2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legutóbbi tájékoztatás óta 413 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 32.948-ra nőtt a fertőzöttek száma – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Jelenleg 235 beteget ápolnak az intenzív osztályon. A fertőzöttek közül 23.552 személyt engedtek ki a kórházból. Közülük 21.692-t gyógyultnak nyilvánítottak, 1860-an pedig tünetmentesek, így ők tíz nap után elhagyhatták a kórházat, 573 beteget pedig saját kérésre engedtek ki, bár pozitív lett a tesztjük. Ez idáig 854.241 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel 

Romániában vasárnap 17, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés – közölte hétfőn a GCS. Ezzel 1901-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma – adta hírül az Agerpres. 

A külföldön élő román állampolgárok körében ez idáig összesen 5105 személyt diagnosztizáltak koronavírussal, az elhalálozások száma változatlanul 122 – közölte hétfőn a GCS. 43 az Egyesült Királyságban, 31 Olaszországban, 19 Franciaországban, kilenc Spanyolországban, 14 Németországban, kettő Belgiumban, egy Svédországban, egy Svájcban, egy az Amerikai Egyesült Államokban és egy Brazíliában hunyt el.


 Nyolc új fertőzött Maros megyében

A megyében július 13-ig 818 betegnél igazolták a koronavírus-fertőzést, nyolc új fertőzöttet is regisztráltak – közölte hétfőn a prefektúra. Július 13-ig 715 személyt engedtek haza a kórházból, közülük 84 tünetmentes volt, akik 10 nap után hagyhatták el a kórházat. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint jelenleg 47 személy van koronavírus-fertőzés gyanújával beutalva. Eddig 70, Covid–19-cel diagnosztizált beteg hunyt el a megye kórházaiban. 


A karanténtörvény ellen vonultak utcára Bukarestben

A karanténtörvény ellen tüntettek vasárnap többtucatnyian a bukaresti Győzelem téren. A résztvevők többek között azt skandálták, hogy „Nem vagyunk szolganemzet!”, „Szabadságot!”, „Gyerünk ki a térre!” A fővárosi csendőrség sajtószóvivője, Georgian Enache szerint a helyszínre kivezényelt rendvédelmi erők számát a tüntetésen részt vevők számához igazították. A szóvivő kijelentette, a csendőrök tájékoztatták a jelenlévőket a vonatkozó törvényi előírásokról és a maszkviselés, valamint a fizikai távolság betartásának fontosságáról. A tüntetésen 13 bírságot szabtak ki összesen 16.500 lej értékben a koronavírus terjedésének megelőzését célzó intézkedések be nem tartása miatt – mondta még a szóvivő. (Agerpres)


Tizennégy rendőr fertőződött meg

COVID–19-gócot fedeztek fel a Kolozs megyei rendőrségen. Tizennégy rendőrről derült ki, hogy koronavírussal fertőződött meg. Az intézmény közölte: miután 14 rendőrről bizonyosodott be, hogy koronavírusos, az eddiginél is szigorúbb egészségügyi óvintézkedéseket vezetnek be, fertőtlenítik az irodákat és járványügyi ankétot készítenek. A megbetegedések nem befolyásolják a rendőrségnek a közösség szolgálatában kifejtett munkáját – teszi hozzá a közlemény, amely arra is kitér, hogy az intézmény vezetőségének tagjai közül senki nem fertőződött meg. (Agerpres)