2020. április 2., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közelmúltból történelem – 30 éve történt

A Maros Megyei Múzeum, a Kós Károly Akadémia és Novák Csaba Zoltán szenátori irodájának szervezésében december 19-én, csütörtökön 17 órától a Kultúrpalota előcsarnokában nyílt fotókiállítás Közelmúltból történelmi esemény. 30 éves ’89 címmel. 

A rendezvényen beszédet mondott Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, a marosvásárhelyi magyarság polgármesterjelöltje, Novák Csaba Zoltán szenátor, Sárándi Tamás muzeológus, Szőcs Edgár, az erdélyi virtuális fotótár létrehozója és Vajda György újságíró, akiknek a fotóiból állították össze a Kultúrpalota előcsarnokában látható képeket.

Fotó: Nagy Tibor


A szónokok felidézték az 1989-es eseményeket, a halálos áldozatokat is követelő decemberi napokat, és ismertették a képanyagot. Beszéltek arról, hogy az 1989-es forradalom eufóriája hamar szétfoszlott, a háttérből újra felszították az etnikai ellentéteket. Marosvásárhelyen kulcskérdéssé vált az oktatás és közélet, ami a Bolyai iskola és az orvosi egyetem szétválasztása körüli vitában csúcsosodott ki. Amit a magyarok jogos követelésnek tekintettek, azt a románok túlzásnak neveztek. Bár 1990. január 18-án a Nemzetmegmentési Front határozata értelmében szétválasztották volna mind a Bolyai, mind a Papiu nemzetiségi osztályait, ezt nem fogadták el, és februárra tiltakozások követték egymást mindkét fél részéről, ami a február 10-i könyves-gyertyás néma tüntetésben tetőzött. Ezen százezer magyar ember vett részt, magyar iskolát, magyar szót követelve.

Közben, válaszként az RMDSZ megalakulására, februárban létrehozták a Vatra Româneascăt, majd következtek a véres márciusi események, amelynek következményei évtizedekre visszavetették Marosvásárhely fejlődését. 

Az események felidézése után 17.30-tól a Madisz megalakulásának 30. évfordulója kapcsán a kisteremben kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelyen részt vettek az alapító tagok. Moderátor Novák Csaba Zoltán történész, szenátor volt. Bemutatták a Madisz egykori székháza homlokzatára helyezendő emléktáblát, kiállították az alakulással kapcsolatos iratokat és dokumentumokat. 

Gálfalvi Ágnes, Novák Csaba Zoltán, Ábrám Zoltán, Vajda György