2022. június 30., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felavatták a black angus farmot Nyárádmagyaróson

Szombaton délután Nyárádmagyaróson felavatták az ország egyik legkorszerűbb, fekete angus húshasznú szarvasmarhát feldolgozó integrált farmját. A beruházást dr. Nagy Péter Tamás állattenyésztő, a romániai Aberdeen Angus Egyesület igazgatótanácsának tagja, volt mezőgazdasági államtitkár eszközölte. A farm sajátossága, hogy integrált rendszerben működik – a vágópont kivételével –, egy helyen van a takarmány-előállító részleg, az istállók, a legelő, továbbá a húsfeldolgozó üzemben a korszerű gépsorok lehetővé teszik, hogy többféle felvágottat állítsanak elő, amelyek az üzemben levő kis üzletben is megvásárolhatók. 

Az avatóünnepség a többnapos – black angus húshasznú szarvasmarháról szóló – rendezvénysorozatot zárta. Április 8-án, pénteken az Aberdeen Angus Egyesület a Gyulakutához tartozó Csöbön létesített szarvasmarha-tenyésztő farmon aberdeen angus vásárt szervezett, ahol több szarvasmarha is gazdát cserélt, némelyikért több ezer eurót fizettek. Az árverésre az ország távolabbi vidékeiről is jöttek tenyésztők. Másnap délelőtt felavatták a gyulakutai aberdeen angus begyűjtő- és licitálóközpontot, ahol a gazdáknak állandó jelleggel helyszínt biztosítanak arra, hogy az általuk tenyésztett állatokat eladják. Az eseményt záró farmavató délután Nyárádmagyaróson volt. 

Fotó: Vajda György


Több száz meghívott jelenlétében dr. Nagy Péter Tamás megköszönte mindazoknak, akik kitartottak mellette tervének valóra váltásában. Elsősorban családját hívta maga mellé. Édesapja segítségével indította el a cserefalvi farmot, ahol ma is több száz piros angust tenyésztenek, továbbá fontos támasz volt számára felesége és három gyereke is. Az építőcég nevében Orbán Levente igazgató, Lidia Bogdan, a vidékfejlesztési ügynökség (AFIR) munkatársa, a projekt koordinátora, továbbá Barabás Antal, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Kacsó Lajos, Nyárádmagyarós polgármestere és Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke erősítette azt a „csapatot”, amely nélkül – a beruházó szerint – nem valósulhatott volna meg a terv. 

Kacsó Lajos polgármester a település életében meghatározó eseménynek tartja a rendezvényt. Reményét fejezte ki, hogy a munkahelyteremtés mellett más beruházásokat is fog vonzani ez a létesítmény, amely a község jó hírét viszi el a nagyvilágba termékeivel. Péter Ferenc hozzáfűzte, a megye, de valójában az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű beruházása ez, amely példaértékű. Orbán Levente kivitelezőként köszönetet mondott munkatársainak, annak a mintegy 70 embernek, aki azon dolgozott, hogy a korábbi farmot koszerű, az unió követelményeinek megfelelő mezőgazdasági létesítménnyé tegye, néha dacolva az időjárással és a határidőkkel. Lidia Bogdan elmondta, azon kevés projektek egyike ez, amelyet papírforma szerint kezeltek, és a komoly hozzáállásnak meg is van az eredménye. Azt kívánta, hogy üzemeltetésével jóval haladják meg a dokumentációba írt bevételi szintet. Antal Szabolcs államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi válságos időszakban felértékelődnek a mezőgazdasági beruházások. A legbiztosabb gazdasági ágazat Romániában a mezőgazdálkodás, és ennek még felértékelődött a szerepe, ugyanis az energiaválság miatt nagy szükség van arra, hogy termesszenek, termeljenek, élelmiszert állítsanak elő a gazdák, mert „nehéz idők elé nézünk”, és rajtunk is múlik, hogy miként vészeljük át. Ezért is örvendetes a beruházás. 

A felszólalásokat követően a vendégek megtekintették a létesítményt, majd kötetlen beszélgetés alakult ki a tenyésztők, szakemberek és a beruházó között. 

2018-ban született meg az egységes integrált rendszer kialakításának az ötlete, ahol a legeltetéstől a tenyésztésen, hizlaláson át a feldolgozásig és az értékesítésig mindent megoldanak, a takarmányfeldolgozást és a környezetkímélő energiaellátást is. A telephelyet dr. Nagy Péter Tamás egy másik húsfeldolgozó egységet működtető cégtől vásárolta meg. A felújításán gondolkodva született meg az ötlet, hogy pályázat segítségével egy korszerű farmot létesítsen. 

2018-ban készültek el a tervek, amelyekkel 2019-ben elnyerték a hegyvidéki vidékfejlesztési program (AFIR) 4.1-es pályázati kiírása alapján megpályázott támogatást. A finanszírozás összege a hozzáadottérték-adó nélkül 2,6 millió euró volt. Ehhez még mintegy hétszázezer euróval járultak hozzá, amit bankkölcsönből fedeztek. Időközben a vírusjárvány, majd az energiaválság is hátráltatta a kivitelezést. Leginkább az építőanyag drágulása miatt kellett újraszámítani a költségeket, az összberuházás meghaladja a 3 millió eurót. A pályázati támogatás elnyerését követően 2020 novemberében kezdték el az építést, az átalakítást, amit az átadás előtt néhány héttel fejeztek be. Két korszerű istállóban félig nyitott rendszerben tartják a szarvasmarhákat. Avatáskor mindkét fajtából láthattunk szép példányokat. A farmon van egy takarmányfeldogozó részleg, építettek egy szénatárolót, illetve színt a mezőgazdasági gépeknek. A feldolgozóüzem külön épületben kapott helyett. A hűtőkamrából a hús a nagycsontolóba, onnan, a különböző felvágottak szerint, a részleg egy-egy helyiségébe kerül, ahol megőrölik a húst és a recept szerint adagolják a fűszereket, a belevalót, innen a füstölőbe kerül, a készterméket a hűtőkben tárolják, és a csomagolón, a hűtőraktáron keresztül kerül a gépkocsiba. Egy kis helyiségben, hűtőpult alatt a késztermék-felhozatalt is láthattuk. Innen is lehet majd kis tételben vásárolni. A farm különlegessége, hogy a rendszeren belül nyert bioenergiával is működtetik. A nyárádmagyarósi farmhoz tartozik még mintegy 120 hektár legelő a Bekecsen, amit az önkormányzattól bérelnek, nyáron több mint fél évig az állatok szabad tartásban a hegyoldalban, majd ezután a farmhoz közelebb levő területen legelnek, és optimális súlyban kerülnek a vágóhídra, így a legjobb minőségű hústermékeket állíthatják elő az üzemben. Az egység automata. A feldolgozóüzemben jelenleg egy műszakban hárman dolgoznak. A farm teljes befogadóképessége, hízóállatokkal együtt, mintegy 350–400 fő, ahol a tervek szerint kizárólag fekete aberdeen angus fajtát tenyésztenek. A piros fajtát, amint említettük, a cserefalvai farmon tartják, ahol szelektált tenyészbikákkal szaporítják az állományt, hogy ezáltal is javítsák a marhahús minőségét. A nyárádmagyarósi farm húsfeldolgozó üzemében a többi között érlelt húst, steaket, többféle ízesítésben hamburgerhez szükséges alapanyagot, száraz szalámit, grillkolbászt készítenek, élelmiszer-adalékok és tartósítószerek nélkül. Az átadás előtt már megvolt a próbaüzemelés, így az esemény után megindul a termelés, a kapacitást a piaci igények szerint fokozatosan növelik.