2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A 0800800358-as zöldszámon kérhető információ a koronavírussal kapcsolatban

Az állampolgárok a 0800800358-as zöldszámon kérhetnek információt a koronavírussal kapcsolatban – tájékoztatott csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

A hatóságok azt kérik, hogy a 112-es egységes segélyhívó számot továbbra is csak sürgősségi esetekben hívják, a koronavírussal kapcsolatos információkért használják a 0800800358-as zöldszámot.

Ezen a számon naponta – beleértve szombatot és vasárnapot is – 8 és 23 óra között adnak tájékoztatást. A zöldszámon információval szolgálnak a betegség tüneteiről és a fertőzés megelőzésének módjáról. 

A hatóságok hangsúlyozzák: ez egy információs zöldvonal, sürgősségi esetekben – ha felmerül a gyanú, hogy valaki koronavírussal fertőződött – továbbra is a 112-es egységes segélyhívó számot kell hívni. 

Hozzáteszik: mind ez ideig Románia területén egyetlen koronavírus-fertőzést igazoltak, tehát nem lehet járványról beszélni. 


Vásárlási láz 

Marosvásárhelyen lapzártáig nem azonosítottak egyetlen koronavírussal fertőzött személyt sem, ugyanakkor a lakosság egy része elkezdte felhalmozni a tartós élelmiszereket és tisztítószereket. Már kedd délutántól érezhető volt a forgalomnövekedés a nagyáruházakban, a kiskereskedelmi egységeknél is tapasztalható a nem azonnali fogyasztásra szánt termékek indokolatlan mértékű vásárlása. Bizonyos értelemben érthető az aggodalom, de jó lenne, ha mindenki az észszerűség határain belül tartalékolna, és néhány hét múlva nem a szemétdombra kerülne a fel nem használt élelem. 

Fotó: Nagy Tibor  


Romániában is megjelent a fertőzés

Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést – közölték szerda este az egészségügyi minisztérium illetékesei.

A jelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak, aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

A férfit, aki az olasz állampolgár romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a koronavírusteszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak – közölte Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.

A Matei Balş járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok.

A bukaresti egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.


Módosítják a koronavírus-tesztelést Olaszországban

Kizárólag a tüneteket mutató személyeken végzik el a koronavírustesztet ezentúl az olasz hatóságok. Tizenketten veszítették életüket, elérte a négyszázat a fertőzöttek száma az olasz polgári védelmi hatóság vezetője, Angelo Borrelli szerda esti adatai szerint.

A halottak továbbra is 70 év körüli vagy ennél sokkal idősebb személyek, akiket más betegség miatt is kezeltek. Kilencen a gócövezetnek számító Lombardia tartományban hunytak el, ketten a második legtöbb fertőzöttet számoló Venetóban, az utolsó beteg pedig a szomszédos Emilia Romagnában halt meg, de a vesztegzáras lombardiai térségből érkezett.

A fertőzöttekből is több mint 250-et Lombardiában regisztráltak, ahol hat kiskorú is megbetegedett, de állapotuk nem ad okot aggodalomra. A legkisebb beteg egy 4 éves kislány. 

Az olasz egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy módosítják a koronavírusteszteket: eddig fertőzött személy esetén mindenkit teszteltek, aki kapcsolatba került vele. Ezentúl azonban csak a tüneteket mutató személyeken végzik el a tesztet, ami az esetek számának csökkenéséhez vezethet. A hatóságok elismerték, hogy nem egységes és téves kommunikációt követtek, ami felesleges pánikkeltéshez vezetett. Giuseppe Conte miniszterelnök példaként az élelmiszerüzletek megrohamozását említette Olaszországnak a gócpontoktól távoli részein is, ami szerinte teljesen indokolatlan. A kormányfő a hangulat tompítására kérte a sajtót. 

Giuseppe Conte korábban a fertőzés terjedésének egyik kiindulópontjaként a vesztegzár lombardiai térségében található Codogno kórházát jelölte meg, ahol a miniszterelnök szerint az első koronavírus-tünetekkel jelentkező betegeket nem ellenőrizték időben. Lombardia kormányzója cáfolta és elutasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy a kórházban tiszteletben tartották az előírt protokollt. Ezzel egy időben az olasz csendőrség közegészségügyért felelős egysége vizsgálatot indított Codogno kórházában. 


Technikai recesszió várható

Londoni makrogazdasági elemzők szerint ha az év közepéig nem sikerül megfékezni az új koronavírus okozta járványt Kínában, a kínai gazdaság idei egész éves növekedése 5 százalék alá lassulhat.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete a világgazdaság idei legfőbb kockázati tényezőiről összeállított, szerdán Londonban ismertetett tanulmányában közölte: alapeseti előrejelzési forgatókönyve az, hogy a jelenlegi közegészségügyi válsághelyzetet Kínában március végéig sikerül ellenőrzés alá vonni.

A ház erre 50 százalékos esélyt ad, és modellszámításai ebben az esetben a kínai hazai össztermék (GDP) 5,4 százalékos idei egész éves növekedését valószínűsítik.

Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány esetében az Oxford Economics számítási modellje az idei év első felére zéróhoz közelítő világgazdasági növekedést feltételez, és az egész éves globális GDP-növekedési veszteség a világjárvány nélküli alapeseti prognózishoz képest 1100 milliárd dollárnak felelne meg.

A cég e forgatókönyve azzal is számol, hogy globális járvány esetén az amerikai és az euróövezeti gazdaság 2020 első felében technikai recesszióba kerülne.