2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A világjárvány okozta egy év szünet után visszatér a női kosárlabda élvonalába a marosvásárhelyi BC Sirius. A visszatérést még júliusban közölték, azóta nagyvonalakban kialakult a csapat kerete is, és ma megkezdik a felkészülést az új idényre.

A múlt héten két igazolást jelentettek be, mindketten 18 évesek, a kolozsvári Napoca Basket School ifjúsági csapatától. Gyakorlatilag hazajönnek, hiszen Viana Mircea és Anca Sorana is a szászrégeni Alexandru Ceușianu iskolában ismerkedett meg a sportág alapjaival. Az NBS az U18-as bajnokság döntő tornáján négy győzelmet aratott és mindössze egy vereséget szenvedett, ám a lebonyolítási rendszer miatt csak az ötödik helyen végzett.

Jelenleg a keretet hét román állampolgárságú játékos (Cristina Badi, Andreea Feiseș, Ruxandra Chiș, Rebecca Lipovan, Mészáros Kata, Viana Mircea és Anca Sorana) és három légiós (két amerikai: Da’Lishia Griffin és Ruth Sherill, valamint a Bécsben született, osztrák állampolgárságú, de marosvásárhelyi gyökerekkel rendelkező Sólyom Sára) alkotja. A mérkőzésekre nevezett tizenkettes keretben a helyi fiatalok közül még Szász Réka, Kurjatkó Boróka, Kertész Stefánia és Molnár Nóra kaphat helyet. Edző Carmin Popa, akit másodedzőként Ionel Brustur segít.


Egyelőre két amerikai idegenlégiós van a keretben: Da’Lishia Griffin érkezését július 21-én jelentették be a marosvásárhelyi klub közösségi oldalán
Mint Kiss István csapatmenedzsertől megtudtuk, még két játékossal folynak a tárgyalások, egy amerikait próbálnak megszerezni a hármas posztra, és egy további román játékossal is egyeztetnek, utóbbi érkezése azonban bizonytalan.

Az edzések megkezdése után nincs túl sok idő a csapat összecsiszolására, hiszen szeptember végén rajtol a hivatalos idény. Ezt megelőzően, szeptember második hétvégéjén megrendezik a barátságos Sirius-kupát, várhatóan négy csapat részvételével. Egyelőre Arad és Brassó jelzett vissza, hogy jönnének. Az idény a szokás szerint kupafordulóval indul, azonban pontos időpontot még nem közölt a sportági szövetség, mint ahogy a lebonyolítási rendszer sem végleges.

A szövetség végrehajtó bizottságának keddi ülésén csak arról döntöttek, hogy felhatalmazzák a testület női csapatokat képviselő tagjait, hogy tárgyaljanak a csapatok vezetőivel, és szükség esetén módosítsák a lebonyolítási szabályzatot. Kiss István szerint azonban többségi vélemény, hogy a 13 résztvevős bajnokságban heti fordulókkal, mindenki mindenkivel oda-vissza játszanak majd, és az első nyolc jut a felsőházi rájátszásba. Ez egyébként a csapat idei célkitűzése is.