2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nevelés és a részvétel fontosságát is hangsúlyozzák

A Let’s Do It, Romania! mozgalom keretében szombaton országos takarítónapra került sor, amelyhez 27 megye csatlakozott. Maros megyében is számos helyen bekapcsolódtak az önkéntesek környezetünk megtisztításába.

Egy lelkes önkéntes csapat 2009-ben azt a célt tűzte ki, hogy egy nap alatt megtakarítják az országot. Ezen a terven egy évig dolgoztak, így 2010. szeptember 25-én kétszázezer ember látott hozzá a könyezete megtisztításához. Az elmúlt esztendőkben a cél érdekében összesen 1,8 millió önkéntest mozgattak meg, akik 2.142.700 zsák (azaz 21.500 tonna) hulladékot gyűjtöttek össze, így ez lett Romániában a legnagyobb társadalmi megmozdulás, és az ország negyedikként kapcsolódott be ebbe a világméretű mozgalomba. Tavaly Maros megyében mintegy 11 ezer önkéntes dolgozott az országos takarítóakció keretében. Idénre is hasonló számot céloztak meg a szervezők, akik 10 ezer zsákot és 7 ezer kesztyűt bocsátottak a résztvevők rendelkezésére. Míg a megyeközpontban többnyire állami intézmények feleltek a szervezésért és a begyűjtött hulladék elszállításáért, vidéken főleg az önkormányzatok felhívására mozdultak ki hétvégén az önkéntesek.

Gyerekek és felnőttek egyaránt dolgoztak Koronkában

Fotó: Gligor Róbert László 


Különlegességeket is kerestek

Koronka községben minden évben bekapcsolódnak a környezettakarítást célzó kezdeményezésekbe – tudtuk meg Takács Szabolcs polgármestertől. A faluközpontban várta az akcióra érkezőket, munkatársaival kesztyűt, zsákokat osztott ki nekik. Egész évben vigyáznak a tisztaságra, az önkormányzati munkások és a társadalmi segélyt kapó személyek összetakarítják a köztereket, zöldövezeteket, a református egyházközség hívei tavasszal a temetőt és környékét tisztítják meg, a székelybósiak minden tavasszal megszervezik a takarítást falujukban. Gondot a szelektív hulladékgyűjtő konténereknél tapasztalnak, ugyanis egyesek a háztartási szemetet is ezekbe dobják. A szombati kezdeményezésre diákok, pedagógusok, szülők érkeztek önkéntes munkára. Ennek kapcsán Dósa Ibolya iskolaigazgató elmondta: az iskola már kétszer is bekapcsolódott ebbe a munkába, szívesen vesznek részt ilyen tevékenységeken, környezeti versenyekre, programokra is beneveznek a gyerekekkel. Jó lenne, ha már kiskorukban tudatosulna bennük a környezet tisztaságának fontossága, és felnőttként is felelősen kezelnék ezt a kérdést.

A polgármester elmondta, öt ponton terveztek szemétgyűjtést: Koronka központjában, az új lakónegyedben, a Napkelte (Tekenyős) utcában, a Vácmányon és Székelybósban. Erdőszélekre nem mennek, a medvejárás miatt senki épségét nem szabad kockáztatni. A terepről szemeteszsákokkal visszatérő gyerekeket az elöljáró ezúttal is kaláccsal, üdítővel várta, a csemetéik mellett néhány szülő is részt vett a takarításban, mondván: „ez a mi falunk is”.

Nyárádmagyarós községben a tavaly is bekapcsolódott az iskola ebbe a kezdeményezésbe, az Iskola másként héten is gyűjtenek szemetet, a tavaly ősszel az önkormányzat felkérésére dolgoztak néhány órát – tudtuk meg Aszalos Erika tanárnőtől. A hétvégi jó időben mintegy 50 diák és tíz felnőtt indult fel a Bekecs derekára, ahonnan visszafele jövet az utak mentén Magyarósig gyűjtötték össze a hulladékot, mint-egy tíz kilométeren, míg a kisebbek Selyében takarítottak. A gyerekek élvezték a munkát, szívesen dolgoztak, hiszen tudták: azért teszik, hogy környezetük tisztább legyen, és ennyivel ők is kivehetik a részüket. Abban is versenyeztek, ki talál különlegesebb tárgyat, és akadt is ilyen: kidobott mosdókagylót is találtak a hegyen. A szombati napon mintegy 60 zsák hulladéktól szabadították meg a községet.

Szentháromságon mintegy száz gyerek kapcsolódott be a munkába, de itt már jóval kevesebb hulladék gyűlt, éppen ezért érezte sikeresnek a megmozdulást Gáspár Ildikó iskolaigazgató: évente kétszer takarítanak a faluban és havonta egyszer az iskola környékén, így a gyerekek megtanulják, hogy ne szemeteljenek. Az iskola udvarán szelektív gyűjtőkonténerek is vannak, így próbálják a különválogatásra is rászoktatni a diákokat – mondta el az intézményvezető.

Nyárádremete községben mint-egy négyszáz diák kapcsolódott be a takarításba az önkormányzattal közösen, de a felnőtt lakosság sajnos távol maradt – értesültünk Kacsó Zsuzsánna Tünde igazgatótól. Remetén a kisebbek a parkban, a nagyobbak a sportpályán és a Nyárád partján takarítottak, míg Nyárádköszvényesen az iskola környékét is megtisztították, ugyanis ott építkezés folyik. A diákoknak előzőleg elmagyarázták, miért érdemes bekapcsolódni ebbe a munkába, s amellett nem szemetelni. El is érték a céljukat: a gyerekek nem munkaként fogták fel ezt a tevékenységet, énekelve dolgoztak. Az intézményvezető szerint nemcsak a hulladék különválogatása a lényeg, hanem egyáltalán az, hogy ne szemeteljen senki a közterületeken. Ha ezt kiskorukban megtanulják a gyerekek, akkor felszámolható és megelőzhető a mostani állapot. És bármikor lesz hasonló kezdeményezés, az iskolásokkal be fognak kapcsolódni, hogy környezettudatosságra neveljék őket – ígérte az igazgató.

A legtöbb diák Nyárádremete községben jelentkezett önkéntes munkára

Fotó: Bondor András István


Mindannyiunk feladata

Marosszentgyörgy is minden évben csatlakozik az országos takarítóprogramhoz, idén is meghirdették a helyiek számára, de céltudatosan az iskolát szólították meg. Szombaton délelőtt mintegy százan a Sörpatikához vonultak ki, ahol a marosvásárhelyiek is éppen gyülekeztek. Onnan indultak felfele a Maros partján, és alig kétszázötven méteren több mint kétszáz zsák szemét gyűlt össze – számolt be lapunknak Sófalvi Szabolcs polgármester, akit nagyon meglepett és megörvendeztetett az, hogy volt a tömegben 80 éves idős ember és apukája nyakában ülő kétéves gyerek is, de szép számban voltak óvodások is. Meg is érintette a fülét egyikük kérdése, hogy miért is kell összegyűjteni a mások szemetét, és azt miért nem a szemetesek teszik meg, mire a szülő elmagyarázta: ez egy önkéntes munka, amellyel jelezzük másoknak, hogy ne dobják el a szemetet, és hogy ennek összegyűjtése nem kimondottan a szemétszállító cég feladata.

Az elöljáró tisztában van azzal is, hogy „mi sem vagyunk kötelesek felszedni”, de a szemetelés „társadalmi bűnnek” mondható jelenség lett napjainkra, és ezt bírsággal sem lehet kezelni, inkább érzelmileg kell hatni és a szemetelők lelkiismeretét megszólítani. A településen többször is szerveznek évente takarítást, a turisták által látogatott pontokon gyakrabban, de van tavaszi nagytakarítás is. A helyi rendőrség számos esetben bírságot rótt ki, térfigyelő kamerákat is felszereltek a szemetelők azonosítására, de sajnos a törvény nem engedi meg, hogy közzétegyék a felvételeket, pedig a szégyen jóval hatásosabb volna a bírságnál. Mindezek azonban oda vezettek, hogy ma már egyharmadára csökkent a szemétmennyiség a közterületeken.

A szombati gyülekezéskor a tömegben ott volt a megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója is, és számos feladata mellett Marosszentgyörgy polgármestere, illetve tanácsosok is fontosnak látták, hogy jó példát mutassanak. A részvétel, az alázatos munka többet ér a hatalom gyakorlásánál, ha a polgármestert is látják dolgozni, lehajolni a szemét után, az hatásosabb példa lehet hosszú távon. Ezért is veszik ki minden alkalommal a részüket ezekből a tevékenységekből, hogy másoknak is megüzenjék: ez mindannyiunk feladata – magyarázta Marosszentgyörgy vezetője.

 A magyarósi gyerekek a Bekecsen kezdték el a takarítást 

Fotó: Aszalos Erika