2021. január 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Van akin segített a koronavírus

Nagy bevételtkieséssel számoltak a koronavírus-fertőzés okozta helyzetben, mégis sohasem hitt mennyiségű terméket tudtak eladni, és ennek nyomán újabb beruházásokba kezdenek. Az új termékeket piacra juttatnák az idén, most folyik a tesztelés. Közben pedig a mezei munkákra is figyelni kell, még inkább, mint tavaly.

Alig szusszanhattak fel az év végi, év eleji vásárok után, máris beütötte magát a világjárvány, ami felborította a megszokott életüket. A gyümölcsleveket, lekvárokat, szörpöket, borokat készítő és forgalmazó kebelei Cseh-tanya kisvállalkozásnak is alkalmazkodnia kellett az új helyzethez. Egy kis bátorsággal és másokkal való összefogással végül szerencsésen kerültek ki a sok apró vállalkozót csődbe juttató helyzetből – összegezhettük Cseh János tulajdonossal, aki nemcsak ennek részleteit, hanem további terveiket is megosztotta a Népújság olvasóival.

 Változnak a fogyasztói kívánalmak, jobban igénylik a helyi terméket  

Fotó: Gligor Róbert László


 Két hónap alatt két év forgalma

 Mivel márciusban kijárási tilalmat rendeltek el, a vásárlók száma megcsappant, ezért Csehéknek is alkalmazkodniuk kellett, jobban oda kellett figyelniük az internetes kereskedelemre. Az otthon rekedt vásárlók igényeit kiszállítással elégítették ki, és egy kis szerencsével felfutott a forgalmuk. Kevésbé fogytak a szörpök és lekvárok, ellenben az emberek a C-vitaminban gazdag termékek iránt kezdtek érdeklődni, ezért igen megnőtt a kereslet a hidegen préselt homoktövislé iránt. Nappal termeltek, este kiszállították a rendelt termékeket – így ment ez heteken át. Annyit gyártottak az egészséges folyadékból, mint az elmúlt két évben összesen. A vállalkozásnak volt lefagyasztott nyersanyagkészlete, ám amikor ez kimerült, összefogtak egy másik homoktövis-termelővel és egy élelmiszeripari vállalkozóval, az előbbitől nyersanyagot vettek, az utóbbi pedig felvásárolta a szörp nagy részét. Így mindenki jól járt, a vásárlók folyamatosan hozzájuthattak a késztermékhez.

 Új termékekkel kísérleteznek

 A lekvárok terén nem lesz újdonság idén a tanya kínálatában, de elkezdték a gyümölcs- és zöldségaszalást, és a gyümölcsteák mellett a gyógynövényekre is odafigyeltek, citromfű, menta, bodza, hárs, akác is lesz az idei kínálatban. Visszaállították a néhány éve felhagyott zöldségeskertek egy részét, az innen kikerülő termékeket nem eladásra, hanem feldolgozásra szánják, szárítva és delikáttá őrölve juttatnák piacra. Ezzel még csak kísérleteznek, a fogyasztókkal tesztelik az ízeket. Ha vásárokon is részt tudtak volna venni, ez hamarabb ment volna – állapítja meg Cseh János.

 Addig is kísérleteznek a rebarbarával, amiből a lekvárnak való készlet a saját termésből megvan, de egy termelővel kialakított kapcsolat révén lesz még belőle. Jelenleg céklát, homoktövist, fekete ribizlit, szilvát aszalnak, darálnak. Mindenből annyit próbálnak termelni és tartalékolni, hogy a következő termésig elég legyen. Csak a homktövissel akadtak fenn, hiszen sohasem hitték volna, hogy két hónap alatt értékesíteni tudják a tejles készletet.

 Elmaradtak a vásárok

 A múlt év vége és a január nagyon jó időszak volt számukra, végig jelen voltak Marosvásárhely főterén a termékeikkel, így más vásárokba nem is akartak menni. Februárban Észak-Olaszországban voltak kirándulni, amint hazatértek, rögtön otthoni elkülönítésbe kerültek az akkor megjelenő koronavírus miatt, majd következett a közel három hónapos kényszerszünet. Emiatt négy budapesti és négy marosvásárhelyi vásár esett ki a naptárból, illetve nem elhanyagolható bevétel a konyháról, és a kilátások szerint idén nem is számíthatnak külföldi vásárokra, esetleg a környéken később adódó lehetőségek jöhetnek számításba. Elmaradtak a külföldi termékversenyek is, idén csupán egy vajdasági versenyen vehetett részt Cseh János, borbíróként. Ezért most a termelésre összpontosítanak, mindenből annyit próbálnak előállítani, hogy egy esetleges második járványhullámra is elég legyen.

 Beruházásokban gondolkodnak

 A változó kereslethez alkalmazkodva egy nagyobb kapacitású aszalógépet is vásárolnának. A befektetett közel tízezer lej mellett az idei bevételeket is beruházásra fordítanák. Szükség van présre, darálóra, gyalura. Sikerült az európai követelmények szintjére emelni a termelést, a „konyhát” és az eszköztárat. A szárított zöldség- és gyümölcstermékeket már az ősszel piacra szeretnék juttatni. Ezt követően egy gépsort kell beállítani a csomagolásra, címkézésre. 

Idén elkezdik egy új, nagyobb pince építését, ugyanis a borkészítéshez is új „konyha” kell, továbbá palackozni, címkézni kell a terméket, és raktárhelyiségek is szükségesek. Ezek egy részét már az idénre tervbe vették. Ugyanakkor egy hűtőházra is szükség van, hiszen a jelenlegi fagyasztási kapacitás nem elegendő. Pályázati forrás is szóba jöhet, bár még nem ismerik a feltételeket.

 Közben ültetnek a zöldségesben, dolgoznak a gyümölcsöskertekben. Hamarosan beérik a bokron termő szibériai cseresznye, és a kivivel is próbálkoznak. Új málnást telepítettek, hiszen az ezüstérmes málnaborukra nagy a kereslet. Sok fogyott az áfonyából is, de a pálmát a tanya feketeribizli-bora viszi el.

 Megváltozik a vásárlók gondolkodása

 A kebelei kisvállalkozó úgy érzi, a világjárvány alaposan megváltoztathatja a vásárlói gondolkodásmódot. Az otthonukban ragadt és megrémült embereknek több idejük volt gondolkodni és olvasgatni, elkezdtek jobban odafigyelni a helyi termékekre, termelőkre. Rájöttek, hogy vészhelyzet esetén a munkahelyeket nyújtó nagyáruházak legfennebb bezárják ajtaikat és továbbállnak, de a helyi termelő marad. Ha pedig vásárlásaikkal ezeket támogatják, a fogyasztók asztalára friss áru kerül. Ezt nem kellene elfelejteni a járvány után sem, és nemcsak a vásárlóknak, hanem a felelős gazdaságpolitikusoknak sem – véli Cseh János. 

Egyben a termelőnek is változ(tat)nia kell. Saját kisvállalkozását úgy tudta átmenteni ezen az időszakon, hogy több online vásárlási felületre felkerült, onnan kapta a rendelések nagy részét, és eleget tudott tenni a lakásba kényszerített vagy félelmükben otthon maradt fogyasztók kiszállítási igényeinek is.