép védéssel mutatkozott be.

A hajrában a magyarok tudták fokozni a nyomást, így Szalai Ádám előbb lábbal, majd fejjel is veszélyeztetett, utóbbinál kellett nagyobbat védenie a szigetországi kapusnak, aki aztán Szalai Attila próbálkozásánal is bravúrral hárított. A hosszabbításban mindkét fél próbálkozott egy-egy lövéssel, de gól nem született, és összességében, bár a magyarok jobban futballoztak, ezt nem tudták gólra váltani, így békés döntetlennel zárult az összecsapás.

A magyar csapat az Eb csoportkörében jövő kedden a címvédő portugálokat, négy nappal később a világbajnok franciákat fogadja a Puskás Arénában, június 23-án pedig a németek vendége lesz Münchenben.


Szalai Ádám, a magyar és John Egan, az ír válogatott játékosa. Fotó: MTI/Illyés Tibor* Stephen Kenny (Írország): „Kemény mérkőzés volt, amelyen öröm volt újra nézők előtt játszani. Összességében elégedett vagyok a csapattal, remekül védekeztünk, de talán jobban kihasználhattuk volna a lehetőségeink. Sajnálatosnak tartom, hogy a magyar közönség kifütyülte, amikor a mérkőzés előtt a csapat letérdelt a rasszizmus elleni küzdelem jegyében“.

* Marco Rossi (Magyarország): „Eddig is megadtuk, és ezután is megadjuk a tiszteletet az ellenfeleknek. A szurkolókkal kapcsolatban nem kívánok véleményt alkotni, szerintem őket kell megkérdezni, mi motiválta őket cselekedetükben, ugyanakkor hálás vagyok azért, hogy minden körülmények között kiállnak a csapat mellett. A Ciprus elleni mérkőzéshez képest komoly lépést tettünk előre, de a várt eredmény, a győzelem ezúttal elmaradt, viszont legalább a veretlenségi sorozatunk folytatódott. Nem tehetek szemrehányást a játékosaimnak, a befejezéseknél látszott, hogy hiányzik a minőség, de az adott poszton a legjobbjainkra nem számíthatunk. Az Eb-n más taktikára kell számítani a válogatottól, méghozzá arra, amit a ciprusi és az ír válogatott alkalmazott a magyarok ellen, azaz kontrajátékra kell majd alapozni. Nincs bennem aggodalom“.


Jegyzőkönyv

Barátságos labdarúgó-mérkőzés: Magyarország – Írország 0-0

Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 10.000 néző, vezette: Daniel Stefanski (lengyel).

Sárga lap: Szalai A. (72.).

Magyarország: Gulácsi (63. Bogdán) – Kecskés, Orbán, Szalai A. – Bolla (46. Lovrencsics), Kleinheisler (63. Nego), Nagy Á., Schäfer, Fiola (79. Hahn) – Szalai Á. (89. Schön), Varga R. (46. Varga K.).

Írország: Bazunu (46. Kelleher) – Doherty, O‘Shea, Egan, McClean (85. Manning) – Cullen, Hourihane (56. Molumby) – Knight (89. Ogbene), Parrott (56. Horgan), Duffy – Idah (89. Collins).