2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Nemrég azt lehetett olvasni a sajtóban, hogy „végleg elballagtak Moldvából a magyar diákok: mára fölszámolódott a többezres jászvásári magyar kolónia”. Ez nagyvonalakban igaz. De mi a helyzet azokkal, akik elballagtak, s szétszórta őket a nagybetűs élet?

 Természetesen nem nagy dolog egyetemet végezni, de azért Jászvásáron egészen más. A beavatatlan olvasó nem is igazán érti, miről beszélek, de aki töltött diákéveiből egy kis időt a Bahlui-parti városban, aki megtapasztalta, hogy az utcán, villamoson, moziban csupán azért szólítanak meg ismerkedés céljából rendszeresen, mert magyarul beszélsz, aki tudja, hogy a vakpali dallam csak magyaroknak szól, aki megélte egy maroknyi lelkes, egymásra utalt, szeretetteljes közösség érzését, az nagyon is tudja, miről szól a fáma.

 Mert évtizedeken keresztül olyan, a nagyvilágBAn egyedülálló, összetartó közösségek jöttek létre, melyek egy életre szólnak, s melyek mára egy nagy családba kovácsolódtak.

 Ennek köszönhetően 1997 óta ötévenkénti rendszerességgel töretlenül megszervezik a véndiák-találkozókat, ahova szeretettel várnak kortól, nemtől, végzettségtől, a végzés időpontjától stb. függetlenül minden olyan személyt párjával és családjával együtt, aki diákként valaha is egy kis időt eltöltött Jászvásáron.

 A műsorból nem szokott hiányozni a hagyományos és rendhagyó magyartalálkozó, a hetedhét országra szóló buli, ökumenikus istentisztelet, egyéb tartalmas program, sportrendezvény, vetélkedő és természetesen sok meglepetés. A találkozó ideje alatt megtekinthető fotókiállítás, a résztvevőket a Csirik Rádió és a Vakpali diáklap szórakoztatja és tájékoztatja.

 Ez így lesz az idén is a VI. iaşi-i magyar véndiák-találkozón Szovátán, a Patakmajor kempingben augusztus 26–28. között, ahol találkozni lehet régi barátokkal, netán új ismerősökkel, üzlettársakkal, szakmai partnerekkel.

Bővebb információt a www.vakpali.ro honlapon lehet találni. 

A szervezők arra buzdítják társaikat, hogy ne hagyják ki a lehetőséget, jöjjenek el, mert velük együtt lesz teljes a kép!

Végtére találkozni lehet az utolsó iaşi-i magyar mohikánokkal is, s megtudhatjuk, hánya(dá)n is vannak.

Puskás Attila Barna