2019. március 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi Outward Bound Románia Társaság az Ifjúságért partnere

egy olyan nemzetközi ifjúsági programnak, amely a Generation Europe (európai nemzedék) nevet viseli, a németországi IBB (nemzetközi oktatási és ifjúsági csereprogramok szervezésével foglalkozó szervezet) kezdeményezte az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával. 

A programot 15 európai ország 30 fiatalokkal foglalkozó intézménye 10 partnerszerződés alapján valósítja meg. Az Outward Bound Románia egy németországi és egy észtországi ifjúsági szervezettel dolgozik együtt. A projekt futamideje három év, célja, hogy a fiatalokat arra ösztönözze, ne csak figyeljenek a helyi közösség gondjaira, hanem próbáljanak aktív szerepet vállalni azok rendezésében. A cserekapcsolat során olyan kérdésekre kapnak konkrét válaszokat a fiatalok, mint az, hogy mit jelent aktív állampolgárnak lenni, hogyan lehet a civil aktivizmus eszközeit használni, és ezeket helyi szinten gyakorlatba ültetni. Az Outward Bound Románia a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai között keresett résztvevőket. A bolyais csapatot kilenc társadalomtudomány osztályos diák képviselte. Az első nemzetközi találkozó október 16. és 27. között volt a németországi Gelsenkirchenben. A 10 napos programon az erdélyi, németországi és észtországi fiatalok az ismerkedést követően csapatépítő feladatokat végeztek, megismerkedtek a demokrácia, az emberi jogok és az aktív állampolgárság témakörével. Az interaktív tanulás mellett felkerestek különböző intézményeket, találkozhattak polgármesterekkel, politikusokkal és természetesen a meglátogatott intézmények vezetőivel. Kiemelkedő eseménye volt a programnak, amikor az Amnesty International képviselője ismertette munkásságukat, bevonva a fiatalokat is egy közös tevékenységbe. A diákok ellátogattak az Unperfekthausba is, ahol sikeres terveket ismertek meg. A komoly munka mellett lehetőség adódott a kikapcsolódásra is, megtekintették a világhírű Starlight Express musicalt, az esti programban volt úszás, korcsolyázás, filmnézés és részvétel egy interkulturális találkozón. 

A program következő hasonló eseménye 2019 augusztusában lesz a szovátai Outward Bound központban. Addig is a fiatalok mindhárom országban arra törekednek, hogy beazonosítsanak egy-egy közösséget érintő problémát, arról alaposan tájékozódjanak, és megpróbáljanak alternatív megoldásokat találni a rendezésére. 

Vajda Kinga – Outward Bound