2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A miniszter betartotta ígéretét

Ígéretéhez híven visszatért Marosvásárhelyre, és meglátogatta a volt Május 1. strand helyére tervezett olimpiai méretű uszoda építőtelepét Daniel Suciu miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter, akit elkísért mások mellett Mircea Duşa prefektus, Dorin Florea polgármester, Sergiu Papuc alpolgármester, Vasile Gliga, a PSD Maros megyei elnöke, Ştefănescu Dănuţ, a környezetvédelmi ügynökség vezetője, Benţa Remus, a kivitelező cég igazgatója, valamint a Maros Sportklub vezetősége, más elöljárók. A média képviselői is jelen voltak az eseményen. 

A miniszterrel és a sajtóval a terveket Gogolák Hrubecz Zsolt, a terveket készítő Multinvest Kft. vezetője ismertette. Amint többször írtunk róla, az Országos Beruházási Alap által finanszírozott beruházás eredményeként egy 50x25 méteres, olimpiai méretű és egy 25x25 méteres, edzésekre alkalmas medence kap helyet az épületben. Ezenkívül egy 800 férőhelyes lelátót is kialakítanak. A versenytárgyaláson megállapított kivitelezési összeg 25.429.659 lej. A kivitelező cégcsoportnak – fővállalkozó a Contranscom Benţa, társkivitelezők az Alpina Bau Gmbh, a Dafora Rt. és a Cseh Zrt. – 14 hónap alatt kell kulcsrakészen átadnia az épületet. A területet a tulajdonosa, a Sport- és Ifjúságügyi Minisztérium alárendeltségében levő Maros Sportklub átadta az Országos Beruházási Alapnak, majd az építményt újra visszaveszi a beruházótól. Újjáépítik a görkorcsolyapályát, és már most látszott, hogy az épület előtt meghagyják a nagyobb fákat. A homlokzat a tömbházzal szemben lesz. 

Balról jobbra: Dorin Florea, Daniel Suciu, Benţa Remus és Mircea Duşa az újságírók gyűrűjében

Fotó: Vajda György


A tervező biztosította a jelenlevőket, hogy figyelembe vették a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) ajánlatait is, a vízszűrő berendezések a legutóbbi technikával készülnek. Az uszoda alkalmas lesz vízilabda- és úszósport-Európa-bajnokságok rendezésére. S bár a terv nem tartalmazza, tudomásunk szerint a szomszédban egy szálloda is épül, amely kiegészíti a sportkomplexumot. A beruházónak átadott területen lesz parkolóhely, ezt a polgármesteri hivatallal közösen kell majd kiegészíteni. 

A miniszter a sajtónak elmondta, legutóbbi látogatásakor három objektum rendezését ígérte meg. Az első az uszoda munkálatainak a beindítása, amelyet sikerült elérnie. Nyilatkozata közben kérdezte meg Benţa Remust, hogy sikerül-e betartani a határidőt, amire a vállalkozó határozott igennel válaszolt. A második a műjégpálya befejezése. Ezzel kapcsolatosan elmondta, az épületet – az uszodához hasonló módon – átvette az Országos Beruházási Alap. Folyamatban van a hátramaradt munkálatok felértékelése és a kivitelező kiválasztásához szükséges feladatfüzet összeállítása. Reményét fejezte ki, hogy ősszel meghirdethetik az elektronikus versenytárgyalást, és legkésőbb jövő tavasszal hozzáfognak a munkához. A szükséges összeget elkülönítették a költségvetésből. Hangsúlyozta, hogy egy újabb polivalens terme lesz a városnak, ugyanis a jégre egy mobil padlót terveznek, és így nemcsak jégkorongra, hanem más teremsportokra is használhatják a csarnokot. Ezenkívül a termet a legkorszerűbb eredményjelző felszereléssel látják el. 

A harmadik célkitűzés a mezőségi ivóvíz-fővezeték kiépítésének megsürgetése volt. Elmondta, az uszoda építőtelepének meglátogatása után a mezőgerebenesi művelődési otthonban találkozik az érintett polgármesterekkel, akikkel a témáról tárgyal. Elmondta, a munkálatok kivitelezését megnyerte egy cég, egy másik megóvta, és emiatt nem haladnak. Tárgyalásokat folytat majd az Aquaserv Rt. és a megyei tanács vezetőségével, hogy a helyzetet rendezzék. Ennek kapcsán elmondta, minisztériuma társkezdeményezője a szállításügyi minisztérium által beterjesztett – közbeszerzési törvényt módosító – javaslatnak. Ebben, amint az utóbbi miniszter látogatásakor említettük, az áll, hogy a licitet megnyerő cég az óvás ellenére fogjon hozzá a munkához, az óvást öt napon belül bírálja el a jogszolgáltató, amennyiben a panasztevőnek adnak igazat, az előbbi cég által beruházott összeget térítsék meg. A javaslatot a parlament elé terjesztik, azzal a reménnyel, hogy a módosítások lehetővé teszik, hogy óvás miatt nem álljon le hónapokig a munka. 

Dr. Dorin Florea polgármester elmondta, a város át szeretné venni a minisztériumtól a sportbázisokat, hiszen a városban szinte minden sportágat működtető klub létezik. Esély van arra, hogy regionális olimpiai központot alakítsanak ki, s reményét fejezte ki, hogy a sportminisztérium több hazai és nemzetközi sportrendezvény helyszíneként jelöli majd ki Marosvásárhelyt. A városvezető szerint a sportbázisok a helyi önkormányzat tulajdonában kell legyenek, amelyeket majd bérbe adnak a minisztériumnak, illetve a szakszövetségeknek. 

A miniszter a távozása előtt lapunknak elmondta, jogi és finanszírozási okok miatt késtek a terv kivitelezésével, de most már „sínen van minden”, és ez a lényeg. Nem jön avatószalagot vágni, de ha szükséges, visszatér a városba. Reméli, hogy a politikai helyzettől függetlenül 14 hónap múlva végre lesz a városnak uszodája, mert Marosvásárhely megérdemli. 

Daniel Suciu és Gogolák Hrubecz Zsolt