2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szenátus első házként ismét megszavazta a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt, ezúttal olyan formában, ami kedvezőbb a kitermelésben érdekelt vállalatok számára.
A felsőház gazdasági és energiaügyi szakbizottságai hétfőn délelőtt vitatták meg a tervezetet, amelyben több módosítást kezdeményeztek a kormánykoalíció szenátorai.
A jogszabályt az idén már megszavazta a parlament olyan formában, amely nem volt kedvező a kitermelésben érdekelt vállalatoknak. Klaus Iohannis államelnök augusztus elején visszaküldte a törvényhozásnak a jogszabályt, azzal érvelve, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely hosszú távon méltányosan osztja el a hasznot az állam és a beruházók között, és képes hosszú távú együttműködést teremteni a felek között.
A szakbizottsági vitát követően a törvény a plénum elé került, a szenátus pedig 81 támogató szavazattal, 9 ellenvokssal és 15 tartózkodás mellett fogadta el. A szenátus az első döntéshozó ház, a kormánykoalíció tervei szerint szerdán a képviselőház is elfogadja a jogszabályt, amelynek alapján a kitermelő vállalatoknak az idén döntést kell hozniuk arról, hogy megkezdik-e a nyersanyag felszínre hozását.
A törvény korábban elfogadott változata szigorította a kitermelés feltételeit. A most elfogadott változat azonban több adókedvezményt biztosít a kitermelő vállalatoknak, emellett a következő évtizedekre változatlanul hagyja a jelenlegi kitermelési járadék értékét.
A Fekete-tengerben több talapzatban is jelentős földgázlelőhelyet találtak, amelyekből a hatóságok becslése szerint Románia évi 18-20 milliárd köbméterre növelheti a jelenlegi 11 milliárd köbméter éves földgázkitermelését. Az egyik talapzat a Neptun, amelyet az amerikai Exxon és az osztrák OMV Petrom termelhet ki.
 
Nagyot nőtt a Petrom részvényárfolyama
Nagyot nőtt az OMV Petrom részvényeinek árfolyama az elmúlt héten a Bukaresti Értéktőzsdén – hívja fel a figyelmet a Ziarul Financiar. A vállalat papírjai múlt héten 11%-kal erősödtek, és mivel a kőolaj hordónkénti áraiban nem volt kiugró változás az elmúlt időszakban, a lap szerint egyértelműen belföldi folyamatokkal magyarázható az erősödés.
A gazdasági lap szerint a kiugró eredmény vélhetően annak köszönhető, hogy múlt héten két, a vállalatnak is kedvező módosító javaslatot tettek be az úgynevezett offshore törvénybe.
A két fontosnak tűnő módosító javaslat egyike szerint az upstream (kutatás-termelés) befektetései leírhatóak lesznek azokból a plusz-adókból, amelyeket a gázpiac liberalizálása miatt vetettek ki a vállalatokra. A másik módosítás azt írja elő, hogy a többletadó mértéke és az a kvóta, amely szerint a kitermelt földgázt helyi piacon kell értékesíteni, a megkötött szerződések futamideje alatt változatlan marad. Elemzők úgy kommentálták a két módosító javaslatot a Ziarul Financiarnak, hogy a vállalatok adóterhének csökkentése mellett legalább annyira fontos, hogy a vállalatok kiszámíthatóbban gazdálkodhatnak. (hírösszefoglaló)