2021. október 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar labdarúgó-válogatott 1-1-es döntetlent játszott kedden az Eb-ezüstérmes angol csapat vendégeként a világbajnoki selejtezősorozat nyolcadik fordulójában, de bravúrja ellenére negyedik maradt a csoportjában.

Nem sokkal a kezdés után kisebb verekedés tört ki a magyar szektorban, fekete ruhás szurkolók csaptak össze a rendőrökkel, de rövid időn belül helyre állt a nyugalom. A rendőrség azért hatolt a szektorba, hogy előállítson egy drukkert, aki rasszista megjegyzésekkel illetett egy rendezőt.

Az első veszélyes helyzetre nyolc percet kellett várni, Shaw indult meg a bal oldalon, beadását követően pedig Nagy Zsolt az utolsó pillanatban tudott Kane elől menteni. A magyarok a 14. percben jutottak először a házigazdák kapujáig, egy szépen felépített támadás végén Sallai lőtt jócskán fölé.

A 24. percben előnybe kerültek a magyarok:egy magasra felpattanó labdát Nego fejjel vitt volna el Shaw elől, a balhátvéd azonban úgy szabadított fel, hogy közben eltalálta a magyar játékos fejét. A játékvezető büntetőt ítélt, Sallai pedig a másik irányba induló Pickford mellett a jobb alsó sarokba lőtt (0-1). Hátrányban az angolok még nagyobb nyomás alá helyezték riválisukat, és a 37. percben egyenlítettek: Foden végzett el szabadrúgást a jobb oldalról, Stones pedig közvetlenül a kapu torkából a hálóba helyezett (1-1).

A fordulást követően kiegyenlítettebbé vált a játék, az angolok csak egy szöglet után tudtak veszélyes helyzetet kialakítani, igaz, Stones kis híján megszerezte második gólját. A 70. percben Sterling került ziccerbe, de nem tudta elrúgni a labdát Gulácsi lábai mellett.

A magyar válogatott végig szervezetten futballozott, volt, hogy percekig tudta tartani a labdát a világsztárokkal teletűzdelt riválissal szemben, a 84. percben pedig Hahn hős lehetett volna, de tíz méterről nem találta el a kaput.

Az angolok az utolsó percekig próbálkoztak, de nem tudták újra feltörni a magyar védelmet.

A magyar nemzeti együttes a 68 évvel ezelőtti legendás, 6-3-as diadal óta először nem kapott ki Angliában (azóta nyolcszor vereséggel tért haza a szigetországból).


Sallai Roland büntetőből gólt szerez az Anglia – Magyarország mérkőzésen. Háttal az angol kapus, Jordan Pickford. Fotó: MTI/Kovács TamásMestermérleg

* Marco Rossi (Magyarország): „Bizonyítottunk. A fiúk az elejétől a végéig követték a taktikai utasításokat. Ma egy olyan angol csapattal találkoztunk, amely nem volt a legjobb formában, és volt egy kis szerencsénk is. Az albánok elleni vereséget követően sokan idiótának gondoltak minket, most pedig hősök lettünk. A hamis szurkolók számára most talán megmutattuk, hogy nem is vagyunk akkora idióták. A játékosok minden mérkőzésen a lehető legtöbbet nyújtják – ez valamikor működik, valamikor nem. Albánia ellen a támadó harmadban nem tudtunk érvényesülni, ezúttal viszont más volt a helyzet, a csapatnak is más volt a hozzáállása. Sokkal bátrabban játszottunk ma este.“
* Gareth Southgate (Anglia): „Tisztában voltunk vele, hogy a magyar egy erős csapat. Játékosaim nem játszottak olyan jól, mint Budapesten, könnyen eladták a labdát, és kicsit megszeppenve futballoztak, ami kifejezetten szokatlan volt számomra. Nem tudtunk elég helyzetet kidolgozni, ezért taktikát is változtattunk mérkőzés közben, de a magyarok remekül lezárták a területeket, és a kontratámadásaikkal többször zavart okoztak.“

Jegyzőkönyv

Labdarúgó-vb-selejtező, I csoport, 8. forduló: Anglia – Magyarország 1-1 (1-1)
London, Wembley Stadion, 69.380 néző, vezette: Alejandro Hernández (spanyol).
Gólszerzők: Stones (37.), illetve Sallai (24., 11-esből).
Sárga lap: Shaw (22.), illetve Schäfer (42.), Szoboszlai (90.)
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Mings, Shaw – Foden, Rice, Mount – Sterling (76. Henderson), Kane (76. Abraham, 90+2. Watkins), Grealish (62. Saka).
Magyarország: Gulácsi – Lang, Szalai Attila, Kecskés – Nego (90+2. Bolla), Nagy Ádám, Schön (68. Holender), Schäfer (79. Vécsei), Nagy Zsolt – Szoboszlai (90+2. Nikolic) – Sallai (79. Hahn).

Eredményjelző

Labdarúgó-vb-selejtező, 8. forduló:
* A csoport: Szerbia – Azerbajdzsán 3-1, Portugália – Luxemburg 5-0. Az állás: 1. Szerbia 17 pont/7 mérkőzés, 2. Portugália 16/6, 3. Luxemburg 6/6, 4. Írország 5/6, 5. Azerbajdzsán 1/7.
* B csoport: Svédország – Görögország 2-0, Koszovó – Grúzia 1-2. Az állás: 1. Svédország 15 pont/6 mérkőzés, 2. Spanyolország 13/6, 3. Görögország 9/6, 4. Grúzia 4/7 (4-12), 5. Koszovó 4/7 (4-14).
* C csoport: Bulgária – Észak-Írország 2-1, Litvánia – Svájc 0-4. Az állás: 1. Olaszország 14 pont/6 mérkőzés (12-1), 2. Svájc 14/6 (10-1), 3. Bulgária 8/7, 4. Észak-Írország 5/6, 5. Litvánia 3/7
* D csoport: Ukrajna – Bosznia-Hercegovina 1-1, Kazahsztán – Finnország 0-2. Az állás: 1. Franciaország 12 pont/6 mérkőzés, 2. Ukrajna 9/7, 3. Finnország 8/6, 4. Bosznia-Hercegovina 7/6, 5. Kazahsztán 3/7.
* F csoport: Feröer szigetek – Skócia 0-1, Izrael – Moldova 2-1, Dánia – Ausztria 1-0. Az állás: 1. (és kijutott) Dánia 24 pont, 2. Skócia 17, 3. Izrael 13, 4. Ausztria 10, 5. Feröer szigetek 4, 6. Moldova 1.
* I csoport: Anglia – Magyarország 1-1, San Marino – Andorra 0-3, Albánia – Lengyelország 0-1.