2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fáj a fogam! Hol kopogtassak?

A járvány megpróbáltatások elé állítja a társadalom minden rétegét. A legsebezhetőbbek azonban az idősek, a betegek, a kezelésre szorulók, a műtét előtt álló emberek, akiknek a szenvedés mellett a bizonytalanság tovább súlyosbítja a helyzetét. Mi történik azokkal, akiknek erősen megfájdul a foguk, és sürgős fogászati beavatkozásra van szükségük? Hová fordulhatnak? 


Bezárták a fogorvosi rendelőket

A Belügyminisztérium március 21-i 2-es számú rendelete értelmében március 22-én 22 órától ideiglenesen felfüggesztették a fogorvosi rendelők tevékenységét. Csupán a sürgősségi beavatkozásokat engedélyezik. Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Ki végezhet sürgősségi ellátást? A kellő védőfelszereléssel rendelkező fogászati rendelők, vagy csak a sürgősségi egységek fogadhatják a fogfájós pácienseket? Ennek jártunk utána. Ugyanis a rendelet erre nem tér ki. 

Fotó: Nagy Tibor 


Csak a sürgősségi osztály (UPU) látja el a halaszthatatlan eseteket 

– A helzyet nagyon súlyos. A fogászati beavatkozás nagyon kockázatos a fertőzések terjedése tekintetében. Lehetnek olyan páciensek, akik koronavírussal fertőzöttek, és nem tudnak róla. Ha az orvosnak nincs megfelelő felszerelése, védőruhája, maszkja, védőszemüvege, egyszer használatos lábbelije, akkor ki van téve a vírusfertőzésnek. Ha nem felelőtlenítik a rendelőt szakszerűen minden páciens után, a következő páciens is megfertőződhet – tájékoztatott dr. Enăchescu Mirela, a Maros Megyei Fogorvosi Kamara alelnöke és szóvivője, aki elmondta, hogy jelenleg kizárólag a Sürgősségi Betegellátó és Rohammentő Egység (az UPU-SMURD) biztosít ügyeletet, és fogadja a sürgősségi eseteket. Ilyen egységek Marosvásárhelyen s a megye nagyobb városaiban, Szászrégenben, Dicsőszentmártonban, Segesváron működnek. A kisebb városokban nincs ilyen szolgálat.

A szóvivő elmondta, hogy a fogorvosi kamara elnöke, dr. Mirela Gaston javaslatot tett a Közegészségügyi Igazgatóságnak (DSP), hogy ha az UPU-nál az ügyeletes orvosok túlterheltté válnak, mert az emberek megrohamozzák a sürgősségi rendelőt, akkor újabb, állami költségvetésből működő sürgősségi ügyeleti egységeket kellene védőeszközökkel felszerelni és megnyitni, amelyek vállalhatják az ügyeletet. Ezek a következők: a December 1. úti régi szájsebészeti klinika (a kisegítő iskola mellett), a Maros Megyei Klinikai Kórház járóbeteg-rendelője, ahol hat állami alkalmazásban lévő fogorvos és jelentős számú rezidens orvos dolgozik, továbbá a marosvásárhelyi és a többi városban működő iskolai fogorvosi rendelők. Egyelőre ez csupán javaslat, választ még nem kaptak a közegészségügytől. Erőszakkal nem lehet rábírni őket, hogy előteremtsék a kellő eszközöket, és mozgósítsák az állami rendszerben dolgozó fogorvosokat – fogalmazott a doktornő. 


A betegek bármikor hívhatják a fogorvosukat

Dr. Magyary Előd fogorvos elmondta, hogy a sajtóban azzal is vádolták a magánrendelők tulajdonosait, hogy cserbenhagyták a betegeket a koronavírus-járvány idején.

– Az állítás,  hogy a magánrendelők fogorvosai elbújtak a felelősség, a fertőzésveszély, a munka elől, nem igaz, hiszen nem önhatalmúlag döntöttünk a rendelők bezárásáról. Ha tőlem függne, folytatnám a munkát. Igen, mert mi lenne, ha a fertőzőklinikák orvosai, a pneumológusok, a mentősök, az asszisztensek a fertőzésveszélyre hivatkozva meghátrálnának? Orvosok vagyunk, szigorú protokoll szerint végezzük a munkánkat, a megfelelő fertőtlenítési, higiéniai szabályokat betartva. Nemcsak a betegeknek, hanem nekünk is kellemetlen, hogy nem láthatjuk el őket. A Dentalcentrum ajtaján egy közleményt függesztettünk ki a fogorvosok telefonszámaival, hogy betegeink sürgősségi esetben bármikor hívhassanak, mielőtt még az UPU-hoz fordulnának. Az UPU kizárólag azokat a betegeket látja el, akik vérzésre, erős fogfájásra panaszkodnak, eldagadtak vagy állkapocstörést szenvedtek. Ha a betegek felhívnak, telefonon olyan tanáccsal láthatjuk el őket, olyan gyógyszert ajánlhatunk, amit ha otthon alkalmaznak, csökken a fájdalmuk, a panaszuk, s nem is kell a sürgősségire menniük – magyarázta dr. Magyary Előd, aki szerint a magánrendelőknek meg kellett volna hagyni a 2-3 órás sürgősségi ellátás jogát, mert városonként egy-egy sürgősségi rendelő nehezen tudja ellátni a nagyszámú beteget.

Mindennek tudatában, a járvány miatti óvintézkedések közepette, reméljük, nem üt be egy erős fogfájás, mert emberpróbáló lesz, főleg ha a sürgősségi rendelő előtt várakozni kell.