2020. február 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Országos képzéshétvége

A Magyar Középiskolások Országos Szövetsége (MAKOSZ) november 22–24. között szervezi meg az országos képzéshétvégét Szovátán. Az esemény fő témája a szavazás lesz és az, hogy mi történne akkor, ha már 16 éves kortól lehetne szavazni. Az esemény kapcsán Domokos Ferencet, a MAKOSZ elnökét kérdeztük.

– Kezdjük az elején: mi is az országos képzéshétvége?

– Az országos képzéshétvége, rövidebb nevén az OKH a Magyar Középiskolások Országos Szövetségének az egyik rendezvénye, amely az iskolai tanévben egy hétvégét fed le. A rendezvényen egy adott témában mélyülnek el a résztvevők. Az OKH-t, immáron három éve, évente kétszer szervezi meg a MAKOSZ, tavasszal és ősszel. A tavaszi kiadás inkább érdekképviseleti és szervezeti témákat érint, ősszel pedig közéleti és politikai témákat boncolgatunk. Ez az esemény informális, valamint nonformális módon próbálja nevelni a résztvevőket, az ország különböző részein élő magyar diákokat. A képzéshétvégéről fontos megemlíteni, hogy ezen az eseményen a legtágabb a paletta, hiszen ellentétben például egy médiatalálkozóval, ahol a médián és a különböző kommunikációs technikákon van a hangsúly, az OKH-n több téma több szempontból is terítékre kerül.

– Ezúttal a szavazás lesz az egyik téma. Ezen belül pedig az, hogy mi lenne akkor, ha már 16 éves kortól lehetne szavazni. Ti mint a MAKOSZ tagjai hogyan látjátok ezt a kérdést?

– A MAKOSZ-nak az álláspontja ilyen téren befolyásolható lenne. Nem hiába dobtuk fel ezt a témát a rendezvényre, hiszen valóban kíváncsiak vagyunk, hogy legalább a saját közegükben a fiatalok hogyan látják ezt a kérdést. De ezenfelül a MAKOSZ-nak az az álláspontja jelen pillanatban, hogy ahhoz, hogy tényleg reálisan lehessen kezelni a 16 éves szavazókorhatár bevezetését Romániában, szükség lenne egy magától is szerveződő társadalmi nevelésre és egy jobban működő, hatékonyabb oktatási rendszerre. Próbáljuk a rendezvény résztvevőit bevonni ebbe a folyamatba, hiszen a hatékonyabb oktatáshoz a diákok is nagymértékben hozzá kell járuljanak.

– Kik vehetnek részt ezen az eseményen?

– Az országos képzéshétvégére, mint a legtöbb rendezvényünkre, akármilyen középiskolás jelentkezését várjuk. Természetesen rendezvényről rendezvényre változó érdeklődési körű fiatalokat célzunk meg, viszont konkrétan érkezett már olyan kérdés, hogy önmagában ez az esemény mennyire fog arról a közéletről vagy politikáról szólni, amit például a hírekben láthatunk. El kellett mondani, hogy mind a politika, mind a szavazási korhatár megváltoztatása többrétű kérdés. Ilyen tekintetben merült fel, hogy beszélünk tanárokkal is arról, hogy milyen kellene legyen a nevelés, hogy egy jobban működő társadalmat neveljünk. De arról is lesz szó, hogy egy parlamentben vagy éppen Románia parlamentjében hogyan kellene egy ilyen módosítást megejteni.

Ezek fényében elmondhatjuk, hogy olyanok jelentkezését várjuk, akiket érdekel a rendezvényszervezés, olyanokat, akiket érdekel, hogy milyen egy törvénymódosítás jogi háttere, de az is jó, ha valaki fejleszteni szeretné magát ilyen téren, illetve ki szeretne lépni a komfortzónájából, és más városokból érkező diáktársakkal szeretne találkozni, barátkozni.

– Az őszi OKH Szovátán lesz. Hogy választottátok ki a helyszínt?

– A rendezvények helyszínének kiválasztása viszonylag hosszas folyamat. Minden évben februárban van egy nagygyűlés a MAKOSZ-nál, ahol minden megye képviselője jelen van, és leszögezzük az éves programtervet, a dátumokkal és a helyszínekkel együtt. A kiválasztásnál a demokrácia elvét követjük, tehát a többség szavazza meg, hogy az adott esemény hol legyen megtartva. A javaslatok az elnökség és a különböző diáktanácsok részéről érkezhetnek. Ezúttal a Maros megyei diáktanácsnak köszönhetünk egy nagy jelentőségű segítséget a rendezvény helyszíni lebonyolítása és a szervezés tekintetében. Nem titok, hogy a Maros megyei diáktanács javaslatára lett Szováta a rendezvény helyszíne.

– Meglátásotok szerint mennyire érdekli a mai fiatalságot a politika?

– Ez nagyon változó, de ugyanakkor rengeteg dolog függ a tálalástól is. Mindenki mindennap találkozik a politikával, humoros vagy nem humoros formában. A Magyar Középiskolások Országos Szövetségének álláspontja szerint az az egészséges hozzáállás, ha valamennyire érdeklődnek a diákok a politika iránt, nem zárkóznak el tőle teljesen. Ez azért lényeges, hogy tudjuk a különböző híreket mérlegelni és megfelelő módon értelmezni. Nagyon örvendünk annak, hogy a mi célcsoportunk, a középiskolások rendelkeznek egy konstans érdeklődéssel a politika iránt, ezt az is bizonyítja, hogy aznap, amikor meghirdettük az eseményt, be is teltek a helyek. Ezért már csak a megyei eloszlás függvényében tudjuk befolyásolni, illetve rangsorolni, hogy kik azok, akik részt vehetnek az eseményen. Ebből is látszik, hogy igenis érdekli a diákokat a politika, még akkor is, ha ennek nem minden esetben az előnyös arcát látják, viszont ettől függetlenül úgy tudnak hozzá viszonyulni, mint egy szükséges dologhoz.

– Kik lesznek az előadók?

– Próbáltuk a szombat délutánt nagyon meghatározó workshopokkal és műhelymunkákkal kitölteni. Mi csak az előadókat, jelen helyzetben az eszközöket akarjuk megadni, hogy ebben az igazán többrétű csoportmunkában boldogulni tudjanak. Éppen ezért nem szeretnénk lelőni a poént, így csak annyit mondok, hogy egy olyan projekt megvalósításán kell gondolkozzanak, amely érinti a kampányszervezést, a kampánystratégiákat, a projektmenedzsmentet, a kommunikációt, a jogi hátteret és az állampolgári nevelés megfelelő metodológiáját. Az egyik támogatónknak, egy brüsszeli alapítványnak is lesz előadása, ami angol nyelven fog zajlani, ez az előadás a projektmenedzsmentről fog szólni. Az állampolgári nevelést illetően helyi tanárral fognak beszélgetni a diákok. A többi meghívottal kapcsolatban még különböző pontosítások lesznek, de ezeket szeretnénk meglepetésszerűen publikálni az online felületeinken.