2019. június 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Erasmus Napok a Marosvásárhelyi Református Kollégiumban

A 2017-ben indult, három évre szóló projektet, az eddigi eredményeket, tapasztalatokat és a végső célt mutatta be tegnap délben a Református Kollégium X., XI. és XII. osztályos diákokból álló csapata az iskola dísztermében. A Schengen 2.0. Élet Európában határok nélkül című projekt 2017-ben indult, és a német partner irányításával további négy ország – Franciaország, Lengyelország, Magyarország és Románia – egy-egy iskolájának a diákjait fogja össze a részt vevő országokban szervezett tevékenységek során. 

A projekt bemutatására az adta az alkalmat, hogy november 12-13-át Erasmus Napoknak nyilvánította az Európai Unió. A 2020-ig tartó Erasmus+ elnevezésű uniós program célja az oktatás, az ifjúságpolitika és a sport támogatása. A program az EU országaiban sok fiatal számára teszi lehetővé, hogy külföldön tanuljon és szerezzen tapasztalatokat, más országok diákjaival építsen ki kapcsolatot, időszerű kérdésekre közösen keressenek választ. 

Fotó: Vajda György

Az Európa határok nélkül projekt lehetővé teszi, hogy az öt ország diákjai megismerjék egymást, és nemzetközi csoportba szerveződve a kölcsönös párbeszéd során megvitassák az Európát foglalkoztató legidőszerűbb problémákat. A projekt egymásra épülő munkafolyamatokból, tematikus találkozókból áll. Ezek témája az EU története, a schengeni egyezmény, az egymásra hatás, a pályaorientáció, a munkaerőpiac, művészet és zene stb.

A saját országukban készült interjúk, kérdőívek és a helyszínen végzett kutatás eredményeit a részt vevő országokban szervezett találkozók során ismertetik. A múlt évben hódmezővásárhelyi diákok voltak a megbeszélés házigazdái, az idén áprilisban a lengyelországi Krosznodar csapata fogadta a vendégeket, majd a hármas határon fekvő németországi város, Mett-lach látja vendégül a fiatalokat, akik Luxembourgban az Európai Parlamentet is megtekintik. A következő házigazda a marosvásárhelyi Református Kollégium lesz, ahol a zene, a művészetek határokon átívelő összekötő szerepét vitatják meg – tájékoztatott Sikó Judith német szakos tanárnő, a romániai projekt vezetője és Benedek Zsolt, a kollégium igazgatója. 
Kapcsolódó cikkek:

Pont nélkül tért haza Nagybányáról az MSE

2018-11-04 16:19:25 // Bálint Zsombor

Bár az utóbbi két mérkőzésen javuló formát mutatott, nem tudott pontot szerezni a Marosvásárhelyi MS...

Európa legjobb vállalkozásai között az olaszteleki kastélyszálló

2018-10-18 14:33:36 // -

Európa legjobb családi vállalkozása díját kapta az olaszteleki Daniel kastélyszállót működtető Rácz...