2021. június 15., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi ForCamp egyesület a járványügyi szabályozások fokozatos feloldását követően igyekszik a társadalmi élettől kényszerűségből távol maradt gyerekeknek és fiataloknak tartalmas programot kínálni a nyári vakáció alatt. 

Az egyik ilyen kezdeményezés az ún. nyári vakációs tematikus hetek június 28-ától a nyáron a marosvásárhelyi várban. Lesz zenés-mozgásos tábor a kisebbeknek és 6-11 éveseknek, valamint drámajátékos foglalkozás a nagyobbaknak (8-11 év). A zenés tábor július 5. és 9. között lesz, amikor a gyerekek kipróbálhatják magukat a kreatív dalszerzésben, saját hangszert barkácsolnak, igazi örömzenélésben lesz részük. A zene-ritmus-játék nevében olyan tevékenységeken vesznek részt, melyek által fejlődik a ritmusérzékük, a zenei hallásuk, a kreativitásuk, nyitottabbá válnak a zene iránt. Póra Zoli neve bizonyára ismerősen cseng sokaknak, a gyerekek mindennap ellátogatnak vele a Zene-Vár szigetére, ahol vendég- zenészekkel találkoznak, idegen nyelveken dalolnak, saját, furfangos ritmusokat alkotnak. Utolsó nap a szülők megnézhetik, hogyan sikerült kibontakozniuk a kis zenészeknek.

A Színi-Mini drámajátékos tábor július 19. és 23. között lesz. Ez azoknak a 8-11 éves gyerekeknek szól, akik szeretnék kipróbálni magukat különböző szituációs játékokban, szeretik a közösségi játékokat vagy éppen bátorításra van szükségük, hogy kibontakozhassanak. A drámapedagógiai foglalkozáson lehetőségük lesz az önkifejezésre, az oktatók az együttműködésre, a problémamegoldásra ösztönzik a résztvevőket. A gyerekek olyan közösségi játékokkal és szituációs gyakorlatokkal találkozhatnak, amelyek során fejlődik a beszéd- és mozgáskészségük, a kreatív feladatok – mint például a díszlettervezés és kivitelezés, arcfestés – inspirálják és fejlesztik a fantáziát, a kreativitást. 

Az 5 nap 5 téma vakációs heti, 6-11 éveseknek szóló tábor június 28. és július 2. között zajlik. 6-11 éveseket várnak a foglalkozásra. Lesz íjásznap, amikor a résztvevők egy kicsit visszautaznak az időbe, és ostrom alá veszik a várat. Az alkotói nap újrahasznosítással bővül, míg a tudományok és nyelvek napján a kísérletezés mellett más kultúrák megismerésére is sor kerül. Az állatok és növények napját állatbaráttá teszik a szervezők. Az olimpia napján sportolni fognak, egyéni és csapatjátékok lesznek. 

Szelídítsd meg a szálakat jelmondattal nemezelőhetet szerveznek szeptemberben (az időpontot később közlik) 6-12 éveseknek. Az ötnapos nemezmaratonon megismerkedhetnek a hagyományos nemezmintákkal, de azt is megtanulják, hogyan lehet mindezt újragondolni modernebb kivitelezésben. A hét során kisebb használati tárgyakat, díszeket nemezelhetnek a gyerekek. Az utóbbi helyszíne a ForCamp egyesület Mihai Viteazul utca 1. szám alatti székhelye, ahol érdeklődni lehet a programokról.