2021. április 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ezerrel több adófizető Marosvásárhelyen, mint tavaly ilyenkor

Lapunkban többször tájékoztattuk olvasóinkat a marosvásárhelyi helyi adókkal és illetékekkel kapcsolatos tudnivalókról. Úgy látszik, hogy a témában mindig akadnak újabb kérdések, elégedetlenségek, ezért ezeket szóvá kell tennünk. Szövérfi László, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Adó- és Illetékügyi Igazgatóságának igazgatója válaszolt a felmerülő kérdésekre. 


Műszaki hiba az internetszolgáltatónál

– Olvasóink jelezték, hogy múlt hét csütörtökén adót szerettek volna fizetni a Bolyai utcai, illetve a Tudor negyedi irodákban; az emberek álltak sorban, miközben közölték velük, hogy nem fizethetnek, mert nem működik a számítógépes rendszer. Mi történt? 

– Reggel műszaki hiba adódott az internetes szolgáltatónál, nem volt internet a polgármesteri hivatal egész épületében, következésképpen az adóügyi osztályon sem, sem a hálózatra csatolt kihelyezett irodákban. A kellemetlenségért az adófizetők elnézését kérjük. 

– Január, február folyamán elég hosszú sorok voltak a polgármesteri hivatalnál, olykor az épület sarkáig értek. Ez részben azért alakult ki, mert a szemétilleték kiszámításához szükséges nyilatkozatokat vitték be a városlakók. Március első felében vannak-e sorok? 

– Mostanában már nincsenek. Bárki megnézheti, eljöhet, az épületen kívül nem állnak az emberek. Előfordulhat, hogy délelőtt 11 és 12 óra között kicsit többen vannak, de más időpontban nincsenek sokan. Szombaton is van ügyfélszolgálat, így, aki nem jöhet hét közben, szombaton megteheti. 

– Hogyan értékeli, a marosvásárhelyiek eddig milyen arányban fizették be a helyi adókat és illetékeket? 

– Százalékot még nem tudok mondani, azonban idén ezerrel több személy fizetett, mint a tavalyi év azonos időszakában. Tehát az adófizetési kedv jobb, mint tavaly. 

Szövérfi László

Fotó: Karácsonyi Zsigmond (archív)


A 60 ezerből 45 ezren nyújtották be a nyilatkozatot

– Hányan nyújtották be a köztisztasági különadóról szóló nyilatkozatot?

– Eddig 45 ezer nyilatkozat érkezett be a 60 ezerből. Ez nagyon jó arány. Az adatok feldolgozásával majdnem napirenden vagyunk, tehát az online vagy személyesen benyújtott nyilatkozatokat feldolgoztuk. Azokkal az ingatlanokkal volt gond, ahol több, négy-öt társtulajdonos van, de felvesszük a kapcsolatot a tulajdonosokkal, s ezeket a helyzeteket is megoldjuk. A lakosságnak még három hét áll rendelkezésére, hogy benyújtsa a nyilatkozatokat.

– Előfordulnak olyan esetek is, amikor valaki kiköltözik egy ingatlanból, de a személyazonossági igazolványa továbbra is oda szól. Hogyan kell nyilatkozni ilyen esetben?

– Az adóügyi hivatalt csak az érdekli, hogy hány személy lakik adott ingatlanban, hogy annyi személyre számolják ki a szemétilletéket. Ha adott ingatlanban a lakók száma változik, valaki kiköltözik, vagy megnő a család, akkor azt egy új nyilatkozattal közölni kell, s következő hónaptól a családban élő személyek száma szerint módosítjuk a szemétdíjat.

– Sokan nehezményezték, hogy a 142 lejes évi szemétdíj nagyon sok, ha egyszerre kell kifizetni. Van-e lehetőség a részletfizetésre? 

– Persze, négy részletben is ki lehet fizetni a szemétdíjat. Az első három hónapra március 31-ig, aztán a következő három hónapra június 30-ig, és így tovább. Sőt, ha valakinek úgy előnyös, akkor havonta is fizetheti a szemétdíjat, a lényeg, hogy határidőre legyen kifizetve. 


A súlyos fogyatékkal élők mentesülnek a szemétdíj kifizetése alól

– Arról is szó volt, hogy a súlyosan és halmozottan sérült személyek adó- és szemétdíjkedvezményben részesülnek. 

– Így van. Január–februárra még ki kellett fizetni a szemétdíjat, de a tanácsi határozat hatályba lépését követően március elsejétől már megadjuk a szemétdíjkedvezményt a súlyos fogyatékkal élőknek. Ugyanezen személyeknek jár az adókedvezmény is. 


Rövidesen üzemképes lesz az online platform

– Olvasóink jelezték, hogy a polgármesteri hivatal online adófizetési platformján szerettek volna regisztrálni, elküldték az adatokat, de nem kapták meg a használathoz szükséges jelszót. 

– Napok kérdése, és üzemképes lesz a platform. Azon dolgozunk, hogy tökéletesítsük. Azért megy lassabban a folyamat, mert az adófizetőt egy telefonhívással azonosí- tanunk kell, tudnunk kell, hogy az e-mail valóban attól a személytől érkezett-e, aki beírta a nevét. Ezért bizonyos adatokat kérünk, leellenőrizzük, s csak azután küldjük el a jelszót. Ez a platform azért is előnyös, mert használatával több mindent el lehet intézni, fizetni lehet, aktákat, nyilatkozatokat lehet feltölteni, adóigazolást lehet igényelni stb. Tehát ez komplexebb, többféle ügyintézésre alkalmas platform, mint a ghiseul.ro, amelynek használatával csak az adót lehet kifizetni. A szóban forgó platformon a tirgumures.ro honlap Ghişeu online – Impozite şi taxe menüpontnál lehet regisztrálni – tájékoztatott Szövérfi László igazgató. 

Fotó: Nagy Tibor