2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt héten csütörtökön Mircea Duşa prefektus társaságában

Anton Anton energetikai miniszter meglátogatta a radnóti hőerőművet, ahol 270 millió eurós beruházással bővítik a létesítményt. A cernavodai atomerőműnél eszközölt beruházás után ez a legnagyobb hazai befektetés ezen a téren. A látogatást követő tárgyaláson más energetikai jellegű beruházások, fejlesztési tervek is szóba kerültek. 

A Romgaz egy 430 MW-ot termelő új egységet hoz létre. A kivitelezési szerződés alapján a munkálatokat 2020. december 31-ig kell befejezni. Egyelőre a kivitelezők – a Romelectro és a Duro Felguera – mintegy négy hónapos késésben vannak, de a helyszíni látogatáson megígérték a miniszternek, hogy behozzák a lemaradást. Az építkezéssel 74%-ban, míg a villamos berendezések beszerelésével 60%-ban elkészültek. A munkálatokat hátráltatja, hogy egy nagy kapacitású, 600 tonnás, sínen mozgatható darut kell felszerelni, amely a nagyméretű berendezéseket helyezi el a turbinaházba. A magaslati munkát ipari alpinista cég végzi. 

Anton Anton miniszter elmondta, látogatásának egyik célja az volt, hogy sürgesse meg a munkálatokat. Tisztában van azzal, hogy minden építőtelepen előállhatnak előre nem látható munkák. A jövő évi beruházáshoz szükséges összeget idejében átutalják az építőknek, ez nem lehet akadály. Az utóbbi évtizedben a cernavodai atomerőműnél eszközölt beruházás után ez a legnagyobb értékű. A régi berendezéseket kicserélik, és ezáltal az erőmű hatékonyságát duplájára növelik. Az új hőerőmű gáz- és gőzhasznú lesz, négy turbinával működik, a gáz égésekor származó terméket hasznosítják újra a gőzmeghajtású áramfejlesztőkkel. Az új egység hatékonysága 56,42%-kal nő, a régi 38%-kal működött 1963-tól. Jelenleg három áramfejlesztő csoport működik, két 100 MW-os és egy 200 MW-os kapacitással. Az új egység beindításával a régit fokozatosan leállítják. Nemcsak a hatékonyságot növelik a beruházással, hanem ezáltal a légszennyezést is csökkentik. A hőerőmű a Romgaz Rt. tulajdona, adósság fejében az üzemeltetését átvette az Elcen cég. 

A miniszter terepszemléjét követő tárgyaláson Mircea Duşa prefektus felvetette a ratosnyai gát ügyét is. Mint ismeretes, a munkálatokat befejezték, de nem töltötték fel a tavat, ugyanis a víz alá kerülő erdőt nem sikerült kivenni az erdészeti nyilvántartásból. A jogi eljárást a Hidroelectrica cég kell kezdeményezze a Romsilvától. Az utóbbi igazgatója megígérte, hogy hamarosan foglalkozik ezzel a kérdéssel. 

A prefektus a miniszter kíséretében levő Adrian Volintirunak, a Romgaz Rt. vezérigazgatójának felvetette, hogy a Szászrégen és Maroshévíz közötti települések mentén építsenek ki egy gázvezetéket, ugyanis a Maros-szorosban levő helységekben még mindig fával tüzelnek. A vezérigazgató ígéretet tett, hogy ezt az ügyet is prioritásként kezeli majd – áll a prefektúrától a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.