2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ az Európai Klímaszövetséggel közösen Milyen jövőt szeretnék? címmel közös, hosszú távú programot kezdeményezett, amelynek célja a környezettudatos szemlélet erősítése. 

Fotó: Vajda György


Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nagyarányú szén-dioxid-kibocsátás, illetve a szintén nagy méretű  fakivágás miatt globálisan érezhetővé vált a klímaváltozás hatása. A káros következmények csökkentéséért szükségünk van arra, hogy másként gondolkodjunk, cselekedjünk. A marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ az Európai Klímaszövetséggel közösen Milyen jövőt szeretnék? címmel közös, hosszú távú programot kezdeményezett, amelynek célja a környezettudatos szemlélet erősítése. 
A program keretében tavaly október 21–23. között Maros megyébe látogatott Teresita Antazu Lopez, a perui ashaninka törzs képviselője, aki az esőerdők irtása ellen a klímavédelem érdekében a világon kampánykörutat tesz, ennek egyik állomása megyénk volt. Szintén tavaly szervezte meg a Fókusz az első fotókiállítását, amelynek témája a környezetvédelem volt, az Artsy M Diákszíntársulat Ha nem kapok levegőt címmel ugyancsak környezetvédelmi témájú színdarabot mutatott be. Az idén október 6–9. között Zeteváralján műhely-konferenciát tartottak, ahol a környezetkímélő vidékfejlesztés alternatíváiról volt szó, és a résztvevők néhány esettanulmányt, illetve olyan helyszínt is felkerestek, ahol alkalmazzák a környezetkímélő módszereket. Ennek a programnak a következő lépéseként hirdetett meg újabb fotópályázatot a szervezet. Arra voltak kíváncsiak, hogy a fotósok miként gondolkodnak a fejlődésről, hogyan örökítik meg ezt a témát fényképeiken. 
Napjainkban mindenki fejlődést szeretne. Az egyéni és közösségi sikereink mértéke a fejlődés, ez az évi beszámolók témája és az összehasonlítási alap is. De mit is értünk fejlődés alatt? Általában növekedést, vagyis megnagyobbítottuk a házunkat, új utat avattunk fel, új bevásárlóközpont épült a városban. Ennek a növekedésnek, fejlődésnek pénzzel mérhető ára van, amit megtalálunk a beszámolókban, de van egy olyan ára is, ami kimarad a beszámolókból, és amelyet a jövőben fogunk megfizetni. Új utat építünk, de ezzel tönkretehetünk természetes élőhelyeket, a turisztikai beruházás tönkretehet valaki számára kedves kirándulóhelyet, megelőzzük az árvizet, de horgászhelyeket áldozunk fel. Ez az az ár, amelyről hivatalosan nem beszélnek, és amelyet bánatként, sokszor begyógyíthatatlan sebként, jövőbeli adósságként könyvelünk el – olvasható a pályázati felhívásban, amelyre ifjúsági és felnőtt kategóriában lehetett benevezni. Több mint 200 alkotás érkezett be a szervezethez, Magyarországról, Szlovéniából, Szlovákiából és természetesen Romániából.  A pályamunkákat szakértőkből álló zsűri (elnök: Both Gyula, a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub elnöke, dr. Hajdu Zoltán, a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ elnöke, Bakó Mihály fotográfus, környezetvédő, Sepsiszentgyörgy, Kósa István ökológus, fotográfus, Csíkszereda, Nagy Botond kommunikációs szakértő, környezetvédő, Marosvásárhely) bírálta el. 
Az eredményhirdetés és a tárlatmegnyitó vasárnap délután a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében volt, ahol nemcsak a fotókat lehetett megtekinteni, hanem a szeptemberi konferencián is bemutatott Akiket a csillagok vezetnek című dokumentumfilmet, amelyet a szervezet a Pentaton stúdióval (Katyi Antal) közösen készített el, és szintén a környezetkímélő szemléletről szól. 
A tárlatmegnyitón dr. Hajdu Zoltán, a Fókusz Öko Központ vezetője beszélt a programról, illetve arról is, hogy miként kellene gondolkodni, hogy megváltozzon saját környezetünk. Mit is jelent tulajdonképpen az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghirdetett környezetkímélő elveket gyakorlatba ültetni? Ehhez nemcsak politikai akarat kell, hanem  mindenki a saját környezetében is tehet azért, hogy kevesebb fosszilis energiát fogyasszunk, hogy takarékosabban gazdálkodjunk más nyersanyag-forrásokkal, és megtermeljük mindazt, amit elfogyasztunk, ne legyünk a fogyasztói társadalom rabjai. 
Both Gyula fotóművész, a Marx József Fotóklub elnöke kifejtette, nem volt könnyű a feladata a pályázóknak, hiszen amikor adott a téma, sokkal nehezebb olyat alkotni, amely megfeleljen a fényképész esztétikai kritériumainak is, és a pályáztatók elvárásainak megfelelően tükrözze a témához kapcsolódó gondolatokat. A fenntartható fejlődés az ember boldog és értelmes életvitelének előmozdítását és a közjó kiteljesítését célozza. Ám mindezt úgy, hogy a saját jólétét megteremtő nemzedék nem éli fel, nem meríti ki erőforrásait, hanem megfelelő mennyiségben és minőségben a következő generációk számára is megőrzi, bővíti azokat – idézte a fenntartható fejlődés egyik meghatározását a fotóművész, majd hozzátette: örömmel tapasztalta, hogy a képek közül a kiválasztottak és a díjazottak is híven tükrözik mindezt, ugyanakkor olyan gondolatébresztők, hogy a szemlélőt is arra ösztönzik – más szemmel járja a természetet. 
A méltatást követően a jelen levő alkotóknak átadták az elismerő okleveleket és a pénzjutalmat. Felnőtt kategóriában I. díjat nyert Plájás István (Marosvásárhely) – Kicsi vagyok; II. díj: Kucsera Jenő (Marosvásárhely) – Gyárakat építünk; III. díj: Nemes Zoltán (Győr) – Vezetékes gólya. Ifjúsági kategóriában: I. díj: Horvát Sára (Veresegyház) – Bocsánatkérés az anyatermészettől; II. díj: Máté Kristóf (Sopron) – A természet ereje.  Három különdíjat is osztottak. A Fókusz Öko Központ különdíjazottja Bálint Zsigmond (Marosvásárhely) Önellátás című képe lett, a környezetvédelmi különdíjat Vajda Boróka (Marosvásárhely) nyerte el Tavirózsa című képéért, míg a biodiverzitás különdíjat M. Nagy László A jövő erdőlakója című fotójáért vehette át. 
A díjazás után levetítették az Akiket a csillagok vezetnek című dokumentumfilmet, a Fókusz Öko Központ és a Pentaton stúdió közös alkotását,  amelyben olyan személyeket, családokat mutatnak be, akik önfenntartó módon gazdálkodnak, így teremtik meg, ami a mindennapi élethez szükséges. A kiállított fotókat az érdeklődők egy hónapig tekinthetik meg az unitárius egyházközség Bolyai tér 13. szám alatti kiállítótermében vagy a Fókusz Öko Központ honlapján.