2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Visszakapja eredeti rendeltetését

Volt már mezőgazdasági terület, sportpálya, vízforrás, sokáig pedig senki földje, de hosszas előkészítés után most végre visszakapja eredeti rendeltetését: az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély mögött nemsokára ismét arisztokrata kastélyparkra emlékeztető zöldövezet csalogatja a helyieket és turistákat a nemrég még elhagyatott területre.

A napokban adta ki Erdőszentgyörgy önkormányzata az építkezési engedélyt és a kivitelezési parancsot a Rhédey-kastély szomszédságában álló egykori bentlakás és a Kis-Küküllő közötti leromlott terület parkosítására. 

 A terület az egykori Rhédey-park belső részét képezte, és az idő folyamán többször tulajdonost cserélt. Egy időszakban az iskola használta, ezért az iskolai étkezde céljaira állatgazdaságot hoztak itt létre, ezenkívül egy salakos sportpályát is kialakítottak. Ezek az utóbbi évtizedekben értelmüket veszítették a bentlakásos rendszer elsorvadása, valamint az új iskolai és sportberuházások révén, másrészt a terület egy ideig senki földje volt a visszaszolgáltatási törvények nehézkes alkalmazása miatt, így karbantartás hiányában teljesen tönkrementek. 

 A terület egy másik részét a helyi vízüzem használta, itt kutak álltak, valamint a vízüzem épülete. Mivel sem a víz minősége nem felelt meg a követelményeknek, sem pedig a kutak vízhozama nem volt elégséges, másrészt vissza nem térítendő támogatásból új kutak és modern vízüzem készült az elmúlt évtizedben, az egykori vízüzem a kutakkal együtt használaton kívülre került, anélkül, hogy valami is használható lenne belőle az új rendszerben – tudtuk meg az előzményeket Menyhárt István projektvezetőtől.

 Egy hét alatt már jót haladt a kivitelező a munkálattal

Fotó: Ambrus Róbert


Francia kastélyparkot utánoz

Az 1,65 hektár leromlott terület parkosítását célzó munkálatok néhány napja kezdődtek el, a megvalósításra a pénzügyi hátteret a regionális operatív programon megnyert pályázatból és vissza nem térítendő támogatásból biztosítják. A projekt összértéke 2.478.728 lej, amelyből a kisváros kétszázalékos önrészt és bizonyos, nem támogatott összegeket kell biztosítson 132.256 lej értékben. A támogatási szerződést 2018 okóberében írták alá, majd következett a közbeszerzési eljárás a tervező és kivitelező cég kiválasztására, ezt pedig a kivitelezési terv elkészítése és az engedélyek beszerzése követte. A nyertes marosvásárhelyi cégnek négy hónap áll a rendelkezésére a megvalósításra, de ez a jelenlegi állapotban (kijárási tilalom, beszerzési nehézségek) meghosszabbodhat.

A munkálat a terület előkészítésével kezdődött, első lépésben a kivitelező lebontott minden épületet, és elegyengette, valamint bekerítette az egész területet. A korhadt, a park szempontjából nem oda illő vagy nem hasznosítható fákat is kivágták, kijelölték az új építmények körvonalait, jelenleg ezek kiépítése zajlik. 

Az előírások szerint a beépített terület nem lehet nagyobb az összfelület tíz százalékánál, ezért 1,49 hektárt zöldövezet tesz majd ki. A feljegyzésekből tudják, hogy itt francia stílusú kastélypark állt, így ezeket és bizonyos műemlékvédelmi előírásokat figyelembe véve készült el a terv. Az elképzelések szerint a parkban sétányokat alakítanak ki, a területen egy szökőkút, továbbá pihenőhelyek (filagóriák) is helyet kapnak, több helyen is pihenőpadok állnak majd. A felső, lejtős oldalon egy egyszerű, amfiteátrumra hasonlító lelátót alakítanak ki, ugyanis az alatta levő gyepes téren kisebb kulturális és sportrendezvényeket lehet majd megtartani. A park hátsó részében egy kisebb területen egyéb célokat szolgáló építmények kapnak helyet, így lesz itt a gyerekeknek a játszótér, a felnőtteknek fitneszberendezések, egy sarokban ökológiai oktatási célokat is kiszolgáló tér (madárház stb.) kap helyet. A parkot a kastély irányából gyalogosan, az Új utca irányából járművel is meg lehet közelíteni, ez utóbbi bejáratánál természetbarát parkolót alakítanak ki.

 A parkosítás eredményeként 150 darab, összesen 26-féle fát ültetnek el a parkban, mint például erdei és fekete fenyőt, magas kőrist, madárberkenyét, kislevelű hársot, közönséges nyírt, hegyi juhart, kocsányos tölgyet, de lesznek olyan fafajták is, amelyekből csak egy-két darabot ültetnek el, mint pl. páfrányfenyőt. A kerítés mentén, valamint az építmények körül 61-féle cserjét (összesen 6250 darab), valamint számos virágfajtát ültetnek el – mutatta be a leendő kastélypark részleteit Menyhárt István.

Az önkormányzat a Rhédey-kastély körüli tér és kis park rendezésére is pályázott, és támogatást nyert. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás folyamatban van, jelenleg a beérkezett ajánlatok elbírálása zajlik. Ha ez is megvalósul, a két parkot összekötik, átjárhatóvá teszik a sétáló látogatók, turisták számára.


 A helyieknek épül, de nem csupán nekik

Csibi Attila Zoltán polgármester is örömét fejezte ki amiatt, hogy   végre, miután hónapokig dolgoztak az engedélyek beszerzésén és a tervek előkészítésén, most elkezdődhetett a „nagy park” kiépítése, és egy hét alatt jót haladt a kivitelező. A kivitelezésre szánt négy hónapos idő kimondva nagyon kevés egy ekkora nagyságú munka elvégzésére, de a kivitelező bizonyította rátermettségét, hiszen ugyanaz a cég építi a Dózsa György úti iskolát is – mondja. – Meglátásom szerint szüksége van Erdőszentgyörgy lakosainak egy olyan helyre, ahol sétálhatnak, családi programokat tarthatnak, megpihenhetnek. A helybeliek mellett fontos, hogy a kastély és a református templom miatt hozzánk érkező turisták is jól érezhessék magukat. Ez a park nekik is készül, holott elsődleges célja a helybéliek életminőségének, közérzetének javítása – nyilatkozta lapunknak a városvezető.

Kapcsolódó cikkek: