2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Drónos oktatás

A Kormány Főtitkárságán belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály partnereivel, az Aspire Teachers és a Cartierul Creativ Carolina egyesülettel közösen indította el az Oktatás a fenntartható fejlődésért a magasból elnevezésű projektet. 

Az Oktatás a magasból kreatív megoldás, amelyet korábban egy kísérleti projekt során teszteltek. Az „előadások” során – egy helyi tanár közreműködésével – a diákok online, drónok által közvetített ÉLŐ képeket láthatnak az ország különböző részein található rendkívüli helyekről. 

A projekt célja, hogy minden diák hozzáférhessen az információkhoz a 17 fenntartható fejlődési célról – áll egyebek mellett a Fenntartható Fejlődés Főosztály szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

Borbély László, a főosztály vezetője kijelentette: 

– Valahányszor a 17 fenntartható fejlődési célról beszélek, fontosnak tartom hangsúlyozni az oktatás és az egészség jelentőségét. Az elmúlt évben még hangsúlyosabbá vált az igény, hogy jobban odafigyeljünk ezekre a területekre.

A rendszeres és az online tanfolyamok is érdekesebbekké válhatnak innovatív oktatási módszerek alkalmazásával. Ezeknek az interaktív óráknak a segítségével azt szeretnénk elérni, hogy a diákok és a tanárok az egész országból gyakorlati példák által tanuljanak többet a körülöttük lévő világról és a fenntartható fejlődésről. Ezért kapcsolódott be a Fenntartható Fejlődés Főosztály a projekt országos kiterjesztésébe. A következő generációk oktatásának fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket továbbra is támogatni fogjuk.

A projektindító sajtótájékoztatón részt vett Kallós Zoltán, az Oktatási Minisztérium államtitkára, a projekt kezdeményezői, valamint néhány, a kísérleti órákat vezető tanár.

A projekt céljai 

Az órák nem formális tevékenységeket is tartalmaznak, például kísérleteket, játékokat és érdekes feladatokat. A projekt céljai a következők:

• a fenntartható fejlődési célok megismertetése a diákokkal, kiemelve az együttműködés és a kritikus gondolkodás fontosságát;

• a diákközpontú és a legújabb technológiákat alkalmazó interaktív oktatás támogatása;

• az ország összes tanára számára elérhető mintaórák létrehozása.

Ki vehet részt?

Az órákat  Románia nyolc gazdasági fejlesztési régiójából tartják tanárok, mindegyikük saját szakterületén. Az oktatókat elsősorban az Aspire Teachers hálózatból választják ki, ez egy kiváló tanári közösség, amely kihívásnak tekinti a műszaki újdonságok alkalmazását az új nemzedékek oktatásában, de más, a projekt iránt érdeklődő oktatói közösségekből is felkértek tanárokat. 

Bármely romániai iskola III–IV., vagy V–VII. osztálya júniusig bekapcsolódhat az élő órák követésébe, egy előre pontosan meghatározott órarend szerint. Az osztálynak csak egy videóprojektorra, az internethez csatlakoztatott laptopra van szüksége.

Az első órát május 6-án közvetítik

Ahhoz, hogy hozzájussanak a bejelentkezési információkhoz, és követhessék a projekttel kapcsolatos eseményeket, az érdekelt osztály/ iskola egy tanárának vagy az iskola igazgatójának ki kell töltenie egy rövid űrlapot: http://bit.ly/3lf3aPN

Az alábbi linken megtekinthető egy mintaóra: https://www.youtube.com/watch?v=zJ8L-FzuoRQâ