2021. augusztus 4., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi Karának

az élettan iránt elkötelezett öttagú harmadéves diákcsapata szép nemzetközi sikert aratott. Miután megnyerték a kolozsvári orvosi egyetem által Romániában első alkalommal megszervezett országos élettani versenyt, a malajziai döntőn a 440 diákból álló 104 csapat közül a hetedik helyen végeztek. 

 A verseny


A csíkszeredai Papp Andrea Kinga, a szentegyházi Benedek Tünde, a farkaslaki Jakab Nándor, a székelyudvarhelyi Bekő Anna és a csíkcsomortáni Szőcs Álmos alkotta csapat, amelyet dr. Szilágyi Tibor élettanprofesszor készített fel a vetélkedőre, november 15-én képes beszámolót tartott a Studium Alapítvány központi szakkönyvtárában. Az alapítvány nevében dr. Vass Levente köszöntötte a csapatot és tanárukat. Az egyetemet egyébként három csapat képviselte az először megszervezett kolozsvári országos döntőn, kettő a magyar és egy a román tagozatról. A MOGYE-n magyarul tanuló diákok nemzetközi sikere az anyanyelven folyó oktatás minőségét igazolja, annak ellenére, hogy a vetélkedő nyelve az angol volt. Mivel az egyetem visszautasította a diákok támogatását, ezt a Studium Alapítvány vállalta a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. révén, amit a többi szponzor által felajánlott segítség egészített ki, amiért mindannyiuknak köszönetet mondtak a csapat tagjai. 

A beszámolóban elhangzott, hogy a MOGYE csapatát személyesen Cheng Hwee Ming professzor, a Kuala Lumpur-i Malaya Egyetem élettantanára fogadta, aki 15 éve kezdeményezte a nemzetközi megmérettetést, és jelen volt a kolozsvári országos döntőn. Az élettanoktatás nemzetközi szaktekintélye az emberi szervezetben végbemenő folyamatok „bámulatos kölcsönhatására szeretné hangsúlyosan felhívni az egyetemi hallgatók figyelmét”, továbbá az ok-okozati összefüggések jobb megértésére.

A keleti emberek őszinte, odaadó barátságával fogadta a vásárhelyi diákokat, akiknek bemutatta az egyetemet, a campust, ismertette az oktatás folyamatát, ami, bár különbözik az itthonitól, a diákok nagyon érdekesnek találták, majd feleségével együtt közös vacsorán látta vendégül őket, ahol sok helyi különlegességet kóstolhattak meg.


A verseny augusztus 15-16-án zajlott. Az írásbelin a komplex ok-okozati összefüggések felismerésére helyezték a hangsúlyt, a logikus gondolkodást tesztelték a szív élettana, a légző- és a kiválasztórendszer működése kapcsán. A 104-ből 48 csapat jutott tovább, köztük a MOGYE hallgatói is. A második forduló csupa izgalom volt, hisz a nézők egy emberként szurkoltak valamennyi résztvevőnek, többen gratuláltak a vásárhelyieknek is. Végül a hetedik helyen végeztek, de győztesként zárták a megmérettetést, hiszen a felkészülés során elmélyített tudással lettek gazdagabbak, no meg az angol szaknyelv ismeretével is. A két nap hangulata felejthetetlen volt, végig azt érezték, hogy a tudásvágy, az élettan szeretete köti össze a résztvevőket.

A verseny első napján szervezett kulturális est keretében mutatták be több ország képviselői mellett a székely néptánc jellegzetességeit, miközben a szülőföld nevezetességeiről készült képek peregtek. Az utolsó program a játékest volt. A hátukra tűzött anatómiai fogalom alapján kellett megkeressék a csapatukat, amelynek tagjaival alkalmuk volt jobban megismerkedni. Szőcs Álmos beszámolója szerint egy észak-indiai turbános fiatalemberrel, vietnami, nepáli, illetve egyiptomi és horvát diákokkal beszélgettek el, építettek ki szorosabb kapcsolatot. 

Ottlétük alatt lehetőségük volt megismerni a dél-ázsiai szigetország, Malajzia fővárosának látnivalóit, a 400 méter magas Petronas ikertornyot, Ázsia legmagasabb tornyát, a 421 méter magas KL towert, amelynek 300 méteres magasságából csodálatos kilátásban gyönyörködhettek. Emlékműveket, templomokat, híres épületeket is megnéztek, így Kuala Lumpur szultánjának rezidenciáját, valamint a nyolcmilliós város szélén levő Batu Caves hindu szent helyet, amelynek lenyűgöző képekkel díszített főbarlangjához 200 lépcsőfok vezet, és ahol szemtelen majmok csenik el a látogatók kezéből a finom falatokat. 

A csapat


A diákok hangsúlyosan köszönetet mondtak minden támogatónak, akik lehetővé tették, hogy álmukat megvalósítsák, valamint Szilágyi professzornak, akinek a segítségével olyan alapos tudással indultak a versenyre, amit kevesen mondhattak el, és aki az utazás megszervezésében is segített. A vetélkedő tanulsága pedig az, hogy érdemes tanulni, és alaposabban elmélyülni valamiben. 

Hozzászólásában Szilágyi professzor kifejtette: a vetélkedő programfüzetében feltüntették, hogy a MOGYE magyar tagozatának a hallgatóiból állt a csapat, ami a Romániai Élettani Társaság őszi konferenciáján is elhangzott. Kiemelte továbbá, a verseny igazolta, hogy nemzetközi szinten mindenütt másképpen gondolkoznak. Ebből kiindulva felmerül a kérdés, hogy a marosvásárhelyi egyetemen kötelező módon bevezetett tesztrendszer adekvát felmérési mód-e az orvosképzésben vagy sem. Bár a tanárokra rákényszerítették, a nemzetközi verseny azt igazolta, hogy nem azokra a képességekre van szükség, amit egy teszttel fel lehet mérni. 

Vacsora Cheng professzorral


– Ha csak ilyen módon készültünk volna, esélyük sem lett volna a hallgatóknak jó eredményt elérni. Tanári szemszögből fontosnak tartom megjegyezni, hogy akkor működik jól a rendszer, ha a diákok egészen fiatal koruktól lehetőséget kapnak, hogy bizonyítsanak, ami folytatódhat szakköri tevékenységgel, majd doktorátussal, a gyakornoki állással, így lehet egészségesen továbbépíteni egy tanszék tevékenységét, ahogy az élettani katedrán történik. Ezt kellene lehetővé tenni minden tanszéken, ezért volna szükségünk az önrendelkezésre, hogy ezt megszervezzük – hangsúlyozta.

Befejezésként a Malajziát megjárt hallgatók írott vallomása is tanulságos: „Hálásak vagyunk, amiért Erdélyben egy olyan megtartó magyar közösség része lehetünk, ahol még érték a tudás, a fejlődni akarás, és ahol az ember mindig talál segítőket céljai megvalósításához, álmai eléréséhez. Arra buzdítanánk a fiatalabbakat is, hogy bár néha lehetetlennek tűnő helyzetben találják majd magukat, sose adják fel, mindig küzdjenek azért, ami számukra érték, éljenek az egyedi lehetőségekkel, használjanak ki minden alkalmat a szellemi gyarapodásra és csodálatos világunk megismerésére, hiszen aki igazán kitartó, mindig talál majd pártfogókat álmai megvalósításához”.

300 méter magasságban