2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megyénkben is egyre többen várnak intenzív terápiás helyre

Hetek óta siralmas állapotok uralkodnak a romániai kórházakban, a koronavírusos páciensek számára fenntartott intenzív terápiás helyek folyamatosan foglaltak, a sürgősségi betegellátó osztályokon sok súlyos állapotú, mesterséges lélegeztetésre szoruló páciens vár arra, hogy hely szabaduljon fel az intenzív terápián. Sajnos az utóbbi időben Maros megyében is ez a jellemző, hétfőn reggel is közel tíz súlyos állapotú páciens várakozott a marosvásárhelyi sürgősségi betegellátó osztályon (UPU-SMURD), hogy helyek szabaduljanak fel az intenzív terápiás részlegeken. 

Dr. Szederjesi János, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás szakorvosa, egyetemi oktató lapunknak elmondta, a jelenlegi hullám az oltatlanoké, a kórház intenzív terápiás Covid-részlegén, valamint az orvosi egyetem sporttermében kialakított moduláris kórházban fekvő 38 súlyos állapotú koronavírusos betegből egy van beoltva. Közölte: a Maros Megyei Sürgősségi Kórház jelenleg 38 ágyat tart fenn intenzív terápiás ellátásra szoruló koronavírusos betegek számára. Ebből nyolc a kórház intenzív osztályán van, 30 pedig a moduláris intenzív terápiás részlegen, melyet az orvosi egyetem sporttermében alakítottak ki. A sürgősségi kórházban lévő nyolc helyet általában olyan páciensek foglalják el, akiknek összetettebb patológiájuk van, szívbetegség, agyi érkatasztrófák, gasztroenterológiai vagy sebészeti esetek. Emellett van még 30 hely, amelyet a nem koronavírusos, de intenzív terápiás ellátásra szoruló betegek foglalnak el. – Az intenzív terápiás osztályunk 37 férőhelyes volt a járvány előtt, most pedig 68 beteget látunk el, amiből 38 koronavírussal fertőzött, kritikus állapotban lévő páciens.

Forrás: dr. Szederjesi János Facebook-oldala


És így is állandóan vannak a sürgősségi osztályon olyanok, akik arra várnak, hogy megürüljön egy hely az intenzív osztályon. Sok esetben a SMURD-nál intubálva fekszenek, ott megkapják a megfelelő kezelést, de nem tudjuk felvenni őket, amíg nem üresedik hely – mutatott rá a szakember.

Mint mondta, amióta a negyedik hullám beköszöntött, ezek az ágyak szinte állandóan foglaltak. Fokozatosan bővítették a helyek számát, kezdetben az egyetem udvarán lévő moduláris kórházban tíz helyet bocsátottak a kritikus állapotú betegek rendelkezésére, majd ahogy országszerte egyre súlyosbodott a helyzet, ezt a számot húszra, később huszonötre növelték, jelenleg harminc pácienst kezelnek a moduláris egységben. A sürgősségi kórházban kezdetben öt ATI-ágyat tartottak fenn koronavírusosoknak, amit utólag nyolcra bővítettek. A járványhelyzet az utóbbi időszakban Maros megyében is egyre súlyosbodott, az elmúlt héten napi 400-500-as esetszámról számoltak be a hatóságok, így míg eddig a sürgősségi osztályon átlagban 3-4 páciens várakozott, az utóbbi napokban ez a szám 5 fölött volt, hétfőn reggel pedig 9-10-en vártak intenzív terápiás ágyra – hangsúlyozta az intenzív terápiás szakember, aki szerint megyeszinten megoldásokat kellene találni az ágyak számának bővítésére, ugyanis az egyetem udvarán lévő moduláris kórház lassan elérte kapacitásának felső határát, már ami a biztonságos működtetést illeti. Mint mondta, a súlyos betegek kezeléséhez a hely, illetve személyzet mellett megfelelő körülményekre is szükség van. Az épületnek az elektromossági szempontból való terheltsége a felső határon van, annak ellenére, hogy a nyáron bővítették a kapacitást. Emiatt tehát ott már nemigen van lehetőség az ágyszámnövelésre.

Ugyanakkor a súlyos betegeket ellátó szakszemélyzet terén is hiány van, ugyanis nem mindegy, hogy 37 vagy 68 pácienst kell ellátni, nehéz lefedni a megkétszereződött betegszámot olyan körülmények között, hogy emellett még a környező megyéket is kisegítették szakemberekkel, többek között Udvarhelyre, Gyergyószentmiklósra, Csíkszeredába, Besztercére küldtek személyzetet. Az orvosi egyetem udvarán lévő moduláris egységben jelenleg kilenc intenzív terápiás szakorvos dolgozik, akiknek a munkáját erre a területre szakosodó rezidensek, illetve belgyógyász és fertőző betegségekre szakosodott orvosok segítik. Elsősorban a sürgősségi kórház alkalmazottai teljesítenek ott szolgálatot, de más kórházakból, a megye különböző részeiről is érkezett segítség, többek között Dicsőszentmártonból, Marosludasról is jött egy-egy szakorvos.

Dr. Szederjesi János szerint a negyedik hullám kezdetekor, amikor újra megnyitották az egyetem udvarán lévő moduláris kórházat, többek között Bukarestből, Bihar és Máramaros megyékből is fogadtak súlyos betegeket, az utóbbi pár héten azonban már nemigen volt erre lehetőség, ugyanis amíg helyi szinten, a sürgősségi rohammentő szolgálatnál betegek várnak súlyos állapotban intenzív terápiás ágyakra, nem tudnak máshonnan fogadni pácienseket, a Maros megyei betegeket kell előnyben részesítsék.


A kritikus állapotú betegek döntő többsége nincs beoltva

Érdeklődésünkre dr. Szederjesi János elmondta, a mostani egyértelműen a be nem oltottak hulláma. A kórházbeli nyolc intenzív terápiás helyet elfoglaló páciensek közül egyik sincs beoltva koronavírus ellen, a moduláris kórházban fekvő harminc betegből pedig a legutóbbi információi szerint egyetlenegy volt beoltva, és neki kedvezőbben is alakult az állapota. A tapasztalat az, hogy általában a beoltottaknál könnyebb a betegség lefolyása, legtöbbjük felgyógyul a fertőzésből, ha azonban mégis elhaláloznak, az elsősorban azért következik be, mert a társbetegségeik súlyosbodtak a fertőzés hatására.

A betegek életkora kapcsán megtudtuk, hogy gyerek páciensük jelenleg nincs, de húszas, harmincas, valamint negyvenes éveikben járók is kerülnek intenzív terápiára. A fiatalabbak esetében legtöbbször fennáll egy olyan patológia, amely csökkenti a szervezetnek az immunitását, és emiatt súlyosabb lefolyású a fertőzés. Viszont az általános tapasztalat az, hogy a kritikus állapotú betegek nagy része 60-65 év fölötti, és súlyos társbetegségekkel rendelkeznek – magyarázta dr. Szederjesi János.

Hozzátette, míg az első és második hullámban a páciensek az első, viszonylag enyhe tüneteknél már jelentkeztek a kórházban, a harmadik hullám idején változott a helyzet, és általában csak akkor kérnek segítséget, amikor a tüneteik már súlyosakká válnak. Ugyanezt tapasztalják a jelenlegi, negyedik hullámban is, az intenzív terápián lévő páciensek nagy része már súlyos állapotban jelentkezik a sürgősségi osztályon.