2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A mezőpaniti Therezia tejfeldolgozó Maros megye reprezentatív cégévé nőtte ki magát. Termékeiket országszerte és külföldön is ismerik, kedvelik és keresik a vásárlók. Nem véletlen, hogy a cég az évek során számtalan elismerésben részesült, 2017-ben megkapta a legrangosabb minősítést, a Magyar Termék Nagydíjat. Mindehhez rengeteg munkára, jó szervezésre, kitartásra és üzleti érzékre volt szükség. Az idei járvánnyal sújtott esztendő komoly próbatétel elé állította a vállalkozásokat, a cégek leszűkítették a tevékenységüket, alkalmazottak munkanélküli státusra kényszerültek. Mennyire befolyásolta a járványhelyzet a tejfeldolgozó ipart, illetve a tejtermékek értékesítését? – kérdeztük Bartha Mártont, a Therezia vezérigazgatóját.


A tejfeldolgozást nem befolyásolja a járvány, de a vásárlóerőt igen

– Hála istennek, a tejfeldolgozást nem befolyásolta a járvány. Minden ment a maga rendjén. A betegség elkerült minket, ezzel nincs problémánk, és nem is volt. A gazdaságot viszont – beleértve az élelmiszeripart és a tejfeldolgozó ipart is – közvetlenül érintette. Az iparágak közül a vendéglátóiparra gondolok főként, ahol nagyobb méretű volt a krízis. A mi cégünk kimondottan nem függ a vendéglátóipartól, mert az értékesítési skálánkon a vendéglátóipar egy nagyon kis hányadot tesz ki, úgyhogy ennek kiesése lényegesen nem érintett. 

– Hogyan alakult a Therezia-termékek iránti kereslet ebben az időszakban? 

– Azt látjuk, hogy összességében csökkent a vásárlóerő, és továbbra is csökkenő tendenciát mutat. A kereslet megmaradt azon szinten, ahol eddig volt. Az emberek zsebében kevesebb a pénz, mint eddig. Kisebb mennyiséget vásárolnak, sokkal jobban megnézik, hogy mire költik a pénzüket. Élelmiszerről lévén szó, mindenki vásárol, csak kevesebbet, mint eddig. Nincs nagy visszaesés, nem érinti súlyosan a céget, de a profiton érződik. 

– Az évek óta kialakított stabil piacot sikerült megtartani?

– Igen, a vásárlóink, a partnereink megmaradtak, csak kevesebbet rendelnek, hiszen a piacon nagy a konkurencia, mindenki el szeretné adni a termékét. Mi nemcsak belföldre, hanem tizenegynéhány európai uniós országba is szállítjuk a Therezia-termékeket. 


A helyi tejtermelőktől akkor is felvásárolják a tejet, ha fölösleg van 

– Feltevődik a kérdés: ha kevesebb tejterméket rendelnek a gyártól, a késztermékből nagyobb mennyiség marad raktáron? 

– Nyári periódusban megnő a tejtermékkészlet. Azok a feldolgozók, akik tejet importálnak, megtehetik, hogy kevesebb tejet hozzanak be. Mi viszont eddig egy liter tejet sem importáltunk! Mi nem mondhatjuk azt a termelőnek, hogy nem vesszük meg a tejet, mert most sok van. Mit csináljon a termelő a tejjel? Meg kell vásároljuk a megtermelt tejmennyiséget, még akkor is, ha a tejtermékraktárak tele vannak, és az eladás „beszakad”!

 Mi vesszük át ennek a terhét. Feldolgozzuk a tejet, tároljuk a terméket, aztán valamikor értékesítjük. Azt sohasem tettük meg, hogy a termelőtől csak egy bizonyos mennyiségű tejet vásároljunk meg! Voltak már olyan esztendők, amikor bizonyos tejgyárak csak annyi tejet vásároltak meg nyáron is, amennyit télen termelt a termelő. Vagy a különbözetet nagyon olcsón vásárolta meg. Mi ezt nem gyakoroltuk soha, eddig nem volt rá szükség, s reméljük, hogy ezután sem lesz! Nagyon fontos, hogy mi az itteni – Maros megye nyugati részén élő – termelőkre alapozunk. Nagyon sok településről, s nagyon messziről, Kolozs megye határán levő falvakból is hozzuk a tejet, nagy területet fedünk le. Jól együttműködünk a tejtermelőkkel, hiszen 20-25 éve kialakult a kölcsönös bizalom. 


A gazdaság még nincs a mélyponton 

– Valamilyen előrejelzés van-e arra vonatkozóan, hogy a közeljövőben helyreáll-e a hazai gazdaság? 

– Huszonöt év alatt átmentünk már nehéz helyzeteken. 2008-ban is nagyon mélyrepülésben volt a romániai tejipar, de hála istennek nekünk különös problémáink nem voltak akkor sem. Reméljük, hogy a gazdasági válság – amibe egyre jobban belecsúszunk –, előbb-utóbb elérkezik a mélypontjáig, s onnan már csak felfele vezet az út. Azokra az információkra alapozva, amelyek eljutnak hozzám, úgy gondolom, hogy a gazdasági válság nagyon nagy probléma elé állít bennünket. S még nem tartunk a mélypontnál!


Elkészült az új irodaház 

– Mezőpanit főutcáján egy nagyon szép épület készült el, a Therezia cégtáblát is kihelyezték már. Milyen célt szolgál ez az épület? 

– Irodaház lesz, amit a közeljövőben szeretnénk átadni. A cégünk irodai munkát végző alkalmazottai az új épületben fognak dolgozni. Reméljük, hogy ezzel az épülettel szebbé tettük az utca arculatát, s cégünk hozzájárul falunk hírnevének öregbítéséhez – fogalmazott Bartha Márton, a Therezia vezérigazgatója. 

Fotó: Nagy Tibor