2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az FC Botoşani idei gólkirálya (nyolc találat fűződik a nevéhez), a 21 éves Fülöp Loránd a napokban aláírt a Puskás Akadémiához. A magyarországi klub 700 ezer eurót fizetett a moldvai együttesnek a sáromberki származású játékosért.

– Az utóbbi hónapokban elég sokat írt a sajtó arról, hogy külföldi klubok kerestek meg, és szeretnének átigazolni. Felmerült a MOL Vidi, a Ferencváros, a Levszki Szófia, illetve a Puskás Akadémia neve. Másoktól is kaptál konkrét ajánlatot, vagy csak a Puskás Akadémia keresett meg?

 – Az utóbbi időben többen megkerestek, több játékosügynök érdeklődött felőlem. A Puskás Akadémia tette a legjobb, legkonkrétabb ajánlatot, én pedig elfogadtam. Arra gondoltam, hogy elsősorban olyan csapathoz kell igazolnom, ahol továbbra is játéklehetőséget kapok. Aztán az is lényeges szempont, hogy a Puskás Akadémia bázisa a legjobb öt európai „fociegyetem” között van nyilvántartva.

 – Mit szólt a távozási szándékodhoz a Botoşani vezetősége? Gondolom, nem tiltakoztak, hiszen ingyen igazoltak le 2016-ban, s most 700 ezer eurót tehettek zsebre...

 – Elég jól reagáltak, nem tiltakoztak. Leültünk, megbeszéltük a dolgot, s arra a döntésre jutottunk, hogy nekem is, a klubnak is előnyös a szerződés, tehát mennem kell. Különben még két évre szerződés kötött a moldvai együtteshez. 

 – Nyolc gólt szereztél a 2018-2019-es bajnoki idényben. Elégedett vagy a teljesítményeddel?

 – Talán jobb is lehetett volna, de azt is figyelembe kell venni, hogy a térdműtétem miatt két hónap kiesésem volt, ami sokat jelentett. Szerencsére, felépülésem után újra bizalmat kaptam az edzőtől.

 – Mit árulhatsz el a Puskás Akadémia ajánlatáról? Többet keresel majd új klubodnál?

 – Igen, szerintem jónak mondható az ajánlat. A szerződés értelmében háromszor többet fogok keresni, mint Botoşani-ban... Továbbá úgy érzem, hogy a Puskás Akadémiánál kiváló feltételek között készülhetek, edzhetek.

 – Aláírtad már? Hogyan fogadtak?

 – Már aláírtam a napokban. Nagyon nagy szeretettel fogadtak, de a bemutatásra csak június 15-e után kerül sor. 

 – Hányas számú mezt viseled majd, s milyen terveid vannak a közeljövőt illetően?

 – A mez számáról még nem beszéltünk. Célom elsősorban az, hogy jól teljesítsek klubszinten és egyénileg egyaránt. Mindent megteszek azért, hogy csak beilleszkedjek. Játszani, bizonyítani akarok...

 – Mit szól a fiatalasszony az átigazoláshoz?

 – Ő is örült a klubcserének, hiszen Botoşani-t nem hasonlíthatjuk Budapesthez. Egy fővárosban más az élet...

 – Idén bemutatkoztál a román U21-es válogatottban, s valószínű, nemsokára újra behívót kapsz az Eb-döntő tornára kiutazó keretbe. A nemzetközi szabályok szerint ha elfogadod a meghívást az ifitornára, attól még lehetsz később magyar válogatott...

 – Nemrég tudtam meg, hogy engem is beválogattak a bővített keretbe. Mindenképpen szeretnék ott lenni az Olaszországban tartandó döntő tornán, ahol mindent megtennék, hogy a román U21-es válogatottban is bizonyítsak. 

 – Döntöttél, hogy melyik ország felnőttválogatottját választod?

 – Erről még korai beszélni. Egyelőre a román válogatottól kaptam esélyt, s el is fogadtam. Játékommal pedig bizonyítani szeretném, hogy megérdemeltem a behívót.

Az FC Botoşani 80-as számú játékosa góljaival több klub érdeklődését felkeltette. Fotó: Fanatik

Máris támadják

Magyarországi átigazolásának hírére a román sajtóban támadni kezdték Lórit. A Gazeta Sporturilor című napilap újságírója, Dan Udrea szerint a fiatal tehetség nem érdemli meg az U21-es román válogatott mezét, mert azért igazolt Felcsútra, hogy magyar válogatott legyen. A gsp.ro honlapon megjelent cikkhez elég sokan hozzászóltak, többnyire arra kérik Mirel Rădoi edzőt, hogy hagyja ki a keretből az „árulót”.