2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lezárult a világ közvéleményét izgalomban tartó Novak Djokovic-ügy: az ausztrál szövetségi bíróság vasárnap visszavonta a címvédő és világelső teniszező vízumát, és kiutasította az országból a sportolót. 

Az ítélet értelmében Novak Djokovic nem indulhat el a ma kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A másfél hete tartó procedúra lezárásaként a háromtagú bíróság vezetője, James Allsop helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be, hogy a bevándorlási hatóságnál, majd a bíróság előtt történt meghallgatás nyomán a testület egyhangúlag elutasította a 34 éves sztár – aki nincs beoltva koronavírus ellen – fellebbezését, amelyet vízumának bevonása ellen nyújtott be. Ez vélhetően azzal jár, hogy Djokovic három évig nem léphet be az országba. Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédjei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott, de nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

A szerb lapok tudósításai alapján is tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

A döntés hírére reagálva Aleksandar Vucic szerb államfő elmondta: telefonon beszélt a teniszezővel, és már alig várja, hogy újra Szerbiában lássa. Kijelentette: Novak Djokovic nem is ment volna Ausztráliába, vagy beoltatta volna magát, ha az ottani kormány egyértelműen kimondja, hogy az oltatlanoknak nincs joguk belépni. Mivel azonban meghagyták az orvosi különengedély lehetőségét, Djokovic ezzel összhangban érkezett meg Ausztráliába, és megtett mindent, amit kellett, majd „soha nem látott mértékű zaklatás kezdődött” – magyarázta Aleksandar Vucic, aki szerint hajtóvadászat kezdődött a sportoló ellen a médiában, boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen, mert Novak Djokovicon keresztül akarták megmutatni, hogyan működik a világrend, és ezt bárki ellen meg lehet tenni.

Aleksandar Vucic szerint az ügyész egyértelműen hazudott, hiszen azt mondta, hogy a beoltottak aránya 50 százalék alatt van, míg hivatalosan 58 százalékos, ami sokkal magasabb, mint egyes európai uniós országokban, különösen a Szerbiával szomszédos Bulgáriában, Romániában és Horvátországban. Szerinte ez egy értelmetlen érvelés volt, de az „orwelli előadásokban ez is teljesen lehetséges”.

„Azt hiszik, hogy ezzel a tíznapos zaklatással Djokovicot alázták meg, de csak saját magukat járatták le, ő pedig visszatérhet a hazájába, és emelt fővel nézhet az emberek szemébe” – fogalmazott Aleksandar Vucic.

Az ausztrál kormányfő elégedett

Scott Morrison ausztrál kormányfő vasárnap elégedettségét fejezte ki a bíróság döntése miatt. Közleményében leszögezte: „üdvözlöm a döntést, amely határaink védelméről és az ausztrálok biztonságáról szól” – fogalmazott. Majd leszögezte: „az ausztrálok áldozatokat hoztak e világjárvány idején, és joggal várják el, hogy áldozatvállalásuk eredményeit megvédjék”.