2020. február 29., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A házigazda magyar válogatott 26-0-ra legyőzte a máltai csapatot, így jobb gólkülönbségének köszönhetően – a világbajnoki ezüstérmes spanyolokat megelőzve – megnyerte a C csoportot, és közvetlenül a negyeddöntőbe jutott a Duna Arénában zajló vízilabda-Európa-bajnokság férfitornáján. Märcz Tamás együttesének így lesz egy extra pihenőnapja, majd szerdán az Oroszország – Grúzia párharc továbbjutójával találkozik a nyolc között.

Ritka feladat elé állította a magyarokat, hogy csütörtökön 11-11-re végződött a spanyolok elleni csoportrangadó, így ugyanis a gólkülönbség döntött a két csapat között. A világbajnoki ezüstérmesnek a törökök felett aratott 24-7-es délelőtti győzelme azt jelentette, hogy Märcz Tamás együttesének legalább 20 góllal kell nyernie Málta ellen ahhoz, hogy csoportelsőként közvetlenül a negyeddöntőbe jusson, és egy plusz pihenőnappal számolhasson.

Azt már előre lehetett tudni, hogy a találkozónak gyakorlatilag semmilyen sportértéke nem lesz, ennek ellenére szinte teljesen megtelt a Duna Aréna, a közönség pedig úgy fogadta a hazai csapatot, mintha egy egyenes kieséses összecsapásra készülne.

Annak fényében, hogy a „közte húsz” volt a cél, jól kezdett a magyar válogatott, hiszen nyolc perc alatt fél tucat gólt szerzett, és egyet sem kapott. Mindössze három perc telt el a második negyedből, amikor a közönség már tízet számolt a máltaiakra, akiknek a dolgát csak nehezítette, hogy a kapuban Nagy Viktor is maximálisan koncentrálva minden lövést hárított, így a magyar válogatott egyre közelebb került céljához (13-0).

A célt egy perccel a harmadik felvonás vége előtt Mezei Tamás góljával érte el a csapat, amelynek a kapuja még mindig érintetlen volt. A zárófelvonás egyetlen kérdése az volt, hogy meglesz-e az Eb-k történetének legnagyobb arányú győzelme, ehhez 27 gólra volt szükség – a rekordot 2018-ban Barcelonában a görögök állították fel a törökök elleni 27-1-es sikerrel –, végül „csak” csúcsbeállítás született.

Az Eb-k történetében 2001 óta először fordult elő, hogy egy mérkőzésen az egyik csapat nem szerzett gólt, akkor ugyancsak Budapesten a spanyolok 4-0-ra győzték le a hollandokat.

Ben Plumpton, a máltai (j2), valamint Nagy Viktor (j) és Pohl Zoltán, a magyar válogatott játékosai a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság férfitornájának csoportkörében játszott Magyarország – Málta mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 18-án. Fotó: MTI/Czagány Balázs


Mestermérleg

Märcz Tamás szövetségi kapitány: „Egyszerű dolgokat beszéltünk meg, persze a megvalósítás nem olyan egyszerű. Nem nagyon emlékszem olyanra, hogy valakit nullán lehet tartani, ami most nagyon fontos volt, hiszen Máltának sem lenne könnyű huszonhat gólnál többet lőni. Csapatként funkcionáltak a játékosok, nehéz helyzetbe kényszerítették a máltaiak lövőit, ami pedig kapura ment, azokat Nagy Viktor védte. A lehetséges ellenfelek közül a grúzok számára óriási siker a továbbjutás, míg a párharc esélyesei ugyan az oroszok, de ők szombaton kikaptak a románoktól.”

Jegyzőkönyv

Férfivízilabda-Európa-bajnokság, C csoport, 3. forduló: Magyarország – Málta 26-0 (6-0, 7-0, 8-0, 5-0)
Budapest, Duna Aréna, vezette: Rakovic (szerb), Dutilh-Dumas (holland).
Gólszerzők: Zalánki 7, Varga Dé. 6, Pohl 3, Vámos, Erdélyi, Manhercz 2-2, Hosnyánszy, Jansik Sz., Mezei, Angyal 1-1.
Magyarország: Nagy V. – Vámos, Zalánki, Varga Dé., Pohl, Erdélyi, Hárai – cserék: Mezei, Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz.

Román meglepetésgyőzelem és továbbjutás

A Hollandiától (8-9) és Szerbiától (7-15) elszenvedett vereségek után a román válogatott meglepetésre egy góllal legyőzte az orosz csapatot a budapesti Duna Arénában zajló vízilabda-Európa-bajnokság férfitornáján a csoportküzdelmek szombati zárófordulójában, és így továbbjutott a negyeddöntőbe jutásért kiírt rájátszásba (ellenfele a görög csapat lesz, ma este 8 órai kezdettel).
Az oroszok kezdték jobban a mérkőzést, 3-1-es előnyük azonban semmivé lett, amikor a román csapat zsinórban négy gólt szerzett. A különbség az eredményjelzőn tovább is nőtt (8-5), az oroszok azonban gondoskodtak róla, hogy ne legyen egyértelmű a történet, feljöttek egyre (8-7). A görög Athanasziosz Kecsagiasz által irányított román csapatnak ez sem vette el a lendületét, eredményesen támadott és jól védekezett, így amikor megint háromra mentek (11-8), nagyjából eldőlt a győztes kiléte. Az oroszok „találtak” még két gólt, az előny azonban maradt a románoknál.
A román gólszerzők: Mihnea Gheorghe 4, Andrei Prioteasa 2, Cosmin Radu 2, Tudor Fulea 1, Vlad Georgescu 1, Alexandru Ghiban 1.

A torna további programja

* a negyeddöntőbe jutásért (ma): Montenegró – Törökország (15.30 óra), Németország – Spanyolország (17.00), Oroszország – Grúzia (18.30), Románia – Görögország (20.00)
* negyeddöntő (szerda): Montenegró/Törökország – Olaszország, Oroszország/Grúzia – Magyarország, Németország/Spanyolország – Szerbia
Románia/Görögország – Horvátország

Eredményjelző

Férfivízilabda-Eb, csoportkör:
* A csoport: 1. forduló: Szlovákia – Montenegró 4-15, Németország – Horvátország 9-17; 2. forduló: Németország – Szlovákia 8-5, Montenegró – Horvátország 10-11; 3. forduló: Horvátország – Szlovákia 16-4, Montenegró – Németország 10-3; a csoport végeredménye: 1. Horvátország 9 pont, 2. Montenegró 6, 3. Németország 3, 4. Szlovákia 0.
* B csoport: 1. forduló: Románia – Hollandia 8-9, Szerbia – Oroszország 13-9; 2. forduló: Románia – Szerbia 7-15, Hollandia – Oroszország 9-15; 3. forduló: Románia – Oroszország 11-10, Szerbia – Hollandia 11-4; a csoport végeredménye: 1. Szerbia 9 pont, 2. Oroszország 3 (34-33), 3. Románia 3 (26-34), Hollandia 3 (22-34).
* C csoport: 1. forduló: Málta – Spanyolország 7-23, Magyarország – Törökország 19-5; 2. forduló: Málta – Törökország 10-13, Magyarország – Spanyolország 11-11; 3. forduló: Törökország – Spanyolország 7-24, Málta – Magyarország 0-26; a csoport végeredménye: 1. Magyarország 7 pont (56-16), 2. Spanyolország 7 (58-25), 3. Törökország 3, 4. Málta 0.
* D csoport: 1. forduló: Franciaország – Grúzia 7-9, Olaszország – Görögország 10-6; 2. forduló: Görögország – Grúzia 17-10, Franciaország – Olaszország 7-10; 3. forduló: Franciaország – Görögország 10-12, Olaszország – Grúzia 18-6; a csoport végeredménye: 1. Olaszország 9 pont, 2. Görögország 6, 3. Grúzia 3, 4. Franciaország 0.

Guus van Ijperen, a holland (b) és Filip Filipović, a szerb válogatott játékosa a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság férfitornájának csoportkörében játszott Szerbia – Hollandia mérkőzésen. Fotó: MTI/Czagány Balázs