2020. április 2., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Október 16-ától fizetik a mezőgazdasági támogatásokat   

Adrian Pintea, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezérigazgatója kijelentette, hogy amint Petre Daea miniszter megígérte, a 2017-es mezőgazdasági évre járó földalapú és az állattenyésztésért járó támogatás előlegét október 16-ától folyósítják a gazdáknak. Gond ugyan, hogy még nem működik a számítógépes rendszer, de az illetékes azt ígéri, megoldják. 
Az APIA a számítógépes rendszer és program (szoft) kezelését hároméves szerződéssel versenytárgyalással adná át valamely magáncégnek. Ezért 94,7 millió lejt (héa nélkül) fizetne a licitet elnyerő társaságnak. A versenytárgyalásra az S&T Romania és a Telekom Romania Communications (volt Romtelecom) jelentkezett. Az APIA korábbi közleménye szerint egyik sem felelt meg a versenytárgyalás kiírási feltételeinek. Egy harmadik cég, a Siveco Románia is benyújtotta a dokumentációt, azonban a versenytárgyalásokat ellenőrző európai ügynökség adatai szerint az hamisnak bizonyult. A Siveco a bíróságon megóvta a kizárást, azonban a jogszolgáltató az APIA-nak adott igazat. Az APIA júliusban hat hónapra szerződést kötött 5,1 millió lej értékben a Siveco céggel, azonban nehézkesen működött a rendszer, ezért új üzemeltetőt keresnek. 
Mindezek ellenére a vezérigazgató a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a 2017-es mezőgazdasági évre a paradicsomtermesztőknek szánt támogatást kifizették, és újraszámolták a szarvasmarha-tenyésztőknek járó összegeket, amit folyósítottak, azok kivételével, ahol az ellenőrzéskor gondok merültek fel. Október 16-ától utalják át a földalapú, a visszaosztott támogatást, a zöldítésre és az agrogazdálkodásra, a fiatal farmereknek, valamint a juh- és kecsketenyésztőknek járó segítséget. Az első körben az 1 és 5, a második körben az 5 és 30 hektárt művelő gazdáknak járó pénzt fizetik ki. Mint ismeretes, a fiatal gazdák legtöbb 60 hektár területtel kell rendelkezzenek, hogy részesüljenek a támogatásban. A meghirdetett program alapján október 16. és december 1. között törlesztik az első, míg december 1-től a második részletet. A jóváhagyott keretösszeg alapján a következő támogatások járnak: földalapú támogatásként hektáronként 102,5 euró, visszaosztott támogatásként 1-5 hektárért 5, 5 és 30 hektárért 50, zöldítésért 58,2, fiatal farmereknek 25,8 euró hektáronként. Az alapösszeg változhat, a kérvényezők számától függően. 
Bordi Kacsó Zsolt, az APIA Maros megyei kirendeltségének aligazgatója lapunknak elmondta, megyénkben 24.517 gazda nyújtott be támogatásra kérvényt, 1300 gazda dokumentációját ellenőrzik – így valószínűleg ők később kapják kézhez az összeget, és lesz akinek valamilyen okból nem jár majd a juttatás. Az ellenőrzést befejezték, a tapasztaltakat jegyzőkönyvbe foglalva elküldték a bukaresti központba, így nem marad más hátra, mint figyelemmel kísérni, hogy sikerül-e idejében átutalni a pénzt a gazdáknak.