2022. június 30., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A labdarúgó harmadvonal IX. csoportjának alsóházi rájátszása  a végéhez közeledik. A Szászrégeni Avântul sikerrel vette az első akadályt a bennmaradás érdekében folytatott ádáz küzdelemben. Az első „finálét” Stoica Vili tanítványai a Tordai Arieșul ellen vívták. A mérkőzés komoly tétje, valamint a nyári napsütéses időjárás mintegy 400 nézőt csalogatott ki a lelátókra.

A találkozót a vendégek kezdték jobban, a 6. percben Sárosi távoli lövéssel próbálkozott, ám kísérletét Bucin magabiztosan meghiúsította. A tordaiak mezőnyfölényben töltött perceit követően a házigazdák lassan átvették az irányítást, s első ízben a 12. percben kerültek gólhelyzetbe, amikor C. Chirilă kemény lövését a vendégkapus kiütötte. A régeniek támadássorozata tovább folytatódott, s miután a 21. percben ugyancsak C. Chirilă került szembe a kapussal, 10 méterről Borz hálóőrt vette célba, egy perccel később pedig megszületett a mérkőzés első és  egyetlen találata: Murar a büntetőterület közepéről leadott, jól eltalált lövése a bal alsó kapufával találkozott, s a kipattanó játékszert a szemfüles Mario Pop az üres kapu torkából a hálóba küldte (1-0). A 24. percben szintén Pop állt közel a duplázáshoz, ám mintegy 25 méteres lövése elkerülte az üres kaput. A 30. percben a régeniek ismételten növelhették volna előnyüket, ám ekkor C. Chirilănak a büntetőterület vonaláról leadott lövése a felső lécen csattant. Az első játékrész hajrájában a tordai gárda majdnem kiegyenlített, ám Pârtica kísérlete a hazaiak  szerencséjére centiméterekkel elkerülte Bucin kapuját.

A második félidő kezdetén  kiegyensúlyozott játékot láthattunk. Aztán az 54. percben Cobârzan révén a vendégek óriási helyzetet hagytak ki: ajtó-ablak szituációban, mintegy 10-11 méterről mellé lőtt. Két perc múlva Murar közel került a második gólhoz, ám a régeni csatár erős lövését Borz remek érzékkel hárította. A 65. percben a súlyos sérülése után félépült Truța hatalmas bombát küldött a vendégkapura, amit azonban Borz bravúrral hárított.  Ezután a tordaiak többet kezdeményeztek, néhány alkalommal  veszélyesen támadva, mindent egy lapra feltéve, hiszen tisztában voltak vele, hogy vereség esetén búcsút intenek a 3. ligának. A 79. percben Veres kiegyenlíthette volna az állást, ám ígéretes szögből leadott lövése pontatlan volt. A 81. percben Harkó került gólszerzési szituációba, de közelről nem találta el a kaput. A hajrában  beszorított Avântul  állta a sarat, sőt a 90+3. percben akár 2-0-ra is módosulhatott volna az állás, ám  Truța 10 méterről az oldalhálót találta el, bár sokan már a második hazai találatnak örültek...

A játék képe alapján a régeniek  megérdemelt győzelmet arattak, ám főképp a második félidei teljesítményük nem túl  meggyőző. Az első „döntőt” sikerrel abszolválta a CSM Avântul, noha alaposan megizzadt érte. A csapat  a hét végén a Gyulafehérvári Unirea 1924 együttesével néz  farkasszemet egy mindent eldöntő mérkőzésen, szintén hazai környezetben. Újabb győzelem esetén immár teljesen bizonyossá válik, hogy a régeniek a következő idényben is a harmadosztályban rúghatják majd a pöttyöst.

Jegyzőkönyv

3. liga, IX. csoport, alsóházi rájátszás, 8. forduló: Szászrégeni CSM Avântul – Tordai Sticla Arieșul 1-0 (1-0).

Szászrégen, Avântul-pálya, mintegy 400 néző, változékony időjárás. Vezette: Kemenes Norbert – Radu Despa, Răzvan Soponar (mindhárman Nagybányáról). Ellenőr: Alexandru Gherghe (Fogaras), Gabriel Bârjac (Zilah).

Gólszerző: M. Pop (22.).

CSM Avântul: Bucin – Bugnar, Suciu, S. Chirilă, Baki, Vrabie, Luca, Harkó, Pop (78. Șerbănați), C. Chirilă (64. Truța), Murar (90+1. Popa).

Tordai Arieșul: Borz – Dioșan, Berkeczi, Cimpoeșu (46. Fleșer), Sárosi, Cobârzan, Pârtica (70. Ursu), Veres, Manu, F. Dan, Goronea.