2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az áramlopás vagy annak szándéka bűncselekménynek minősül, az elkövetők börtönbüntetéssel vagy tetemes bírsággal számolhatnak. A szabálytalan áramvételezés azonban a szakszerűtlen beavatkozás miatt legtöbbször komoly veszélyforrást jelenthet felnőttekre és gyerekekre, szomszédos ingatlanokra egyaránt. 

Január 16-án több szabálysértést fedeztek fel a Dél-erdélyi Villamosenergia-elosztó Társaság Maros megyei kirendeltségének ellenőrző csoportjai. Több lakóháznál hevenyészett csatlakozásokkal okoztak zavart és áramkiesést azáltal, hogy egyesek a mérőműszereket megkerülve csatlakoztak a fővezetékre. A Dél-erdélyi Electrica öt csoportja a marosszentgyörgyi mobil csendőralakulat támogatásával 29 ellenőrzést végzett a villanyáram-hálózatokon a Nyárádtőhöz tartozó Malomfalván. Öt esetben fedeztek fel engedély nélküli direkt csatlakozást a fővezetékre. Az ingyen használt villanyáram veszélyeivel a szabálysértők általában nem számolnak, pedig a rögtönzött berendezésekkel a fővezetékre való csatlakozásnak súlyos következményei lehetnek. A hálózaton zavar keletkezhet, a szakszerűtlen beavatkozás áramütést vagy tüzet okozhat, amelynek emberéletek is áldozatul eshetnek.

A 2012. évi 123-as számú törvény 92. cikkelyének 1. és 2. bekezdése értelmében akár két év börtön is kiszabható a villanyáram jogtalan használata miatt. A jogszabály szerint a villanyóra megrongálása, a fogyasztásmérő berendezés megkerülése vagy működésének a blokkolása, akárcsak a mérőórák alkatrészeinek módosítása, bűncselekménynek számít, és 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetés vagy pénzbírság szabható ki. A fővezetékre való közvetlen csatlakozás vagy a mérőóra kikerülésével húzott vezeték felszerelése is bűncselekménynek minősül, és hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés vagy pénzbírság szabható ki. Ugyanakkor az említett bűncselekményekre utaló szándékot is büntetik – tájékoztatott az áramszolgáltató sajtóosztálya. 

Fotó: Dél-erdélyi Electrica