2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pályázatok fiatalok támogatására

Fiatal gazdák pályázhatnak állami támogatásra november 26-áig, mindenekelőtt azok lehetnek kedvezményezettek, akik első ízben vállalkoznak egy gazdasági egység vezetésére, megfelelő szakképzettséggel rendelkeznek, és a pályázat benyújtásának napján nem töltötték be a 41. életévüket.

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) honlapján közzétett 6.1 intézkedés kiírásának pályázati útmutatója szerint a fiatal gazdáknak kiírt pályázással 70 ezer euróig terjedő támogatást, míg a kisgazdaságok 15 ezer eurót hívhatnak le. Az online pályázatok leadási határideje november 26-án 16 óra. Az üzleti terv gyakorlatba ültetését a támogatásról szóló határozattól számított hat hónapon belül meg kell kezdeni. Ugyanakkor a támogatást igénylő legtöbb 18 hónapon belül aktív gazdálkodást kell folytasson. Az üzleti tervnek a többi között kötelező módon tartalmaznia kell az istállótrágya hasznosítási módját is. 

A finanszírozó honlapján közzétett pályázati útmutató szerint néhány pluszfeltétel teljesülése esetén akár a 70 ezer eurós támogatás is lehívható. Feltétel, hogy a gazdálkodók 41 év alattiak kell legyenek megfelelő szakmai képesítéssel, akik első alkalommal vállalják fel egy mezőgazdasági egység vezetését. A több részvényessel rendelkező gazdasági egységeknél is feltétel egy fiatal ügyvezető fizikai jelenléte, aki vállalja a termeléssel és pénzügyi felelősséggel járó hosszú távú tevékenységet. A legnagyobb összegű támogatásra azok a gazdák jogosultak, akiknek a farmmérete (gazdasági egyenértékben kifejezve) 30 ezer és 50 ezer euró között van, ugyanakkor ökogazdálkodást folytatnak, vagy pedig a benyújtott üzleti tervükben az előállított nyersanyagtermékeik feldolgozását is vállalják. Azok, akik a fenti feltételek mellett 12 ezer és 30 ezer euró közötti méretű gazdasággal rendelkeznek (a standard termelési érték), a 6.1-es kiírásban 60 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A 12–30 ezer euró közötti farmmérettel 40 ezer euró, a 30–50 ezer euró közötti termelési értékkel rendelkezők 50 ezer euró támogatásra számíthatnak. 

A https://portal.afir.info/Uploads/GHIDUL%20Solicitantului/2021_tranzitie/GS%20Sintetic/Ghid%20sintetic%20sM%206.1%20-%20FINAL%2018.08.pdf pályázati útmutató szerint ahhoz, hogy a benyújtott üzleti terveket pozitívan bírálják el, a pályázóknak legkevesebb 30 pontra lesz szükségük: ennél kevesebb pontszámmal a pályázóknak esélyük sincs a finanszírozáshoz. A támogatásról bővebben a http://www.afir.ro honlapon lehet tájékozódni.

Fotó: Nagy Tibor (archív)