2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

a magyarok és a románok

Spanyolországgal, Romániával és Izlanddal került egy csoportba a magyar válogatott a 2023-as női kosárlabda-Európa-bajnokság selejtezőjében.

A Szlovéniában és Izraelben tartandó kontinenstornára 38 csapat nevezett be. A két házigazda is játszik majd a kvalifikációban, de ők automatikusan ott lesznek az Eb-n, amelyre rajtuk kívül még 14 csapat jut ki. A 38 együttest tíz csoportba sorsolták, nyolc kvartettbe és két trióba.

A magyarok a világranglistán elfoglalt helyezésük révén a 4-es kalapba kerültek, a románok az 5-ösbe, az ellenfeleket az 1-es (Spanyolország) és a 8-as (Izland) kalap válogatottjaival sorsolták össze a C csoportban.

A spanyolok a júniusi Európa-bajnokságon hetedikek lettek, majd a tokiói olimpiát a hatodik helyen zárták. A románok, a magyarokhoz hasonlóan, lemaradtak az idei Eb-ről, az izlandiak pedig jobbára a kis országok tornáin indultak.

A tíz csoportelső mellett a négy legjobb csoportmásodik jut ki az Eb-re. Ha Szlovénia és Izrael közül az egyik a 14 kijutó között van, akkor az ötödik legjobb csoportmásodik is megy a tornára. Ha mindkét házigazda a 14 kvalifikáló gárda közé kerül, akkor a hatodik legjobb csoportmásodik is kijut.

A selejtezőket 2021. november 7. és 15., 2022. november 20. és 28., valamint 2023. február 5. és 13. között rendezik.


Fotó: a Román Kosárlabda-szövetség honlapjaA 2023-as Eb selejtezőcsoportjai

A csoport: Belgium, Bosznia-Hercegovina, Németország, Észak-Macedónia

B csoport: Franciaország, Ukrajna, Litvánia, Finnország

C csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, ROMÁNIA, Izland

D csoport: Törökország, Szlovénia, Lengyelország, Albánia

E csoport: Szerbia, Horvátország, Bulgária

F csoport: Oroszország, Montenegró, Dánia, Ausztria

G csoport: Görögország, Nagy-Britannia, Portugália, Észtország

H csoport: Olaszország, Szlovákia, Luxemburg, Svájc

I csoport: Fehéroroszország, Csehország, Hollandia, Írország

J csoport: Svédország, Lettország, Izrael

Magyarország társrendező lenne 2025-ben

Magyarország társrendezője lenne a 2025-ös férfi-Európa-bajnokságnak. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) honlapja szerint az elnökség döntése értelmében Magyarország otthont adna egy csoportnak, valamint a helyosztóknak is a négy év múlva sorra kerülő kontinenstornán. A pályázattal kapcsolatos első adminisztratív lépéseket augusztus végéig kell megtenni a nemzetközi szövetség felé.