2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Sepsi OSK élvonalbeli labdarúgó-együttesének 27 éves, sáromberki származású középpályása, Fülöp István a minap itthon járt, miután csapata hazatért a törökországi edzőtáborból. Hogy megőrizze erőnlétét, kijárt szaladni a Somostetőre, és egy alkalommal időt szakított arra, hogy meséljen a Népújságnak az őszi idényről, ugyanakkor a tavaszi folytatásról, és nem utolsósorban családjáról. 

– Hogy vagy? Hogyan teltek az ünnepek? 

– Köszönöm, jól! Örvendek, hogy egészséges vagyok, a lábaim bírják a terhelést, a fokozott iramot. Az ünnepeket a családban töltöttem, és próbáltam többet figyelni fiainkra, Márkra és Milánra, akik szépen cseperednek. 

– Nehéz hónapok vannak mögötted. Hogyan értékeled az őszi bajnokságot?

– Valóban, nem volt könnyű az ősz semmilyen szempontból! Az idény elején két mérkőzésen kaptam epizódszerepet, és úgy gondolom, többet érdemeltem volna, bár igaz, hogy sem a csapat, sem én nem voltunk valami jó formában. De én végeztem a dolgom, és továbbra is komolyan edztem.

– Aztán eljött a te időd is, ahogy mondják.

– Igen, ugyanis játékommal tudtam segíteni a csapaton, hiszen jól zártuk az őszi szezont. Jó passzban voltunk az idény végén, nem is igen jó időpontban kezdődött el a téli szünet, hiszen sorozatban három meccset sikerült megnyernünk, amire már nagyon régen volt példa. Reméljük, hogy a hasznos téli felkészítővel át tudjuk menteni a formánkat a tavaszi idényre. 

A Somostetőn szaladt, hogy szinten tartsa az erőnlétét

Fotó: Czimbalmos Ferenc-Attila


– Mit gondolsz, miért nem kaptál több lehetőséget a csapat korábbi edzőjétől, László Csabától?

– Amikor a Sepsihez jött edzőnek, László Csaba azt mondta, mutassuk meg, hogy mit tudunk, így bekerülhetünk a kezdőcsapatba. Én azt válaszoltam neki, hogy valamit már eddig is bizonyítottam Sepsiszentgyörgyön, hiszen néhány társammal odaérkezése előtt kezdőként játszottunk. Csak a véleményem mondtam meg – sőt, soha nem vesztem össze egyetlen volt edzőmmel sem – , de lehet, hogy ez rosszulesett neki. Utána kikerültem a kezdők közül, aztán amikor becserélt egyszer-kétszer, én meg újra bizonyítottam, akkor már ismét kezdőként használt. 

– Idővel Grozavu váltotta László Csabát a Sepsi OSK élén, aki jól ismert téged még a Botoșani-ban eltöltött időszakból. Valahol szerencsés is volt számodra ez a váltás?

– Igen, ugyanis valóban jól ismert engem is, ugyanakkor követte a csapat szereplését is, így sikerült kihoznia a maximumot a játékosokból, ami nem sikerült László Csabának. Sőt, az eredmények sem a László javára szóltak edzősködése idején, a csapat mindenképpen többre lett volna képes abban az időszakban. Grozavu jól felkészült szakember, akit nagyra becsülök. 

– Hogyan látod a Sepsi OSK esélyeit, feljuthat a felsőházba az alapszakasz végén?

– Matematikailag van még esélyünk bejutni a felsőházba, habár erre nem gondolunk, hiszen mind a négy meccsünket meg kellene nyernünk (közben újraindult a bajnokság, és a csapat botlott, hiszen csak 2-2-es döntetlent ért el Nagyszebenben – a szerk.), sőt a riválisok eredményeitől is függünk. Mindig a soron következő mérkőzésre koncentrálunk, és maximális pontszámot szeretnénk elérni minden összecsapáson. 

– Jól ment a játék számodra az őszi idény végén, miután játéklehetőséget kaptál, fontos gólokat is lőttél, így a román szaksajtó is megdicsért. Feltételezem, hogy jó játékodnak köszönhetően megnőtt az önbizalmad is.

– Igen, ennek nagyon örvendek. Fontosnak tartom, hogy a Sepsi OSK-nak ily módon segíthettem. 

– Hogyan látod a további pályafutásodat, hiszen van még benned néhány év, ameddig felső szinten még futballozhatsz?

– Egyelőre erre az idényre összpontosítok, aztán meglátjuk, hogy alakul a jövőm. Ha egészséges leszek, akkor remélem, hogy még 5–6 évig bizonyíthatok az élvonalban, akár itthon, akár külföldön is. Erőnlétileg jól érzem magam, és arra törekszem, hogy minél hosszabb és sikeres legyen a labdarúgó-pályafutásom! 


Eredményjelző

Az 1. ligás labdarúgó-bajnokság 23. fordulójának eredményei: CSU Craiova – Medgyesi Gaz Metan 3-1, Academica Clinceni – FC Voluntari 1-2, Nagyszebeni Hermannstadt – Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 2-2, Bukaresti Dinamo – Gyurgyevói Astra 2-0, Chindia Târgoviște – FC Botoșani 0-1, Kolozsvári CFR – Bukaresti FCSB 1-0, Jászvásári CSM Politehnica – Konstancai Viitorul 1-2.


Elhunyt a BEK-győztes Ilie Bărbulescu

Elhunyt Ilie Bărbulescu, adta hírül honlapján a román Hivatásos Labdarúgóliga (LPF). A futballista tagja volt a Steaua Bukarest játékoskeretének, amikor 1986-ban megnyerték a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Az LPF honlapja a román és az európai foci egyik legjobb hátvédjének nevezi jelentésében Ilie Bărbulescut, aki fővárosi szereplését megelőzően az FC Argeș gárdájával is román bajnoki címet nyert. 62 éves korában hunyt el, szombaton.