2021. október 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Digitális felszereltség, tanszercsomag, pénzjutalom Maroskecén

Maroskece község tanintézményeiben pénzjutalommal, ajándékcsomagokkal, digitális eszközökkel is motiválják a tanulókat, hogy egyre jobb tanulmányi eredményeket érjenek el. Míg tavaly az önkormányzat táblagépekkel látta el az iskolásokat, az idei tanév első napján az óvodásokat és az elemi iskolásokat tanfelszereléseket tartalmazó csomagokkal lepték meg. 

A személyre szabott ajándékcsomagok összeállításánál figyelembe vették azt is, hogy lányok vagy fiúk tulajdonába kerül-e a tanszercsomag, a színösszeállítás főként az óvodások és előkészítősök korosztálya számára bírt jelentőséggel. 

Az Aranyos-vidéki települések elöljárójának kezdeményezésére saját költségvetésből rendelték meg a tanfelszereléseket és segédanyagokat, munkafüzeteket, ezáltal a szülőket jelentős kiadástól mentesítették. Emil Florin Mocan polgármester elmondása szerint jövőre a felső tagozatosokat is szeretnék tanszercsomagokkal ellátni. Közös céljuk ugyanis az iskolások továbbtanulásra való ösztönzése, ezért igyekeznek lehetőséget biztosítani minden egyes tanulónak. Évente a község iskoláiban szükséges munkálatokat is elvégzik, hogy kellemes környezetben tanulhassanak a diákok.


Ezerlejes jutalmak a kitűnő eredményekért

Három éve helyi tanácsi határozatba foglalták a tanulók pénzbeli jutalmazását is. Az első tanulónak 1.000 lej, a másodiknak 700, a harmadiknak 500 lejes pénzjutalom jár. Míg első évben egyetlen tanuló részesült ezerlejes jutalomban, az idei tanévzárás alkalmával három diák is tízes átlaggal végzett, ami bizonyítéka annak, hogy a gyerekeket is ösztönzi a pénzjutalom. 

Amint a maroskecei iskolaközpont igazgatónője, Camelia Sorina Puiac elmondta, a község három iskolájában és három óvodájában – Maroskecén, Gerendkeresztúron és Hadréven – összesen 234 diák tanul. Az előkészítősöktől a negyedik osztályosokig munkafüzeteket, oktatási segédeszközöket kaptak, akárcsak az 52 kis- és nagycsoportos óvodás, és ezzel nemcsak a gyerekeknek szereztek örömet, hanem a szülőket is tehermentesítették. A II. és IV. osztályosok gyakorlófeladatokat tartalmazó munkafüzeteket is kaptak, melyekből az országos felmérőre készülhetnek fel. Három éve a tanévnyitó napján a figyelmes törődés jeleként az előkészítő osztályosokat az önkormányzat részéről összeállított tanszercsomagok várják, ezúttal azonban az óvodásoktól a negyedik osztályosokig részesültek ajándékcsomagban. A tavalyi tanévben is kellemes meglepetésben volt részük a diákoknak, akkor táblagépeket kaptak ajándékba, azóta pedig a digitális oktatási platform is elkészült, így az esetleges online oktatás bevezetése idén sem okozna kellemetlenséget a vidéki oktatásban. „Leírhatatlan volt a gyerekek öröme tavaly, amikor meggyőződtek arról, hogy az ígéret valósággá vált. Mindezt egy olyan polgármesternek köszönhetjük, aki előrelátó gazdaként elhárította a gördülékeny online oktatást akadályozó eszközhiányt”– hangsúlyozta az intézményvezető.

Tavaly ősszel két részletben, először az V–VIII. osztályos tanulók, majd az alsó tagozatosok, a 0–IV. osztályosok is átvehették az önkormányzat által beszerzett táblagépeket. Így a tavalyi online oktatás bevezetését követően minden tanulónak lehetősége nyílt az otthonából digitális eszközre kapcsolódni. Az elmúlt tanévben a község 167 diákja kapott táblagépet, két évig pedig biztosított az ingyenes internetszolgáltatás is, amit ugyancsak az önkormányzat finanszíroz.