2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi tanács elnapolta az ingatlancserét

A csütörtöki rendkívüli ülésen a tanácsosok úgy döntöttek, elhalasztják azt a tervezetet, amelynek értelmében telek- és ingatlancserére került volna sor a város és a Marosvásárhelyi Református Kurátori Tanács között. Mielőtt ismét napirendre kerülne a téma, a képviselők szeretnének megbeszélést folytatni az érintett felekkel – hangzott el a tanács ülésén.

A napirendet megelőzően két felszólalásnak is helyet adtak, illetve a református egyházzal való ingatlancserére vonatkozó tervezet vitáját előre hozták. Dr. Lupşa Alexandru, az Alpha Transilvană Alapítvány elnöke felhívta a testület figyelmét, hogy a tavalyi pénzügyi problémákkal idén is szembesülnie kell a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetnek, hiszen a költségvetésben megszavazott összegnek csupán töredéke jutott el az alapítványhoz, amely a legutóbbi nehézségeket is bizonyos tulajdonrészek értékesítése árán tudta átvészelni. Csak így tudta biztosítani a szociális szolgáltatásokat a hátrányos helyzetben lévő családoknak, gyermekeknek. Torznak nevezte a költségvetést, és kérte a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóját, hogy közvetítsen az alapítvány és a szociális igazgatóság között, elemezzék újra a szükséges összegeket, „mert nem lehet önerőből a végtelenségig finanszírozni egy szociális szolgáltatást”. 

Az alapítvány képviselője után Mana Bucur, a Romániai Képzőművészek Szövetsége marosvásárhelyi fiókegységének elnöke szólalt fel, közölte, hogy megrökönyödve olvasta az ingatlancseréről szóló tervezetet, amit igazságtalannak tart, hiszen a Bolyai utca 5. szám alatti épületben a képzőművészek 40 éve alkotnak, jelenleg is 26 művész 23 műhelyben dolgozik, belső tereket módosítottak az évek során. „Véletlenül szereztünk tudomást az ingatlancsere tervéről, két napunk volt arra, hogy állást foglaljunk. Senki nem keresett meg minket, ez is azt jelenti, hogy lebecsülik a művészek munkáját. Fájdalmas, hogy ki akarnak dobni, mi azt reméltük, hogy a városi önkormányzattal partnerségben az emeleti részből kiállítótermeket alakítunk ki, hiszen a városnak úgy sincs galériája. Nem értünk egyet az ingatlancserével” – tette hozzá Mana Bucur.

Csiki Zsolt RMDSZ-frakcióvezető hangsúlyozta, a képviselők értékelik a képzőművészek munkáját, ezt az is bizonyítja, hogy a tavaly lejárt bérleti szerződéseket a művészekkel nem az eddig szokásos módon, egy, hanem három évre hosszabbították meg. A tanácsosok is július 16-án szereztek tudomást a tervezetről. „Támogatjuk önöket, de ez nem azt jelenti, hogy nem tárgyalhatunk az ingatlancsere lehetőségéről, hiszen lehet, hogy egy, a jelenleginél sokkal jobb ingatlant tud felajánlani a tanács a képzőművészeknek. Egy biztos, hogy meg szeretnénk oldani ezt az ügyet” – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a Bolyaiba járó gyerekek ügye mellett meg kell oldani a város iskolahálózatának problémáját is, hiszen az országban az egyedüli város Marosvásárhely, ahol az oktatás a 2016-os iskolahálózat terve alapján történik.

Moldovan Călin közölte, a tervezet ellen szavaz, Radu Bălaş kijelentette: ő sem támogatja „a polgármesteri hivatal újabb ingatlanügyletét”. A POL másik tanácsosa, Pápai László hangsúlyozta: „nem vagyunk a református kollégiumi osztályok helyzetének megoldása ellen, és ilyen szempontból jó, hogy a szóban forgó épület a Bolyai líceum épülete mellett van. De nem értünk egyet a transzparencia hiányával, azzal, ahogyan az ügyben eljártak, és úgy véljük, az ingatlancsere csak úgy jöhet létre, ha lesz megoldás a képzőművészek helyzetére is”. Javasolta a testületnek az ingatlancsere tervezetének az elhalasztását, kollégája, Radu Bălaş az elutasítást szorgalmazta. A testület a halasztásról döntött.

A tanácsosok többek közt jóváhagyták a város költségvetésének kiigazítását is.