2020. április 2., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt csütörtökön jubileumi, immár 25. alkalommal került sor a legjobb Maros megyei cégek díjazására.

A Maros Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyedien kidolgozott, az előző évi üzleti teljesítményen alapuló kritériumrendszer alapján készíti el a vállalkozások rangsorolását. 

A jubileumi díjátadó gála szervezésében viszont eltértek a hagyományoktól abban a tekintetben, hogy a rendezvényt nem a megyeszékhelyen, hanem a marosszentgyörgyi RAB rendezvényszervező központban tartották meg, illusztris vendég, a Romániai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Mihai Daraban (fotó) jelenlétében.

A múlt év üzleti adatain alapuló idei cégkatalógusban az eddigi évekhez viszonyítva több (1042) vállalkozás szerepel a megyénkbeli vállalkozásokból, melyekből számos az országos szaknévsorban is előkelő helyet foglal el. A helyhatóságokat Nagy Zsigmond alprefektus képviselte az ünnepélyes seregszemlén, a gálán több állami intézmény megyei kirendeltségének vezetője is megjelent.

Pop Vasile, a kamara elnöke üdvözlőbeszédében a rangsorolás feltételrendszerét is kifejtette. Eszerint a cégek teljesítményét az üzleti forgalom, az abszolút nyereség, a nyereségráta, a munkaerő-felhasználás hatékonysága és a befektetett tőke felhasználásának hatékonysága alapján értékelik. Ilyen kritériumrendszer szerint először a megyénkbeli kereskedelmi kamara kezdett cégrangsort készíteni, a módszer innen terjedt el az országban.

A legjobb megyei vállalkozások közül 112 az országos rangsorban is a legjobb három között található, közülük 45 vezető helyen szerepel a maga szakterületén. 342 Maros megyei cég került az adott szakterületi országos rangsor első tízes listájára, ennek alapján az országos rangsorban Maros megye a 7. helyen áll. A fent említett feltételek alapján a tavalyinál nagyobb számú, több mint 17 ezer cég adatait értékelték, melyek éves mérleget nyújtottak be tavalyra. Ezekből – a különböző gazdasági szektorok és a cégek nagysága alapján – idén 746 vállalkozás ért el megyei rangsorolásban első helyet.

Az éves rangsor mellett kiválósági okleveleket is  átadtak, ilyen elismerést azok a cégek kaphattak, melyek az utóbbi öt évben stabilan jó üzleti eredményeket értek el. Külön díjazták a legjobb exportőröket és a legsikeresebb üzletasszonyokat is. Mindezek mellett idén, a 25. alkalommal jubileumi emlékérem és szimbolikus díszoklevél is járt a tartósan jó eredményeket felmutató cégeknek. A díjazott vállalkozások és mások is szerepelnek a már szintén hagyományossá vált éves cégkatalógusban, melynek nyomtatott változata 1042 cég adatait tartalmazza; a szép kivitelezésű kiadványt a kamara külképviseleteken, üzleti rendezvényeken népszerűsíti.