2022. július 5., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tisztelet a bátraknak!

Napjainkban is az 1848-49-es hőseink által mutatott összefogásra, bölcsességre van szükség.

Maradjunk otthon, ünnepeljünk lelkünkben

Vigyázzunk szüleinkre, nagyszüleinkre, családunkra! – ezt üzente március 15-én közösségi oldalán Kovács Mihály Levente, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke.

Fotó: Nagy Tibor


Köztudott, hogy az RMDSZ a koronavírus-járvány miatt lemondta március 15-i tömeges köztéri rendezvényeit. Azt javasolta a magyaroknak, hogy az évforduló alkalmából egyénileg vagy kisebb csoportokban helyezzék el koszorúikat a megemlékezőhelyeken, így tesznek a szövetség helyi és országos vezetői is.

Vasárnap délután a marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékművénél alig egy-két ember fordult meg, a rendfenntartó szervek sokkal többen voltak. Néha valaki csendben odajött az emlékműhöz, letett egy koszorút, és csendben továbbállt. 

A szokásos ünnepség és a szónoklatok elmaradtak, de az RMDSZ megyei vezetése – Péter Ferenc elnök és Kovács Mihály Levente ügyvezető elnök – eljött és koszorúzott. Koszorút helyezett el a márciusi hősök tiszteletére Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő, a FUEN elnöke is, valamint Soós Zoltán, Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltje. 

A Népújság mindhárom politikusnak ugyanazt a kérdést tette fel: – Miért tartotta fontosnak, hogy, bár ünnepi nagygyűlést nem lehetett szervezni, kijöjjön a Postarétre, és koszorút helyezzen el a Székely vértanúk emlékművénél?

Ma is megteszünk mindent, hogy méltón képviseljük közösségünket

Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezete és a megyei tanács elnöke: – Úgy gondolom, hogy március 15-e a magyar szabadság ünnepe, amikor minden magyar ember vagy magyar érzelmű ember, bárhol is él a világon, meg kell emlékezzen a forradalomról és a forradalmat követő szabadságharc hőseiről, hőstetteiről. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy a Maros megyei magyar közösség vezetőjeként kötelességem, hogy a kegyelet koszorúját elhelyezzem az 1848-49-es hősök emlékére állított emlékműnél. Úgy érzem, hogy a magyar közösség egyik vezetőjeként, mivel felelősséget vállaltam azért, hogy ennek a közösségnek a sorsát képviseljem, el kell jöjjek még akkor is, ha úgy szerettem volna, ha a tér tele lett volna ünneplő emberekkel. 

Sajnos, a jelenlegi helyzet olyan, hogy csupán kis csoportokban jöhetünk el emlékezni és a kegyelet koszorúit elhelyezni azoknak a hősöknek az emlékművénél, akik a legnagyobb áldozatot hozták a szabadságért. Nagyon remélem, hogy az az összefogás, amely a márciusi hősöket jellemezte, hat az utókorra. És ugyanolyan egységben, ugyanazzal az összefogással ma is megteszünk mindent, hogy méltón képviseljük közösségünket, és mindent megteszünk, hogy ezt a nehéz időszakot áthidaljuk, mi magyarok, az egész ország, amivel jelenleg egész Európa és az egész világ küszködik. Azt is nagyon remélem, hogy rövidesen megoldódik ez a probléma, és jövőre ismét több ezren ünnepelhetünk a Postaréten, ahogy mindig szoktunk. 

Ünnepelni kell!

Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke: – Harminc éve nem volt ilyen. Az 1848-49-es szabadságharc emléknapja számomra mindig közösségi ünnep volt akár Marosvásárhelyen, akár Bukarestben, Brüsszelben vagy Strasbourgban. Az idei egészen más. Egyetértek azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a hatóság hozott, hogy ne legyenek tömegrendezvények, és szűk körben legyen megemlékezés. Ennek jegyében a Maros megyei RMDSZ egy szűkebb csoportja, a marosvásárhelyi polgármesterjelölt eljöttünk, és elhelyeztük a kegyelet koszorúit a Székely vértanúk emlékművénél. Hiszen ünnepelni kell. Ezt most családi körben tesszük, és talán olyan a családok számára a mai nap, mint egy születésnap, a magyar szabadságharc születésnapja, a magyar nemzet ünnepe, és ezt szűk családi körben is meg lehet ünnepelni. Ugyanakkor egy virágot el lehet helyezni a hőseink emlékművénél. És bízunk abban, hogy ez a megpróbáltató idő elmúlik. Mindenkinek nehéz ez az időszak, hiszen korlátokkal jár, éppen a szabadságunkat kell önként korlátozzuk ahhoz, hogy a koronavírus terjedését lassítsuk, megállítsuk, és éppen ma ragaszkodnunk kell az előírásokhoz, hogy amikor elmúlik a járvány, ismét teljesen szabadok lehessünk. A jövő évi március 15-i megemlékezésre már a megszokott módon, a közösséggel együtt kerülhet sor.

A nemzeti ébredés fontos mozzanata

Soós Zoltán polgármesterjelölt, a Maros Megyei Múzeum igazgatója: – Ez egy olyan nemzeti ünnep, amely több mint 150 éve meghatározza a közösségünk létét, történelmét, hiszen a nemzeti ébredés fontos mozzanata. Akkor is felébredt a magyar polgári világ, és szembeszállt az elnyomással. Míg a nyugati világban szociális jellegű megmozdulások voltak, 1848-49 elsősorban nemzeti jellegű megmozdulás volt. 

Az adja a mai nap aktualitását, hogy 2020-ban is szükség van egy olyan megmozdulásra, ami Marosvásárhelyen az elnyomásnak véget tud vetni. 

Tekintettel az országos rendeletekre, az RMDSZ nem is szervezett mára ünnepséget. Aki akar, eljön és koszorúz, aki akar, otthon ünnepel. És nyilván, a Maros Megyei Tanács elnöke, a marosvásárhelyi európai parlamenti képviselő azokkal a barátokkal, akik ezt a kampányt fontosnak érzik, eljöttünk, hogy fejet hajtsunk azok előtt, akik vállalták az áldozatot 1848-49-ben.