2021. január 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bartók-év Marosvásárhelyen   

Igen érdekesnek ígérkező koncertet lát vendégül május hetedikén, e hét szombatján a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius templom.
A 19 órakor kezdődő hangverseny egy, a Bartók-év keretében szervezett koncertsorozat vásárhelyi állomása, amellyel kapcsolatosan a szervezők küldték el részletes előzetesüket. Mint ahogyan azt a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója, Kósa András László által jegyzett sajtóközleményben olvashatjuk, a Bartók Béla születésének 135. évfordulójára meghirdetett 2016-17-es Bartók-év kapcsán az említett intézet a Magyar Unitárius Egyházzal partnerségben bukaresti és erdélyi turnét szervez a Szent Efrém Férfikar részvételével, melynek egyik állomása szombat este a Bolyai téri unitárius templom.
Továbbá megjegyzik, hogy a Bartók Béla születésének 135. (2016), illetve halálának 70. évfordulója (2015) kiváló alkalom arra, hogy a zeneirodalmat forradalmasító magyar zeneszerző olyan művei is bemutatásra kerüljenek, amelyeket világszinten kevésbé ismer a zenehallgató közönség, sőt a szakma is, hiszen kórusművei – s ezen belül a férfikarra írt művek – a Bartók-hagyaték legkevésbé előadott területe. Ezek a kompozíciók évek óta csiszolódnak a Bubnó Tamás által vezetett Szent Efrém Férfikar műhelyében, és részleteiben már többször megszólaltak magyarországi és külföldi koncerteken, most azonban egyetlen koncert keretében hallhatja a közönség ezeket az opusokat. 
„Bubnó Tamás művészeti vezető és 16 énekese hétéves felkészülés után most elérkezettnek látja az időt arra, hogy bemutassák a nagy magyar géniusz ismeretlen arcát, honfitársaiknak és a világnak egyaránt. Mert Bartók férfikarai ugyan ízig-vérig a magyarságnak és a Kárpát-medence többi népeinek dallamvilágából merítkeznek, de mondanivalójuk általános, mély és mindenkihez szólnak: a férfiember helye a világban, imái, vívódásai, érzései, gondolatai, félelmei, szerelme, esendősége és ereje árad, lüktet és kavarog bennük” – áll a Budapest Music Center által 2015-ben kiadott hangfelvétel borítóján.
A Bartók művek között autentikus parasztzene és időnként annak „továbbgondolása” szólal meg, betekintést engedve azokba a forrásokba, zenei és lelki élményekbe, amelyek gyűjtőútjain a zeneszerzőt érték. A kórusművek „igaz forrásból” származó anyagát Szokolay Dongó Balázs dudán, furulyán, tárogatón szólaltatja meg a kórus tagjainak közreműködésével.
A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek. 
A férfikar nemzetközi karrierje 2006-ban átütő sikerrel vette kezdetét: a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon (Lengyelország) megnyerték a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő a rangos fesztivál 25 éves történetében, hogy nem szláv kórus vitte el az első díjat.
Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306–373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel.
Szokolay Dongó Tamás zenész. Népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon. A Kárpát-medencei folklór tanulmányozása során kezdett népzene-feldolgozással foglalkozni. Így születtek saját kompozíciói elsősorban a dzsessz műfajában, és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt magyar, román, szerb, horvát, szlovák és cigány kultúráját, ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek. Műhelymunkája a népzenében, a történeti zenében és az improvizációban teljesedik ki.
Számos meghatározó folk- és dzsesszzenekar tagja, együttműködő partnere volt (Vasmalom, Csík Zenekar, Vujicsics, Kolinda, Téka, Dél-alföldi Szaxofonegyüttes, Muzsikás, Etnofon Zenei Társulás), fellépett közismert művészekkel (Kocsis Zoltán, Rost Andrea, Sebestyén Márta), illetve ma is több formáció meghatározó tagja (Palya Bea, Both Miklós Folkside).
A Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa, 2005-ben Artisjus-díjat kapott, 2010-ben pedig Tótkomlós város önkormányzata Pro Urbe díjjal tüntette ki.